Trojice románových průvodců historií

historie
Předností historických románů je, že nepřináší pouze napínavou dějovou linku a překvapivou zápletku, ale také vás mohou něco naučit o době dávno či ne zas tak dávno minulé. To platí i pro všechny tři romány, které si dnes představíme.

S první knihou se přenášíme do atraktivního prostředí starověkého Říma. Obzvláště v posledních letech se zdá, jako by se s historickými příběhy z tohoto slavného období evropské historie roztrhl pytel. Sám Ben Kane už několik starořímských románů napsal. Jestli se mu povedlo přinést nové myšlenky i ve svém nejnovějším díle nazvaném Orlové ve válce, budete muset posoudit sami.

Orlové ve válce

Autor: Ben Kane
Přeložila: Jaroslava Hromadová

Počet stran: 365
Vazba: vázaná
Formát: 133×205 mm
ISBN: 978-80-74735-9
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Orlové ve válce vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Současný irský autor Ben Kane se specializuje na historickou literaturu a jeho vášní je především historie starověku. V prvním dílu trilogie nazvaném Orlové ve válce vypráví o největší a nejdrtivější římské porážce v historii, o bitvě v Teutoburském lese. Došlo k ní v roce 9 n. l. a střetla se v ní římská vojska vedená guvernérem Publiem Quinctiliem Varem s germánskými kmeny v čele s Arminiem z kmene Cherusků. Románem čtenáře provázejí dvě hlavní postavy – Arminius, který strávil dětství jako rukojmí v Římě, kde přijal římské způsoby a dostalo se mu vzdělání, ale na svůj původ nezapomněl. A pak Tullus, centurion římské legie, která v bitvě zahynula. Tullus sice podezírá Arminia ze zrady, ale nemá možnost přesvědčit o tom guvernéra Vara. Ten si je jist neochvějnou Arminovou loajalitou a přátelstvím. Autor předkládá strhující pohled na starověkou bitvu, jejíž stopy lze najít ještě dnes.
Tři římské legie, které se pod velením guvernéra v provincii Germánie Publia Vara a centuriona Lucia Tulla vracely do zimního tábora na východ od Rýna, přepadli germánští bojovníci v čele s Arminiem. Ten byl sice spojencem Říma, ale už od dětství snil o tom, že kruté nájezdníky ze své země vyžene. Legionáře uzavřeli mezi kopci a močály a tím jim znemožnili účinnou obranu. Potom se rozpoutal děsivý masakr a teprve za tři dny se ukázalo, jak bylo Arminiovo vítězství obrovské. Římané ztratili tři legie v počtu přes čtrnáct tisíc mužů a tři drahocenné standarty s orly. Uprchnout se podařilo jen několika stovkám legionářů včetně Tulla. Jejich utrpení tím však neskončilo. Do pevnosti na východ od Rýna je pronásledovaly tisíce krvežíznivých příslušníků germánských kmenů. Teď už je mohli zachránit jenom bohové.

Ukázka z knihy

Varus seděl ve stanu a přemýšlel. Slabé světlo z několika malých olejových lamp na zemi nedokázalo zakrýt skutečnost, že stan byl původně určený pro contubernium legionářů. Za normálních okolností by mohl pojmout osm lidí, ale ve srovnání s velikým stanem, který používal na tažení, tenhle působil stísněně. Měl bych být vděčný, pomyslel si, když poslouchal, jak déšť bubnuje do namaštěné kůže. Většina jeho vojáků – ti, co přežili, ozvalo se jeho svědomí – nemá žádnou ochranu před počasím. A zavinil jsem to já. Ale nebyl ani trochu vděčný za své štěstí. Zvedl ruce a prohlížel si špinavé nehty a bláto, které mu pokrývalo každý kousek nezakryté kůže. Cítil špínu. Vlhko. Hlad.

To však nebylo nic proti ponížení. V životě nebyl takhle pokořený. Teď musel dát za pravdu Tullovi, čímž byla Arminiova zrada ještě příšernější. Kromě Tulla a možná Tubera Arminius obelstil všechny – a hlavně jeho – jako proradný dospělý obalamutí dítě sladkostmi. Jsem hlupák, pomyslel si a spustil ruce do klína. Naprostý hlupák. Když sešli z hlavní silnice, aby zatočili s kmenem Angrivariů, netušil, že se na jeho armádu chystá léčka.

