Životy slavných osobností

OtevrenaKniha
Slavný americký spisovatel George R. R. Martin řekl, že „čtenář prožije před svou smrtí tisíc životů. Člověk, který nikdy nečte, jen jeden“. Dnes si představíme knihy, z nichž každá vám „přidá do sbírky“ jeden neobyčejný život.

Jako první se ohlédneme za posledním čtvrtstoletím života slavné české operní pěvkyně a herečky Soni Červené v autobiografickém románu nazvaném Stýskání zažehnáno.

Stýskání zažehnáno

Autorka: Soňa Červená

Počet stran: 404
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-200-2707-8
Doporučená cena: 375 Kč

Knihu Stýskání zažehnáno vydalo nakladatelství Academia.

Operní pěvkyně a herečka Soňa Červená rekapituluje po svých devadesátých narozeninách právě dovršené čtvrtstoletí od návratu ze světových scén do vlasti. Ačkoli vše směřovalo ke klidnému odpočinku, po čtyřicetileté operní kariéře v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Francii, Anglii a USA a po činoherním působení v Hamburku, New Yorku, Hongkongu a Sydney se jí doma otevřely další, nečekané umělecké možnosti. Navzdory věku, díky železné píli a všestrannosti talentů se vrátila na operní i činoherní scény, na koncertní pódia a filmová plátna, do rozhlasu i televize a začala psát. Vše s úspěchem a ohlasem mimo jakákoli očekávání. Kniha Stýskání zažehnáno navazuje na paměti nazvané Stýskání zakázáno a na knihu Můj Václav.

————————————————

Ve světě domácích umělců ještě zůstaneme. Druhá kniha nazvaná Franz Kafka – Člověk své i naší doby nám originální a krásně výtvarně zpracovanou formou představuje nejen život tohoto slavného pražského rodáka, ale také prostřednictvím komiksu shrnuje některá z jeho nejslavnějších děl.

Franz Kafka – Člověk své a naší doby

Autor: Radek Malý
Ilustrovala: Renáta Fučíková

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 197×236 mm
ISBN: 978-80-7252-674-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Franz Kafka – Člověk své a naší doby vydalo nakladatelství Práh.

Výpravná kniha o nejslavnějším pražském rodákovi Franzi Kafkovi přibližuje jeho život a dílo všem, kdo chtějí podrobněji poznat jeho svět. Ožívá v ní svět pražské německy psané literatury, svět jeho zájmů, rodiny a přátel a také svět prazvláštních příběhů, nad kterými si dodnes lámou hlavu čtenáři i odborníci na slovo vzatí. Autorem textu je dvojnásobný držitel ocenění Magnesia Litera, básník, překladatel a germanista Radek Malý. Ilustrace vytvořila Renáta Fučíková, přední česká ilustrátorka a držitelka řady tuzemských i zahraničních cen.

Srozumitelně a přitom poutavě je představen Kafkův život, jeho rodina, jeho vztah k ženám, ale především jeho přístup k literární tvorbě. Některá zásadní díla jsou představena zhuštěnou formou komiksu (např. povídka Proměna), z jiných děl v knize najdeme nově přeložené ukázky (např. Dopis otci). Smyslem ukázek i úvodních kapitol je ukázat Kafku jako člověka, který byl do značné míry formován okolnostmi své doby, na což se pod sugestivním vlivem četby a mnohačetných interpretací jeho děl zapomíná. Netradičně je též představen Franz Kafka jako člověk všední: sportovec a turista. Kniha klene oblouk až do současnosti, kdy se z Kafky nejednou stala značka výnosného obchodního artiklu.

Kniha Franz Kafka. Člověk své a naší doby připomíná nejen tohoto možná nejslavnějšího pražského rodáka, ale také vzácnou kulturní symbiózu, kterou soužití Čechů, Židů a Němců v jednom městě představovalo. Kromě seznámení se s Kafkou a jeho dílem by tedy čtenář měl pochopit, v čem spočívají příčiny hloubky a pozoruhodnosti nejen Kafkova díla, ale i jeho současníků.

Pokud byste se o této knize a jejích osudech rádi dozvěděli něco více, můžete se podívat na reportáž z jejího křtu, který pro vás připravila naše reportérka Markéta Selucká.

————————————————

I s třetí knihou ještě zůstaneme ve světě umění, ale tentokrát už se budeme muset přesunout až do Ameriky. Zpěvačka Kim Gordon, proslavená především jako členka kapely Sonic Youth, v roce 2015 vydala autobiografický román nazvaný Holka v kapele. Teˇho konečně po dvou letech dostávají do ruky i čeští čtenáři.

Holka v kapele

Autorka: Kim Gordon
Přeložil: Rani Tolimat

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 155×217 mm
ISBN: 978-80-257-2122-3
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Holka v kapele vydalo nakladatelství Argo.

