O mentalitě primitivních společností

614_bg
Je známo, že lidé žijící v takzvaných primitivních společenstvích užívají jiných metod myšlení než lidé žijící v postmoderním světě. Principy fungování „primitivního“ myšlení odhalil Lucien Lévy-Bruhl.

Autorem knihy Myšlení člověka primitivního, která vyšla ve francouzském originále již roku 1925 a v českém překladu v nakladatelství Argo roku 2017 (poprvé roku 1999), je Lucien Lévy-Bruhl. Lucien Lévy-Bruhl byl francouzský filosof, jenž stál díky svým studiím o primitivních národech u počátků antropologie, etnologie i sociologie. Základem jeho prací je rozlišování dvou druhů mentalit, „primitivní“ a „západní“. Základní charakteristikou primitivní mysli (pojem „primitivní“ v tomto kontextu znamená jsoucí na počátečním stupni společenského vývoje) je podle něj plná účast (tzv. mystická participace) ve světě, kde si nevšímá rozporů. Dílo Lévyho-Bruhla ovlivnilo celou řadu známých odborníků, jmenujme například Carla Gustava Junga, je však často kritizováno za používání terminologie, jež obsahuje prvky víry v nadřazenost evropské kultury.

Studie Myšlení člověka primitivního čtenářům ukazuje, jak funguje mentalita domorodců, jak získává informace z okolního světa a jakým způsobem je poté dále zpracovává. Vysvětluje, jak primitivní mysl pracuje s kauzalitou a zkušeností. Zjišťuje, že způsob myšlení domorodců a moderních lidí se diametrálně odlišuje takovým způsobem, že jedni nejsou často schopni pochopit druhé. Mentalita domorodců je charakteristická tím, že je neustále zaměřena na nadpřirozené síly (dokonce do takové míry, že neuznává existenci náhody) a je zpravidla lhostejná k rozporům.

Kniha je rozčleněna na třináct kapitol, z nichž každá se věnuje jedné oblasti, v níž je mentalita primitivních společenství a moderní společnosti odlišná. Jmenovitě jde o problematiku zájmu o druhotné příčiny, pojetí nadpřirozených sil, chápání snů a znamení, metody věštění, ordálie (tzv. boží soudy), nadpřirozený výklad nehod a neštěstí, nadpřirozený výklad příčin neúspěchu a příchodu bělochů, odpor k novotám a vztah k evropskému lékařství. Ke každému tématu autor předkládá široké spektrum kazuistik, které sesbíral z kontaktu s nejrůznějšími primitivními společnostmi po celém světě.

I přes to, že je kniha stará již téměř sto let a je tedy nutně poplatná době svého vzniku, stále představuje klasické dílo oboru etnologie a antropologie. Čtenáře, pro kterého je kniha prvním setkáním s tématem, může překvapit tápání v odborných termínech, na kterých na druhou stranu text nestojí a je tedy možné se s nimi jednoduše seznámit z jiných zdrojů. Kniha rozhodně není jednoduchým čtením pro každého, ale představuje velmi poučný úvod do problematiky a zajímavý soubor kazuistik.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMyšlení člověka primitivního

Lévy-Bruhl, Lucien

Argo, 2017

Napsat komentář