Pro svou hloupost neměl žádnou omluvu. Varovali ho. A ne jednou, ale víckrát. Místo aby poslouchal Segesta a později Tulla, vysmál se jim nebo je pokáral nebo obojí. Jenže oni měli pravdu a on byl zaslepený idiot. Děsil se pomyslet, jak by si to vysvětlil císař. Jestli to Augustovi někdy bude muset vysvětlovat, byla samozřejmě jiná věc a tím se nechtěl zabývat.

Pokud vás svět starého Říma přitahuje, přečtěte si z ukázky více!

O autorovi

Irský spisovatel Ben Kane se narodil v roce 1970 v Nairobi v Keni, kde jeho otec pracoval jako veterinář. V sedmi letech se vrátil s rodiči do Irska, odkud pocházeli. Po dokončení střední školy uvažoval o studiu historie, k níž ho jako vášnivého čtenáře přivedla láska ke knihám, ale nechtěl se stát učitelem. Nakonec vystudoval veterinární medicínu na University College Dublin, ale neklidná povaha a touha cestovat ho přivedly na Hedvábnou cestu a do Turkmenistánu, což vzbudilo jeho zájem o římské tažení do Parthie v r. 53 před Kr. Poté se vypravil na téměř tři roky trvající cestu kolem světa, při níž navštívil na 60 zemí a 7 kontinentů. Po návratu se znovu vpravil do „běžného života“ a práce veterináře ho zavedla do Northumberlandu a k Hadriánovu valu, na místa, která vždy živila jeho představivost a dodnes jsou připomínkou někdejší římské přítomnosti. Nedlouho poté se rozhodl, že se stane spisovatelem a dnes má za sebou už několik úspěšných historických románů. S manželkou a dvěma dětmi žije v North Somersetu.

Zdroj: ivysehrad.cz

 

————————————————

Mnoho historických románů se vrací do dob velikých dějinných událostí – dobyvačných tažení, světových válek či revolucí. Jen výjimečně ale máme šanci nahlédnout do světa, do kterého tyto událosi teprve přichází. Román Věřte císaři od slovenského autora Antona Hykische nás zve do světa vrstev bohatých i chudých, a to krátce před velkou francouzskou revolucí roku 1789.

Věřte císaři

Autor: Anton Hykisch
Přeložil: Miroslav Zelínský

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7577-041-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Věřte císaři vydalo nakladatelství Host.

Historický román o císaři Josefu II.
Je možné udělat miliony lidí šťastnými – a to rychle, bez lásky a často i proti jejich vůli? Tuto otázku si klade nový historický román, který se odehrává na konci osmnáctého století, v předvečer Francouzské revoluce. Císař Josef II. dlouho čekal na smrt své matky Marie Terezie a ihned po jejím skonu začal netrpělivě uskutečňovat svůj sen o spravedlivé vládě. Horečnou sebezničující prací chtěl zapomenout na své osobní neštěstí a nedostatek lásky. Kniha odkrývá bolestné soukromí mladého panovníka až k jeho předčasnému tragickému konci.
V poutavém románu nahlédneme do života evropských panovníků, vysokých církevních hodnostářů i chudých vesnických kněží, josefínských osvícenců, reformátorů a spisovatelů, kteří probouzeli národní povědomí.

Ukázka z knihy

Půlnoční s obavami

Obličej mu zbělel, ve tvářích pocítil chvění. Pokoušel se promluvit.
Co udělá?… Kam udeří?
Hlas mu z úst nevyšel. Rty se chvěly jako podzimní listy.
Co udělá?… Bože, tato nejistota je strašná.
Vášnivě si přál být jasnovidcem. Chtěl uvidět mladého císaře a vniknout do jeho hlavy, probrouzdat jeho mozkem. Co udělá lvíče utržené z řetězu? Na koho skočí? Už ho nic nebrzdí. Energická a silná matka ho držela na řetězu. Matka je už měsíc mrtvá. Je sám, bez dozoru.
Pane Bože, pomoz! Co udělá? Kam padne císařův první úder?
Přidržel se stolku se zkroucenými nohami. Na jejich koncích byly lví drápy.
Kardinál primas měl popelavou tvář. Pozlacené lví drápy se zahryzly do červeného koberce.
Třebaže byl Štědrý den, muž v klerice se očividně bál. Prsty na intarzii stolku se mu rozklepaly. Nedokázal je zastavit.

Láká-li vás návrat do předvečera francouzské revoluce, určitě ještě pokračujte ve čtení ukázky.

Více o knize se můžete dozvědět v článku, který jsme věnovali speciálně jí.

