Sloupky Umberta Eca pobaví i podnítí k zamyšlení

jak_cestovat_s_lososem
Ačkoli Umberto Eco bohužel v loňském roce zemřel, jeho dílo žije dál. Nakladatelství Argo vydalo výbor sloupků, jejichž prostřednictvím Eco radí čtenáři s víceméně běžnými i poněkud kuriózními záležitostmi.

Autorem knihy Jak cestovat s lososem a jiné eseje, kterou vydalo roku 2017 nakladatelství Argo, je významný italský filosof, estetik, literární vědec, sémiolog a romanopisec Umberto Eco. Umberto Eco spolupracoval s veřejnoprávní televizí RAI (zde začínal jako kulturní redaktor a navázal důležité styky se skupinou avantgardních malířů, hudebníků a spisovatelů, kteří měli velký vliv na jeho myšlení a dílo) a se slavným italským nakladatelstvím Bompiani. V letech 1975 až 2007 působil na univerzitě v Bologni. Mezi jeho díla patří nejen odborné tituly, jako jsou například publikace Od stromu k labyrintu nebo Od hlouposti k šílenství, ale i romány Foucaultovo kyvadlo a Jméno růže, které se dočkaly čtenářského i odborného uznání. Na všechny uvedené tituly si po kliknutí na jejich názvy můžete přečíst recenze.

Titul Jak cestovat s lososem a jiné eseje je výborem sloupků, které psal Umberto Eco řadu let pro italský deník La Repubblica. Jde o jakési návody vztahující se k řešení různých životních překážek, které (byť třeba v pozměněné podobě) někdy potkaly snad každého z nás. Kromě toho, jak cestovat s lososem, se například dovíte, jak se stát maltézským rytířem, jak dementovat dementi, jak rozpoznat pornofilm nebo jak jíst zmrzlinu. Filosoficky naladěné čtenáře jistě potěší rady, jak trávit čas, jak strávit inteligentní prázdniny a jak si vybrat výhodné povolání.

I když se Umberto Eco obvykle vyžíval spíše v rozsáhlejších textech, které mu umožnily využít jeho hluboké znalosti z nejrůznějších oborů, ani v krátkém literárním útvaru, jakým je glosa, v sobě nezapřel renesančního člověka. Jeho komentáře ke každodennímu životu jsou vtipné a dokazují, že Umberto Eco byl mistrným pozorovatelem a glosátorem. Otázky, které čtenářům prostřednictvím názvů jednotlivých kapitol klade, vypadají na první pohled vágně či naopak bizarně, ale nakonec je čtenář nucen konstatovat, že se týkají záležitostí, které jsou pro náš život podstatné a mohou jej velmi nepěkně zkomplikovat.

Knihu lze považovat za jakési volné pokračování výboru Poznámky na krabičkách od sirek, kam Umberto Eco zařadil ty nejzajímavější ze sloupků, které vycházely v italském magazínu Espresso. Na rozdíl od titulu Jak cestovat s lososem a jiné eseje se Eco v knize Poznámky na krabičkách od sirek orientuje spíše na problémy současného světa a západní společnosti, na budoucnost knih v době internetu či na směřování světa v třetím tisíciletí.

Výbor sloupků Jak cestovat s lososem a jiné eseje mohu vřele doporučit nejen čtenářům Umberta Eca, ale rovněž každému čtenáři, který hledá v knihách inteligentní zábavu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak cestovat s lososem a jiné eseje

Eco, Umberto

Argo, 2017

Napsat komentář