Získejte deník o roce života holandského důchodce

tajny-denik-hendrika-groena-perex
Hendrik Groen žije v domově důchodců v Amsterdamu a odmítá se smířit s tím, že by měl sklonek svého života strávit jen popíjením slabého čaje a péčí o muškáty. Proto se rozhodne podniknout něco zábavného…

Starý tělem, mladý duchem

Hendrik Groen je sice starý, ale není ani zdaleka mrtvý a v dohledné době neplánuje nechat se pohřbít. I když je pravda, že jsou jeho každodenní procházky stále kratší, protože jeho nohy už mu tolik neslouží a musí s nimi chodit k lékaři častěji, než by chtěl. Technicky řečeno je… starý. Ale určitě jsou mnohem zábavnější věci, které se dají v tomto věku dělat, než jen popíjení slabého čaje a pěstování muškátů. Hendrik se rozhodne psát si deník: jeden rok v životě starého člověka v domově důchodců v Amsterdamu. V něm odhaluje všechny své vzestupy a pády – v neposlední řadě jeho nový pokus o založení anarchistického klubu Staří-ale-ne mrtví. A když se k němu nastěhuje Eefe – žena, po které vždy toužil – začne si leštit své boty (a zuby), pečlivě ošetřuje to, co mu ještě zbylo na hlavě, a ve zbytku svého života se pokusí podniknout něco, co bude mít zábavné, něžné a zároveň devastační následky.

 

Tajný deník Hendrika Groena

Autor: Hendrik Groen

Vydalo: nakladatelství XYZ
Překlad: Lucie Doležilová
Počet stran: 392
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 5/2017
ISBN: 978-80-7505-688-7

Přečtěte si více o knize Tajný deník Hendrika Groena, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Dnešek je nějaký náročný. Tělo mi vrže ve všech pantech. Rozklad se nedá zastavit. Maximálně člověka trápí jeho neduhy o něco méně, ale obrat k lepšímu? K tomu už nikdy nedojde. Vlasy nezačnou z ničeho nic zase růst. Alespoň ne na hlavě, zato ale z uší a z nosu. Tepny se samy od sebe nerozšíří. Žádné tromby nezmizí a kohoutek tam dole nepřestane protékat. Všechno dohromady je jasná jednosměrka do rakve. Nikdy už neomládneš, ani na jeden den, ani na hodinu, ani na minutu.
Stěžuju si tady jako nějaký důchodce. Kdybych měl chuť, mohl bych jít dolů do společenské místnosti. Tam je naříkání zabíječ času číslo jedna. Myslím si, že ještě neuběhla půlhodina, aniž by někdo nezačal o nemocech. (str. 14)

 

Vyhrajte knihu Tajný deník Hendrika Groena

Tělo Hendrika Groena stárne, ale jeho mysl nikoliv, a kdyby nebylo častějších návštěv u lékaře a nohou, které už tolik neslouží, ani by si svůj věk nepřipustil. I v domově důchodců, kde tento čiperný třiaosmdesátiletý stařík žije, dokáže vymyslet mnoho zábavy, a dokonce se rozhodne, že si o svých eskapádách bude vést deník. Ten je plný humorných situací, například když se Hendrik rozhodne založit anarchistický klub Staří-ale-ne mrtví, ale i něhy a lásky k ženě, po které vždy toužil.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Tajný deník Hendrika Groena vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Tajný deník Hendrika Groena
probíhá od 20. do 26. srpna 2017.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Tajný deník Hendrika Groena

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajný deník Hendrika Groena

Groen, Hendrik

XYZ, 2017

Napsat komentář