Historie jako románová inspirace

Tipy_Historie jako romanova inspirace
Napínavé, emotivní a úspěšné romány, které vám dnes představíme, byly inspirovány tragickými historickými událostmi a vírou v lepší budoucnost, naději a lásku.

Příběh o hledání, víře a naději, to jsou Dopisy, které nikdo nečetl. V tísnivé atmosféře válečného Londýna se zrodí láska, která ale nemá šanci. Nebo ano?

Dopisy, které nikdo nečetl

Autorka: Iona Grey

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-253-3264-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Dopisy, které nikdo nečetl vydalo nakladatelství Fragment.

Píše se rok 1943 a v nálety zničeném Londýně se setkávají dva mladí lidé: nešťastně vdaná Stella a pilot amerického letectva Dan. Ve dnech, kdy si nikdo není jistý tím, co bude zítra, se do sebe bezhlavě zamilují. Chvíle, kdy spolu mohou být šťastní, však trvají jen krátce. Dan odchází bojovat, ale slibuje, že se pro Stellu po válce vrátí. O sedmdesát let později vhazuje Dan do schránky poslední dopis. Jeden z mnoha, který Stelle poslal na adresu místa, kde spolu měli po válce začít žít, a na které mu nikdy neodpověděla. Otevírá ho však Jess, mladá dívka, která v opuštěném domě hledá úkryt před svým násilnickým přítelem. Když si přečte Danovy nádherné dopisy, rozhodne se, že se ho pokusí vyhledat a pomůže mu jeho ztracenou lásku najít…

 

Ukázka z knihy

Z ošklivého viktoriánského kostela na druhé straně ulice se ozýval zpěv. Dan rozpoznal hymnus Láska Boží předčí všechny lásky. V srdci ucítil nenávist. Co ten bastard ví o lásce? Představil si, jak velkými dveřmi vklouzne dovnitř, zamíří rovnou k oltáři a před jeho slepými ovečkami, které ho tolik obdivují, ho praští pěstí přímo do tváře. Musel napnout všechnu vůli, aby pokračoval v chůzi.
Neměl ponětí, kam jde. Měl plnou hlavu toho, co mu řekla Stella, a nevnímal detaily ulic, jimiž procházel. Myšlenky mu vířily v hlavě jako jedna temná masa, jako roj včel. Slyšel klidný hlas Louise Johnsona, který mu říkal, že musí jít vpřed. Stejně jako tenkrát, při náletu na Hannover, když letěli nad hustými mraky ve výšce sedm tisíc metrů nad zemí. Johnsona tehdy zasáhla do hrudi dvacetimilimetrová patrona a při návratu na základnu umřel někde nad Kanálem. (str. 240)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Nakladatelství Fragment se zaměřuje zejména na knihy pro děti a mládež, leporela, slovníky, učebnice a turistické průvodce. Mezi jeho bestsellery patří EragonLetopisy NarnieMaturita v kostce ad. Produkce se pyšní díly Václava Čtvrtka, Zdeňka Svěráka nebo Pavla Kantorka. Nakladatelství je součástí společnosti Albatros Media, a. s.

————————————————

V knize Obléhání se proplétá historie s napínavou kriminální zápletkou. Kdo je zodpovědný za smrt zbičovaných dívek v přístavu Cádiz?

Obléhání

Autor: Arturo Pérez-Reverte
Přeložil: Jan Hloušek

Počet stran: 616
Vazba: vázaný blok
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-257-2115-5
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Obléhání vydalo nakladatelství Argo.

Přístav Cádiz dlouho vzdoroval napoleonským obléhatelům jako jediné neobsazené místo ve Španělsku. Do scenérie zářivě bílého města, plného uprchlíků a pulzujícího obchodním životem navzdory kontinentální blokádě, umístil autor několik vzájemně se prolínajících příběhů ze společnosti rejdařů, obchodních agentů, korzárů a vojáků, které jsou spjaty několika hrůznými zločiny. Na různých místech Cádizu byla spatřena těla k smrti zbičovaných dívek. Kriminální případ se prolíná s dalšími zápletkami, do hry vstupuje špionáž i finanční čachry, atmosféra houstne a příběhy zdánlivě nezúčastněných mužů a žen získávají na napětí.

