Psychologický thriller o nebezpečí slepé víry

posvatne-lzi
Mnoha cenami ověnčený psychologický thriller Posvátné lži Minnow Blyové zavede čtenáře do prostředí nebezpečné sekty, která svým členům bere vše od majetku až po život.

Kniha Posvátné lži Minnow Blyové, kterou vydalo roku 2017 nakladatelství Host, je prvotinou americké spisovatelky Stephanie Oakes. Stephanie Oakes je knihovnice a učitelka na střední škole. Vystudovala poezii na Eastern Washington University, kde se mimo jiné zabývala young adult literaturou. Za svou první knihu byla nominována na cenu William C. Morris YA Debut Award a získala čestnou cenu poroty Golden Kite Awards. Román se rovněž dostal do výběru Booklist Editors‘ Choice a New York Public Library Best Books for Teens.

Ke knize jsem zprvu přistupovala lehce skepticky kvůli tomu, že ji zdobí označení young adult. Literatura tohoto typu bývá většinou méně náročná (úměrně věku cílové skupiny) a nepožaduje po čtenářích, aby zapojili větší míru logického uvažování. Titul Posvátné lži Minnow Blyové mne však zaujal nejen skvěle vyvedenou obálkou, vzbuzující pocit tajemna (ostatně působivé a po grafické stránce povedené obálky jsou poznávacím znamením nakladatelství Host), ale i zajímavou anotací, která mě motivovala k tomu, abych si knihu přečetla.

Hlavní hrdinkou příběhu je sedmnáctiletá Minnow Blyová, která od svého raného dětství vyrůstala ve svazujících podmínkách fanatické keviniánské sekty, jež ji zavřela v lesní osadě bez možnosti poznat cokoli jiného než rigidní pravidla a omezování. Náhle je však osada vypálená a její vůdce, kterého nazývali Prorok, je mrtvý. Minnow musí nastoupit do vězení pro mladistvé, které je pro ni však stokrát svobodnějším než cokoli, co dosud zažila. Před detektivy z FBI je tak postavena celá řada otázek, na které musí najít odpověď. Co se stalo v uzavřené osadě? A co vedlo k tomu, že Minnow přišla o obě ruce?

Příběh se inspiroval pohádkou bratří Grimmů Bezruká dívka. Pracuje s velmi atraktivním tématem – tajemná dívka s uťatýma rukama, dogmatická sekta, která dělá ze svých stoupenců nemyslící trosky, a charismatický detektiv, snažící se rozplést klubko záhad, které to vše obepíná. Téma jako vytržené z nějaké severské detektivky. Bohužel právě melancholická, depresivní a temná atmosféra, kterou severské detektivky tak dýchají, knize Posvátné lži Minnow Blyové chybí, ačkoli by se k tématu skvěle hodila. Příběh má potenciál budit ve čtenářích velké emoce, ale postavy jako kdyby nebyly dostatečně propracované. Čekala jsem například více propracované scény z každodenního života někoho, kdo přišel o ruce.

Na druhou stranu nelze knize upřít, že je velmi čtivá a nabízí náročnější čtení, než je obvyklá úroveň young adult literatury. Vzhledem k tomu, že jde o autorčinu prvotinu, lze očekávat, že se spisovatelka teprve rozepisuje a hledá směr, kterým se vydat. Již její první titul lze považovat za kvalitní, na další ukázky její tvorby se tedy můžeme jen těšit. Thriller Posvátné lži Minnow Blyové je knihou, kterou mohu doporučit čtenářům zajímajícím se o vážná témata zpracovaná poutavým slohem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePosvátné lži Minnow Blyové

Oakesová, Stephanie

Host, 2017

Napsat komentář