Jak neopakovat chyby svých rodičů

Na_pocatku_byla_vychova
Kniha švýcarské psycholožky, zabývající se raným dětstvím a rolí výchovy, si klade za cíl poradit rodičům, kteří si uvědomují, že svou výchovou opakují chyby svých vlastních rodičů. Autorka analyzuje kruté výchovné metody a nabízí jejich vhodnější alternativy, které dle jejího názoru neškodí dětské duši.

Titul Na počátku byla výchova s podtitulem Neopakujte chyby svých rodičů, který vydalo nakladatelství Triton roku 2017, je dílem renomované švýcarské psycholožky Alice Millerové, specializující se na problematiku raného dětství.

Autorka ve své knize, rozdělené na tři části a následně na četné kapitoly, pojednává o tzv. „černé pedagogice“, jejímž obsahem jsou kruté výchovné metody, pomocí kterých byli vychováváni mnozí naši rodiče a prarodiče. Neúčinnost a škodlivost archaických výchovných metod Alice Millerová demonstruje na příkladu tří osob (konkrétně jde o drogově závislou ženu, politika a vraha dětí), které v dětství zažily ponižování a týrání ze strany svých rodičů. Řešení tohoto problému autorka vidí v „překročení vlastního stínu“ – tedy zapomenutí na útrapy dětství a zaměření se na nenásilné rozvíjení svobodné individuality každého dítěte.

Ačkoli autorka má dobře znějící cíle, se kterými většina rodičů jistě souhlasí (například dávání prostoru pocitům dítěte, respekt k dítěti, vyhýbání se tyranským trestům a podobně), z knihy vyznívá její postoj poněkud černobíle a zbytečně radikálně. Na slově „výchova“ nenachází autorka nic kladného a připisuje jí téměř veškeré zlo světa. Vyzdvihuje příklady těch, kteří měli mít kvůli metodám „černé pedagogiky“ zkažený celý zbytek života, aniž by brala v úvahu případy těch, kteří i přes nedostatek citové výchovy dosáhli skvělých životních úspěchů a stali se šťastnými.

Rovněž metody, kterými autorka čtenáře přesvědčuje o své teorii, mi nepřijdou příliš šťastné. Autorka se v knize často odvolává na kazuistiky, v nichž figurují slavní nacističtí „pohlaváři“, což mi přišlo zbytečně emocionálně přepjaté. Obecně jsem v knize velmi postrádala nějakou diskuzi, tj. analýzu pohledů myšlenkových oponentů, které by autorka pouze neodvrhla, ale vzala je v úvahu a třeba je i za použití relevantních metod zpochybnila.

I přes tyto problémy myslím, že některé autorčiny myšlenky a poznatky jsou použitelné a byly pro mě podnětné při přemýšlení o výchově vlastního dítěte. Zjistila jsem, že mnohé autorčiny zásady dodržuji, pouze se držím jejich mírnějšího výkladu. Knihu Na počátku byla výchova doporučuji přemýšlivým čtenářům, kteří přijímané informace kriticky hodnotí a zajímají se o nové podněty a informace v pedagogickém oboru.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa počátku byla výchova
Neopakujte chyby svých rodičů

Millerová, Alice

Triton, 2017

Napsat komentář