 

Ukázka z knihy

Po šestnáctém úderu se muž přivázaný ke stolu zhroutí. Jeho kůže je pojednou žlutá, téměř průsvitná, hlava nehnutě visí přes okraj desky. Na zdi zavěšený olejový kahan nasvěcuje proužky slz na jeho ušpiněných tvářích a pramínek krve, jež se mu řine z nosu. Ten, který ho bil, se na okamžik nerozhodně zarazí, býkovec v jedné ruce, druhou si stírá z obočí pot, jímž nasákla i jeho košile. Pak se otočí k třetímu, který mu stojí za zády ve stínu, opíraje se o dveře. Výrazem teď připomíná muž s býkovcem honicího psa, vzhlížejícího s omluvou k svému pánovi. Velký ohař, brutální a tupý.
V náhlém tichu je znovu slyšet, jak venku za zavřenými okenicemi dorážejí na břeh vlny Atlantiku. Nikdo nehlesl od té chvíle, co řev ustal. Obličej muže, který stojí u dveří, ozáří nadvakrát oharek doutníku.
„On to nebyl,“ řekne nakonec. (str. 11)

 

Arturo Pérez-Reverte

Arturo Pérez-Reverte (* 1951) je nejčtenější a nejpřekládanější současný španělský spisovatel. Jeho knihu Vlámský obraz (1990, česky 1997) američtí čtenáři a kritici zařadili mezi pět nejlepších románů vydaných v USA, podle detektivky Dumasův klub (1993, česky 2000) natočil Roman Polanski velmi úspěšný film Devátá brána. K jeho dalším knihám patří Tango staré gardy a Královna jihu.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

 

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

————————————————

Úspěšný příběh Z Paříže do Paříže se dočkal i dvojího zfilmování. Vypráví o cestě dvou židovských bratrů, kteří se musejí dostat z okupované Paříže, aby unikli nacistům.

Z Paříže do Paříže

Autor: Joseph Joffo
Přeložila: Eva Pilařová

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 138×205 mm
ISBN: 978-80-204-4423-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Z Paříže do Paříže vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Neuvěřitelný, avšak pravdivý příběh začíná v okupované Paříži, kde dva bratři, desetiletý Joseph a dvanáctiletý Maurice, tráví čas jako ostatní kamarádi školou, pouličními hrátkami i lumpárnami. Až do dne, kdy musí na kabátě začít nosit žlutou hvězdu. Pak se situace zásadně změní. Nacisté pořád přitvrzují, Židům jde o život, a tak tatínek rozhodne: kluci musí pryč. Okamžitě, sami, bez papírů, mají odjet nočním vlakem, nějak se dostat přes demarkační čáru a pak za staršími bratry do svobodné zóny na jih Francie. Vydávají se tedy na nebezpečnou cestu, téměř bez peněz, vybaveni jen svou bystrostí, statečností a instinktem. Nikdo netuší, že potrvá ještě tři roky, než válka skončí, ani zda se všichni znovu setkají. Joseph Joffo sepsal dojemný a prostý příběh své rodiny v roce 1971, od té doby byl přeložen do desítek jazyků a dvakrát zfilmován.

 

Ukázka z knihy

Kulička se mi kutálí mezi prsty na dno kapsy.
Tuhle mám nejraději, tu si vždycky nechám. Legrace je, že je ze všech nejošklivější: kam se hrabe na skleněnky nebo na veliké olověnky, které vždycky obdivuju za výlohou krámku starého Rubena na rohu Rameyovy ulice, je to hliněnka, barva se z ní už skoro oloupala, povrch má hrbolatý, pokrytý kresbou, která připomíná školní obrázek planisféry ve zmenšeném měřítku.
Mám ji moc rád, je to prima, mít v kapse zeměkouli s horami, moři, pěkně schovanou.
Jsem obr a mám v hrsti všechny planety.
„Tak hernajs, už ses rozhoupal?“
Maurice sedí na chodníku přímo před uzenářstvím a čeká. Ponožky má jako vždycky shrnuté, tatínek mu říká, že je harmonikář. (str. 11)

 

Mladá fronta má dobré renomé ve všech oblastech knižní produkce, především v próze a poezii. Kvalitní knižní tituly najdete nejen v tradičních knižních edicích – KolumbusKvěty poezieModerní světová prózaJednorožecIkarosLidé a Země a Multiřada, ale i v dalších zajímavých mimoedičních projektech.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete mnoho pěkných knih za skvělé ceny.

Líbí se vám romány inspirované historií? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDopisy, které nikdo nečetl

Grey, Iona

Fragment, 2017

zobrazit info o knizeObléhání

Pérez-Reverte, Arturo

Argo, 2017

zobrazit info o knizeZ Paříže do Paříže

Joffo, Joseph

Mladá fronta, 2017

Napsat komentář