„Křtíme audioknihu“

dejdar-labus-krest
Tak zněla jedna z vět pozvánky na prezentaci nového titulu, který vychází v koprodukci nakladatelství Vyšehrad a vydavatelství AudioStory. Audioknihy čím dál víc strhávají pozornost milovníků beletrie, a proto i čerstvě publikovaná nahrávka jedné z povídek anglického humoristy Jeroma Klapky Jeroma se dočkala vřelého uvítání.


V intimním prostoru kavárny Studia Ypsilon se v úterý 13. června 2017 sešli obdivovatelé nejen britského humoristy, ale i mluvených verzí krásné literatury, a to od dětí školou povinných až po věkově nejstarší generaci. Setkali se zde, aby vyslechli ukázky z Jeromovy knížky nazvané O psech, zlodějích, strážníkovi a jiná vyprávění, konkrétně z povídky Jak jsme se rozhodli psát román, a také, aby naslouchali těm, kteří na vzniku audionahrávky participovali. Kromě ředitele nakladatelství Vyšehrad ing. Pravomila Nováka a producentky a režisérky vydavatelství AudioStory Jindřišky Novákové přišel herec Martin Dejdar, jenž text interpretoval. Pozvání dále přijali herci Jiří Lábus coby kmotr CD a Jana Synková v roli sudičky a dále redaktorka Vyšehradu Denisa Novotná.

zleva: Jindřiška Nováková, Pravomil Novák, Jana Synková, Martin Dejdar, Jiří Lábus, Denisa Novotná

zleva: Jindřiška Nováková, Pravomil Novák, Jana Synková, Martin Dejdar, Jiří Lábus, Denisa Novotná

A jelikož šlo o audioknihu úsměvnou, nemohl se ani podvečer nést v jiném duchu než v humorném. Již sama moderátorka, paní Jindřiška Nováková, ladila svá slova žertovně:

„Byť mám stejné příjmení jako pan ředitel Vyšehradu, nejsme skuteční manželé, naše manželství je pouze pracovní. Kéž by tak manželství fungovala jako to naše. Společně jsme vydali několik audioknih – za Fuksova Spalovače mrtvol jsme dokonce získali osenění – a ve spolupráci budeme pokračovat i nadále.“

Trochu vážnosti vnesla do povídání paní Denisa Novotná; z titulu anglistky přiblížila život a dílo Jeroma Klapky Jeroma, spisovatele, který byl – dle jejích slov – prototypem viktoriánské doby, jejíž kolorit dokázal kouzelně a vlídně evokovat.

„Jsem velmi ráda, že křest audioknihy se koná v předvečer 90. výročí od umělcova úmrtí. Paradoxně u nás je populárnější než v samotné Anglii.“

Připomněla také, že v nakladatelství Vyšehrad v minulých letech vyšly další tituly než jen ten nejznámější (Tři muži ve člunu – o psu nemluvě), a to román Oni a já a autobiografie Čas mého života.

Není však možné o audioknize jen hovořit, a proto následovala zvuková ukázka (další pak zazněla na závěr setkání). Po ní se ke slovu přihlásila znovu paní Nováková, tentokrát v dialogu s Martinem Dejdarem. Společně rekapitulovali svoji spolupráci, která sahá pěknou řádku let dozadu a během níž vznikly jak audioknížky pro děti (Hejásek a Jujdásek), tak pro dospělé.

„Mění se mu hlas, býval dětštější, nyní je hrubší,“

neodpouští si poznámku Jindřiška Nováková.

„Buď začínám mutovat,“ kontruje Dejdar, „anebo můj hlas doznává změny ruku v ruce s tím, jak stárne kolega Lábus.“

Nicméně nic to nemění na tom, že spolupráce bude pokračovat dál.

„Tady mi neřekne ne,“

prohlásila režisérka a nabídla Dejdarovi nového Klapku Jeroma.

„Tak jdem do toho,“

zněla jednoznačná hercova odpověď.

o-psech-zlodejich-krestDříve, než bylo přikročeno k stěžejnímu aktu setkání, ke křtu audioknihy, promluvili její kmotr Jiří Lábus („Poslechl jsem si kousek. Martin čte dobře. Protože je to můj žák, čte velmi hezky.“) a sudička Jana Synková („Audioknize přeju, ať má krásný život.“). Po pokropení CD – chráněnému voděvzdorným obalem – se rozezněla poslední ukázka s textem, který stejně jak chladivé šampaňské v horkém červnovém odpoledni je svým laskavým humorem balzámem pro lidskou duši.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO psech, zlodějích, strážníkovi a jiná vyprávění

Jerome, Jerome Klapka

Nakladatel, 2017

Napsat komentář