O autorovi

Anton Hykisch (*  1932) je slovenský prozaik, dramatik a autor literatury pro děti a mládež, v letech 1993-1997 byl slovenským velvyslancem v Kanadě. První kniha mu vyšla v roce 1963, od té doby jich napsal desítky, řada z nich byla přeložena do němčiny, ruštiny, polštiny nebo maďarštiny. Velmi úspěšný byl zejména román Milujte královnu (1984) o Marii Terezii, který se dočkal několika vydání jak na Slovensku, tak v Česku, Německu i dalších evropských zemích. Historický román o Josefu II. Věřte císaři je jeho volným pokračováním.

Zdroj: hostbrno.cz

————————————————

Po Chlapci v pruhovaném pyžamu Zlodějce knih přichází další kniha, která se vrací do stále živého období druhé světové války a přibližuje nám život obyčejných lidí v těchto těžkých časech. Hanneke se vydává hledat Dívku v modrém plášti, a dostává se tak do přímého střetu s krutými silami, které zničily tolik lidských životů…

Dívka v modrém plášti

Autorka: Monica Hesseová
Přeložila: Martina Buchlová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 155×215 mm
ISBN: 978-80-253-3157-6
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Dívka v modrém plášti vydalo nakladatelství Fragment.

Píše se rok 1943 a v nacisty okupovaném Amsterdamu vládne přídělový systém. Mladičká Hanneke se ale vyzná. Na černém trhu se pohybuje jako ryba ve vodě a dokáže obstarat většinu věcí, které lidé potřebují. Při jedné z donášek ji její pravidelná zákaznice požádá o pomoc. Nechce sehnat maso nebo petrolej. Chce, aby Hanneke našla židovskou dívku, kterou u sebe ukrývala. Vzala si jen svůj modrý plášť a zmizela neznámo kam.
Hanneke zprvu ani neuvažuje o tom, že by se do nebezpečného pátrání pustila. Pak ale položí první otázku. Když dostane odpověď, chce najednou vědět víc. Postupně je vtažena do pavučiny tajemství a ohromujících odhalení, která ji zavedou až do samého srdce studentského protinacistického odboje…
Úžasně napsaná kniha, která na pozadí skutečných událostí vypráví výjimečný příběh o statečnosti obyčejných lidí, o lásce, smutku a životě v těžkých časech.

Ukázka z knihy

Tobias pořád ještě nebyl ve škole. To mi říká Mina, když ji další den odpoledne navštívím v créche.
„Je nemocný?“ zeptám se. „Nebo je pryč? Ví to někdo?“
Ona neví nic, jen to, že nebyl ve škole, což by mohlo znamenat, že má kašel nebo že se začal skrývat, nebo by to mohlo znamenat, že je mrtvý. Mohlo by to znamenat, že už je mrtvá i Mirjam. Po včerejším odpoledni u paní Janssenové jsem měla tak dobrý pocit. Ale teď jsem celé dopoledne chodila od jednoho zubaře k druhému ve snaze najít Tobiase nebo jeho otce a neměla jsem štěstí. Jak dlouho budu ještě po Mirjam pátrat? Už je pryč čtyři dny. Čím víc času uplyne, o to bude jakákoli stopa, kterou po sobě zanechala, studenější. Za jak dlouho vychladne natolik, až si budu muset připustit, že Mirjam je buď po smrti, nebo zapadla tak hluboko do podsvětí, že už ji nikdy neuvidíme? Ještě ne. Tak daleko jsem ještě nedospěla. Ale kdy? Dokážu ten okamžik vůbec poznat, až nastane? Dokážu to nechat být?

Nahlédněte do celé ukázky, která je dostupná zdarma na internetu!

O autorce

Monica Hesseová je americká spisovatelka a novinářka. Vydala tři úspěšné romány pro mládež: Dívka v modrém plášti a dvojdílnou sci-fi sérii nazvanou Stray. Kromě psaní krásné literatury se Monica Hesseová živí také jako novinářka – píše pro The Washington Post. Se svým manželem a psem žije ve Washingtonu D.C.

Zdroj: Goodreads.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž si můžete za skvělé ceny zakoupit nejen historické romány.

Jaký historický příběh vás osobně nejvíce inspiroval? Napište nám do komentářů!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOrlové ve válce
1. díl trilogie

Kane, Ben

Vyšehrad, 2017

zobrazit info o knizeVěřte císaři

Hykisch, Anton

Host, 2017

zobrazit info o knizeDívka v modrém plášti

Hesseová, Monica

Fragment, 2017

Napsat komentář