Kam se poděla dívka v modrém plášti?

Divka_v_modrem_plasti
Osmnáctiletá Hanneke vede v době okupace svůj soukromý odboj. Na černém trhu sežene vše, co se sehnat dá. Je v tom opravdu dobrá. Ale když má vypátrat zmizelou židovskou dívku, kterou nikdy neviděla, nejsou její šance příliš velké…

Období druhé světové války je námětem mnoha románů. Některé se zabývají holokaustem, jiné například osudy válčících pilotů. A do dnešního dne vychází biografie těch, kteří válku přežili, aby o ní mohli vyprávět. Každý ten střípek je cenný – pomáhá nám udělat si obrázek o době, kterou jsme naštěstí nezažili.

Mladá novinářka a spisovatelka Monica Hesseová žije ve Washingtonu DC. Přesto se její román Dívka v modrém plášti o válce určený mladým čtenářům odehrává v okupovaném Holandsku. Zachycuje podobný obrázek jako jinde v Evropě té doby: zákaz nočního vycházení, potraviny a vůbec všechny věci na příděl prostřednictvím lístků, koncentrace Židů a jejich transporty, strach, zatýkání, ale i odboj domácího obyvatelstva.

Hlavní hrdinkou příběhu je Hanneke Bakerová – osmnáctiletá dívka, jejíž vzhled naprosto odpovídá nadřazené rase. Ve svém srdci však nosí nezhojenou ránu – její milovaný Bas byl zabit v bleskové válce s Němci. Přestože nemusel, nechal se dobrovolně odvést do armády. A Hanneke trápí výčitky svědomí, že ho v podstatě donutila jít. Svůj žal a svědomí otupuje sháněním věcí na černém trhu. Je v tom dobrá a umí obelstít i hlídkující vojáky, aby jí neprohledávali zavazadla při kontrolách. Když ji však stará paní požádá, aby vypátrala patnáctiletou židovskou dívku, kterou u sebe nějaký čas skrývala, cítí, že je to úkol nad její síly. Jak najít někoho, o němž ani neví, jak vypadá, a poznávacím znamením je pouze blankytně modrý kabát?

„Pátrat po holce, to už není pro mě. To by vyžadovalo delikátnost. Já jsem praktická. To by vyžadovalo naději. Tu já nemám. Svět se zbláznil. To změnit nedokážu.
Tak proč pořád myslím na Mirijam Roodveldtovou?
Proč vím, že dnes odpoledne, pokud se mi to nepovede si to nějak rozmluvit, se k paní Janssenové vrátím?“ (str. 41)

Přesto se do nebezpečného hledání pouští. A záhy je proti své vůli vtažena i do sítě skutečného odboje, o němž neměla ani tušení…

Příběh takřka detektivního pátrání umožňuje mladým čtenářům nahlédnout do Holandska roku 1943. Autorka v něm zpracovává skutečně doložené formy odboje domácího obyvatelstva a dokumentuje nejen postihy Židů i těch, kteří je ukrývali, ale i dalších menšin. Byla to doba, kdy byla nebezpečná i náklonnost a všude panoval strach a podezřívavost. Bylo třeba být opatrný a navenek nijak nevybočovat. Především je ale celá kniha o lásce. Co jsme a nejsme schopni udělat z lásky a pro lásku. Jak zhoubné účinky může mít žárlivost a nedůvěra.

Autorka příběh vypráví z pohledu Hanneke, čtenář tak prožívá všechny její úzkosti, trápení i strasti. Nahlédne do jejích myšlenek i pocitů a zjistí, že není jednoduché rozeznat, co je a není dobré rozhodnutí. Obzvlášť v tak těžké době, kterou válečná léta bezesporu byla. Monica Hesseová píše tak, že celek působí důvěryhodně. Čtenář, a zvlášť ten mladý, bude mít pocit, že opravdu naslouchá vyprávění člověka, který vše prožil na vlastní kůži, že nejde o fantazii.

Chcete-li si přečíst příběh o odvaze v těžké době, nebo chcete-li ono období přiblížit svým dospívajícím dětem, nebojte se po románu Dívka v modrém plášti vydaném v nakladatelství Fragment sáhnout. Je to dobrá volba…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDívka v modrém plášti

Hesseová, Monica

Fragment, 2017

Napsat komentář