Ukázka z knihy Kitchen & The City (Petra Davidová)

kitchen-and-the-city-perex
Petra Davidová začínala jako blogerka, konkrétně foodblogerka. Letos jí vyšla tištěná kniha, v níž naleznete 84 receptů, od předkrmů a polévek přes hlavní jídla a saláty až po dezerty. Inspiraci čerpala nejen v České republice, ale i v Evropě a daleké Asii. Dopřejte svým chuťovým buňkám nové zážitky.

Knihu Kitchen & The City od autorky Petry Davidové vydalo
nakladatelství Grada v edici Zdraví a životní styl.

ÚVOD

Když je vám osmnáct, občas se odbudete i polévkou z pytlíku. Když je vám třicet a máte doma nějaké ty malé dvounohé i čtyřnohé radosti, jste rádi, když uvaříte cokoli, co neobsahuje žádný polotovar. No a když už máte děti odrostlé, začnete si to vaření, pečení a samozřejmě také ochutnávání konečně užívat. Teprve až když se zastavíte a nadechnete se, přijde na řadu opravdová láska a pokora ke každé čerstvé surovině, úcta k vůni bylinek, respekt k fláku argentinské svíčkové, kterou připravujete, jako by byla pro krále, i když moc dobře víte, že ten steak manžel slupne na sedačce u telky během pár minut a ani u toho nemrkne. Je vám to jedno, protože milujete jak jeho, tak tu svíčkovou. Psal se rok 2015 a já se jednoho rána probudila nejenom jako Petra, ale i jako foodblogerka, autorka blogu o vaření s názvem Kitchen and the City. Neplánovala jsem to. Žijeme v pokrokové a rychlé době, ve které se věci dějí, aniž o nich stihnete dopředu snít. Navíc proniknout do online světa, když máte po levé ruce dvacetiletou Natálku a po pravé o dva roky starší Dominiku, není vůbec nic těžkého. Řeč je o mých dvou milovaných dcerách, světlech mého života. A protože se věci dějí opravdu rychlostí blesku, držíte v ruce i mou první offline kuchařku. Doufám, že se vám podle ní bude dobře vařit, péct i smažit. A vůbec nejšťastnější budu, když listy v kuchařce budou celé opatlané od mouky, másla nebo ideálně od ukápnutého vajíčka, tak jako jsou v té mé, kterou jsem kdysi dostala od své maminky.
Ze srdce vaše Petra

kitchen-and-the-city-ukazka-2

PALEO CHLÉB
Pozvali jste hosty a přemýšlíte, co jim připravit? Pokud někdo z vás holduje paleo stravě, můžete nahradit pečivo tímto zrníčkovým chlebem. Díky chia semínkům a vejcím drží krásně pohromadě a pochutnáme si na něm i my „nepaleo“. Vyzkoušejte sami!

Ingredience
100 g mandlí
100 g sezamových semínek
100 g lněných semínek
150 g dýňových semínek
75 g slunečnicových semínek
2 lžičky chia semínek
1 lžička soli
1 hrnek vody
5 vajec

Rozehřejte troubu na 160 °C. Mandle pomelte a přidejte veškerá semínka. Rozpusťte sůl ve vodě, přilijte ke směsi a přidávejte jedno vejce po druhém. Těsto nalijte do pečicím papírem vyložené formy a pečte asi 60 minut.

Paleo chleb

SNĚHOVÉ PUSINKY S ČOKOLÁDOU

Příprava těchto líbezných cukrátek v podobě pusinek je dokonale jednoduchá, časově nenáročná a suroviny vás vyjdou na pár korun.

Ingredience
6 bílků
100 g krupicového cukru
200 g moučkového cukru
50 g rozpuštěné čokolády

Ve vodní lázni vyšlehejte bílky s krupicovým cukrem do husté pěny a do rozpuštění cukru. Do vyšlehané pěny vmíchejte moučkový cukr. Opatrně přidejte rozpuštěnou a vychladlou čokoládu. Směsí naplňte cukrářský sáček a na plechu vyloženém pečicím papírem tvořte malé pusinky. Vložte do trouby předehřáté na 140 °C, hned stáhněte teplotu na 120 °C a hodinu sušte. Poté troubu vypněte a s pootevřenými dvířky nechte pusinky do rána v troubě.

KNEDLÍČKY GYOZA

Je mi naprosto jasné, že jste na tyto půvabné knedlíčky dostali chuť, jakmile je vaše oko zahlédlo, ale v mysli to raději vzdáváte, protože se bojíte náročnosti. Není to ale vůbec tak složité, jak to vypadá. Dokonce vám to zabere mnohem méně času než příprava klasického českého oběda.

Ingredience na těsto
2 1/2 hrnku hladké mouky
1 hrnek vody

Ingredience na náplň
300 g mletého vepřového masa
3/4 hrnku pokrájeného kimči (korejský salát)
1 lžíce nasekaného zázvoru
1 velký stroužek česneku,
nasekaný
1 velké vejce
sůl

Ingredience na omáčku
5 lžic sójové omáčky
5 lžic rýžového octa
1 stroužek prolisovaného česneku
1 lžička sezamového oleje
1 lžička sezamových semínek

Těsto: Do mísy prosejte mouku a postupně přilévejte vodu. Zpracujte krásné, sametové těsto a dejte odpočinout alespoň na 15 minut.
Náplň: V míse smíchejte veškeré ingredience dohromady.
Těsto vyválejte a vykrájejte kolečka, na která dejte lžičku náplně. Každé kolečko následně uzavřete. Hotové gyozy smažte sukýnkou nahoru asi 1 minutu v rozpáleném oleji, poté zalijte vařící vodou a ještě 5 minut vařte. Syrové gyozy můžete uchovat v mrazničce max. 1 měsíc.
Omáčka: Všechny suroviny dobře promíchejte a omáčku servírujte ke knedlíčkům.

Petra Davidova 1

——————–

Podívejte se na další recepty.

——————–

O autorce

Petra Davidová založila svůj blog Kitchen and the City na jaře roku 2015 a z původně asijského směřování se z něj stal svěží blog plný receptů pro všechny příležitosti. Žije v Praze, je vdaná a má dvě dospělé dcery, jednu stafbullí holčičku a kromě vaření a pečení vášnivě ráda zahradničí a houbaří.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


gradaNakladatelství Grada vzniklo v roce 1991 a za dobu své existence si vybudovalo pozici největšího tuzemského nakladatelství odborné. Nakladatelství vydalo téměř 8.000 titulů a jeho nabídka pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKitchen & the City
a její offline kuchařka

Davidová, Petra

Grada, 2017

Napsat komentář