Jak se žije v časech tekuté modernity?

Tekute-casy
Zygmunt Bauman je známý především pro své úvahy o spojitosti modernity s holocaustem. Základem jeho myšlenek je koncept tekuté modernity, který slouží k popsání soudobé, rychle se měnící společnosti.

Autorem titulu Tekuté časy: Život ve věku nejistoty, který vydalo roku 2017 nakladatelství Academia, je polsko-britský sociolog židovského původu Zygmunt Bauman. Zygmunt Bauman je autorem sociologického pojmu „tekutá modernita“, který slouží k popsání soudobé společnosti a jejích rychlých změn. Bauman se řadí mezi teoretiky odmítající označit současnost jako postmoderní dobu. Tvrdí, že se modernita jen posunula do pozdní fáze, která je charakteristická svou proměnlivostí, individualitou, konzumností a globálností. Mezi další Baumanovy tituly, jež vyšly v českém překladu, patří knihy Tekutá láska, Umění života a Cizinci před branami.

Rozsahem nevelká publikace (čítá sto stran) navazuje na předchozí Baumanovy práce o tekuté modernitě, které proměnily naše vidění současného světa. Bauman se snaží analyzovat zdroje endemické nejistoty, které prostupují našimi životy. Zjišťuje, že současný svět zvýhodňuje takové vlastnosti, jako je například individualismus a soutěživost, což degraduje spolupráci s ostatními na pouhou dočasnou záležitost, mající za účel pouze vytěžit veškeré výhody. Zastaralé informace jsou rychle účelně zapomínány (již nestojíme na ramenou obrů) a nahrazovány jinými, staré zvyky jsou opouštěny, sociální prostor se fragmentuje. Jako dominující trend panuje individualismus nahrazující dřívější solidaritu.

Skromný rozsah samozřejmě nedovoluje rozvinout autorovy myšlenky do patřičné šíře, jde tedy spíše o náčrt Baumanových základních teorií, vhodný pro čtenáře, kteří se teprve chystají pustit se do čtení jeho díla. I přesto, že jde „pouze“ o jakýsi úvod do Baumanova myšlení či jeho shrnutí, jde o poměrně náročné čtení, u kterého je vyžadována čtenářova soustředěnost, představivost a znalost základních sociologických termínů. Knihu doporučuji čtenářům, kteří se chystají blíže se seznámit s Baumanovými myšlenkami. Pro tento účel doporučuji kromě knihy Tekuté časy titul Modernita a holocaust, obsahující velmi podnětné a odvážné teorie o spojitosti modernity a holocaustu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTekuté časy

Bauman, Zygmunt

Academia, 2017

Napsat komentář