Zlodějíček a přízraky

Jess Kiddova_Zivel
Zlodějíček Mahony se snaží zjistit, proč ho před lety opustila vlastní matka. Vydává se do rodné vesnice Mulderrig, kde jeho přítomnost vyvolá pozdvižení, a to nejen mezi živými…

Neodolatelný dublinský zlodějíček aut Mahony odjakživa sdílel svůj svět s přízraky mrtvých. Avšak ta, kterou hledá, mu stále uniká.
Jako dítě byl Mahony nalezen na schodech sirotčince. Vždycky si myslel, že matka ho buď opustila, nebo zemřela. Když o šestadvacet let později dostane anonymní zprávu, že jí byl násilně odebrán, vydá se do své rodné vesnice Mulderrig, aby zjistil, co se tehdy stalo. Jeho příjezd, tmavé oči a cizácké chování vyvolají mezi místními nebývalý rozruch a obrátí vesnici vzhůru nohama. S pomocí svérázné paní Cauleyové začne Mahony vyslýchat všechny, kdo zmizení jeho matky pamatují. Jenže ne každý v Mulderrigu ho vítá s otevřenou náručí. Do cesty se mu postaví vdova Farellyová a také namyšlený puritánský otec Quinn, který má v úmyslu očistit vesnici jak od Mahonyho, tak od veškerých vzpomínek na jeho hříšnou matku. Úskočný kněz však netuší, že mulderrigští mrtví hodlají prozradit svá tajemství a nyní konečně našli někoho, kdo jim naslouchá…

 

Živel

Autorka: Jess Kiddová
Přeložil: Roman Tilcer

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7577-106-3
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Živel vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Muž ji držel. S tichou oddaností sledoval, jak se každý její nádech mění v obtížné vítězství a špiní mu hruď šarlatovou pěnou. Hladil ji po vlasech, občas jí je odhrnul z čela, jindy si vlhké pramínky namotával na prsty. Dlouho, předlouho ji kolébal a v jeho náruči se zdála drobná. Než odešla na onen svět, zvedla ruku jako snící dítě a slepými roztaženými prsty se ho dotkla na prsou. Jeden po druhém zlíbal všechny její bílé prsty s půlměsíčky černé hlíny za nehty.
Když znehybněla, ostříhal ji a vysvlékl – šaty zakope později, někdy jindy. Nemůže se vzdát všeho, teď ne, ještě ne.
Podíval se na ni. Nahá a bez tváře mohla být kdokoli a nikdo.
Zabalil ji do pytloviny, jemně ji překulil, opatrně jí zastrčil končetiny, celou pevně zavinul.
Les ho při té temné práci mlčky sledoval a ticho houstlo. Stromy přestaly ševelit a vrány oněměly hrůzou a odlétly. Dítě ani nedutalo, ale celou dobu se dívalo velkýma nemrkajícíma očima. (str. 10)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy

Živel je magickorealistická vražedná mystery odehrávající se na irském venkově, v níž mrtví hrají stejně důležitou roli jako živí.

Louis de Bernières, autor knihy Mandolína kapitána Correliho

Propojte film Pod Mléčným lesem, knihu Třetí strážník a detektivky Agathy Christie a dostanete Živel. Jde o velmi neobvyklý příběh zasazený do velmi neobvyklé irské vesnice, plné temných tajemství a okouzlujících postav (z nichž ne všechny jsou dosud naživu). Bohatě imaginativní, úžasně originální a velice, velice zábavná kniha, která se od první stránky žene vpřed. Nesmírně příjemné čtení.

L. Stedmanová, autorka knihy Světlo mezi oceány

 

Jess Kiddová

Jess KiddovaJess Kiddová (* 1973) se narodila a vyrostla v Londýně ve velké rodině pocházející z irského hrabství Mayo. Vystudovala literaturu a tvůrčí psaní, které později také vyučovala. Ve své disertační práci se zabývá tím, jak lze pomocí různorodých stylů a žánrů vytvořit novou, hybridní podobu detektivky. Její debutový kriminální román Živel (2016) se dostal do užší nominace na Irish Book Awards 2016.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnices výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivel

Kiddová, Jess

Host, 2017

Napsat komentář