Kim Gordon se proslavila hlavně jako zpěvačka, basistka a jedna z hlavních tváří rockové skupiny Sonic Youth. Ta patřila k nejúspěšnějším a nejvlivnějším kapelám nezávislé americké scény – nebýt jich, nikdy by pravděpodobně nevznikla třeba slavná Nirvana, o vlně sebevědomého dívčího hudebního hnutí Riot Grrrl (L7, Hole apod.) ani nemluvě. K Sonic Youth neoddělitelně patřily nejen zpětné vazby, ruchy a disonance, ale také manželství obou hlavních postav kapely, Kim a sólového kytaristy Thurstona Moorea. Když na podzim 2011 ohlásila dvojice po sedmadvaceti letech rozchod, zasáhlo to fanoušky jako těžká rána. V popkulturním světě, kde většina příjemných věcí časem pomíjí, se vztah Kim a Thurstona jevil jako jedna z mála bezpečných jistot.
Ani Sonic Youth rozchod svých dvou nejdůležitějších členů nepřežili. A teď vychází kniha, v níž hudebnice, zpravidla skoupá na řeči a známá spíše pro svou uzavřenou náturu, vysvětluje, jak se to celé přihodilo – jak kapela vznikla a jak zanikla, co se dělo před jejím založením a co přišlo poté. Píše o svém dětství na sluncem sežehlých předměstích jižní Kalifornie, o dospívání po boku duševně postiženého bratra, který celou rodinu emočně vysával, o newyorské umělecké a hudební scéně osmdesátých a devadesátých let. Není to jen portrét basistky a zpěvačky jedné známé kapely, nýbrž sugestivní vylíčení životního příběhu pozoruhodné alternativní umělkyně.
Čtenáři se dozví, jací výtvarníci, hudebníci či spisovatelé byli pro Kim Gordon největší inspirací, a jak vlastně vypadl vztah s kolegou muzikantem, který její život ovlivnil ze všech nejvíc. A také se tu samozřejmě píše o tom, jaké je to být onou „holkou v kapele“, tedy v prostředí, které je dodnes spíše mužskou doménou. Z jednotlivých epizod a střípků se tak skládá hluboce osobní portrét ženy, z níž se stala – tak trochu paradoxně – jedna z největších kulturních ikon jedné důležité generace.

————————————————

Nyní bychom vás pozvali k návratu do vlasti a do historie. Bedřich Štěpánek totiž hrál významnou roli v české společnosti na začátku 20. století. Během první světové války se účastnil domácího odboje a následně pak za první republiky pracoval jako první velvyslanec Československa ve Spojených státech amerických.

Bedřich Štěpánek

Autor: Jan Hálek

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 155×212 mm
ISBN: 978-80-7429-800-4
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Bedřich Štěpánek vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Životopis jedné z výrazných postav odboje za první světové války a prvního poválečného velvyslance Československa ve Spojených státech přináší pohled do zákulisí československé diplomacie a politiky za první republiky.

Kniha sleduje Štěpánkovo rodinné zázemí a studium, jeho aktivity po vypuknutí první světové války a činnost v Maffii. Svým zapojením do odboje si vysloužil uznání předních představitelů mladého státu a v prvních dvou poválečných letech se podílel na budování ministerstva zahraničních věcí, podpoře československo-jihoslovanských vztahů a vědeckého života. Bedřich Štěpánek byl rozporuplnou a konfliktní osobností, jak dosvědčuje konec jeho velvyslaneckého působení ve Washingtonu. Po neshodách s pražským ústředím i legačními úředníky musel své působení předčasně ukončit a po zbytek života se stáhl do dobrovolného exilu v kalifornském San Francisku, kde v době druhé světové války jeho stopa mizí. Monografie Jana Hálka znamená znovuobjevení téměř zapomenuté postavy našich moderních dějin a zároveň přináší nahlédnutí do zákulisí prvorepublikové diplomacie a politiky.

Neváhejte také nahlédnout do ukázky z této knihy.

————————————————

V dnešních tipech jsme ale nezapomněli ani na milovníky sportu. Díky britské spisovatelce a sportovní redaktorce Debbie Beckermanové si můžete přečíst vzpomínkovou knihu slavného fotbalisty Didiera Drogbyho nazvanou Oddanost.

Oddanost

Autorka: Debbie Beckermanová
Přeložil: Milan Růžička

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7577-056-1
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Oddanost vydalo nakladatelství Host.

Příběh legendy světového fotbalu.
Didier Drogba se v autobiografické knize ohlíží za svou sportovní kariérou a životem, který nebyl tak snadný, jak by se na první pohled mohlo zdát. Slavný fotbalový útočník prožil vzestupy i pády, během občanské války v rodném Pobřeží slonoviny ztratil několik příbuzných. Ve své knize vzpomíná na dětství a na život přistěhovalce ve Francii a přináší pohled pod pokličku jednoho z nejúspěšnějších fotbalových klubů posledních let – Chelsea FC, kde odehrál celkem devět sezon a pomohl týmu čtyřikrát vyhrát Premier League a získat historicky první vítězství v Lize mistrů.

Pokud vás tato kniha zaujala, můžete si také zdarma přečíst krátkou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, najdete v nich nejen životopisné knihy.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStýskání zažehnáno

Červená, Soňa

Academia, 2017

zobrazit info o knizeFranz Kafka – Člověk své a naší doby

Malý, Radek

Práh, 2017

zobrazit info o knizeHolka v kapele

Gordon, Kim

Argo, 2017

zobrazit info o knizeBedřich Štěpánek
Nepohodlný muž československé diplomacie

Hálek, Jan

Vyšehrad, 2017

zobrazit info o knizeOddanost

Beckermanová, Debbie – Drogba, Didier

Host, 2017

Napsat komentář