Cestou za vnitřním klidem a radostí

stesti
V dnešních tipech si představíme knihy, které vás povedou cestou za vnitřním klidem a radostí a naučí vás zvládat své vlastní emoce. To vše je v současném ukvapeném světě nadmíru důležité.

Nová kniha českého psychiatra Karla Nešpora vám ukáže, jak důležité je pro váš život rozumět svým emocím. Skrze studium různých důležitých vlastností zjistíte, že je možné být v životě milí a zkrášlit tak nejen den, ale i celý život vám i vašim blízkým.

Jak být milejší

Autor: Karel Nešpor

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1171-6
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Jak být milejší vydalo nakladatelství Portál.

Emocím by měl věnovat velkou pozornost každý z nás. Podstatným způsobem totiž ovlivňují kvalitu života, zdraví a schopnost správně uvažovat. Půvabnou krajinou zdravých emocí provází Jasoň (chce mít ve všem jasno). Zdravé emoce vznikají snadno za příznivých okolností, např. ve společnosti sympatických lidí, v krásné přírodě nebo při poslechu melodické hudby. Jestliže podobné situace a prostředí vyhledáváte, už to je vlastně způsob, jak si pozitivní emoce navodit. Není to ale jediná možnost. Většinu času nemůžete být v přírodě, poslouchat barokní mistry a být v úžasné společnosti. Přesto je možné, abyste se cítil dobře. Tato kniha vám to usnadní!

Ukázka z knihy

Hrdost

Hrdý člověk si lépe uvědomí své schopnosti, nadání a možnosti. Hrdost chrání před smutkem a sebelítostí. Úzce souvisí s poctivostí a zásadovostí. Mnozí slavní i zapomenutí lidé odmítli lákavé nabídky mocných, a dostali se proto do velkých problémů nebo do vězení. Hrdost pro ně byla důležitější než hmotné výhody.

Jak se projevuje

Je to sebevědomá emoce. Držení těla je vzpřímené, někdo má ruce v bok nebo za zády. Hlas bývá pevný a přiměřeně hluboký. Podle okolností provází hrdost i lehký úsměv.

Podívejte se i na další výňatky z knihy.

O autorovi

MUDr. Karel Nešpor, CSc., vede primariát mužského oddělení závislostí Psychiatrické nemocnice Bohnice a přednáší zdravotníkům i vysokoškolským studentům. Přibližně 30 let se zabývá prevencí a léčbou návykových nemocí. Je autorem řady odborných i populárních prací. V Portále vyšly v poslední době jeho knihy Jak překonat hazard (2011), Návykové chování a závislost (2013), Sebeovládání (2013), Duševní pružnost v každodenním životě (2015), Kudy do pohody (2016).

Zdroj: portal.cz

————————————————

Na první místa žebříčku nejšťastnějších států na světě tradičně patří skandinávské země. Ač první místo letos obsadili Norové, tak předchozí 3 roky tomuto žebříčku vládli Dánové, a právě z Dánska pochází slovo Hygge, jehož význam i užitečnost vám vysvětlí tato stejnojmenná kniha.

Hygge

Autor: Meik Wiking
Přeložila: Monika Vitinová

Počet stran: 228
Vazba: vázaná
Formát: 130×180 mm
ISBN: 978-80-7565-111-2
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Hygge vydalo nakladatelství Jota.

Pocit spokojenosti spočívá v být, nikoli mít.
Tato kniha vám nabídne rady a tipy, jak know-how nejšťastnějšího národa na světě můžete využít ve svém životě i vy.

  • Udělejte si pohodlí. Dejte si přestávku.
  • Buďte tady a teď. Vypněte telefony.
  • Ztlumte světlo. Zapalte svíčky.
  • Nalijte si víno. Pusťte si svůj oblíbený film.
  • Budujte vztahy. Udělejte si čas na své blízké.
  • Přestaňte jíst jen a pouze zdravě. Dort je zcela rozhodně hygge.
  • Žijte dnes tak, jako by už zítřek nikdy neměl přijít.

Ukázka z knihy

Správně napsat a vyslovit „hygge“ je ještě jednoduché. Ale přesně vysvětlit, o co se jedná, to už je trochu zapeklité. Hygge bývá popisováno různě, od „umění vytvářit sounáležitost“, „útulna na duši“ a „schopnosti hodit starosti za hlavu“ přes „vyhledávání všeho, co nás uklidňuje“, „důvěrnou pospolitost“ až po moje oblíbené „kakao s rozsvícenou svíčkou“.

Hygge je atmosféra, která nás obklopuje, a vědomé prožívání štěstí. Je to způsob bytí s lidmi, které máme rádi. Je to pocit domova. Pocit, že kotvíme v přístavu bezpečí, kde jsme chráněni před světem a kde si můžeme dovolit být sami sebou. A můžeme si třeba dlouho povídat o všech těch malých nebo velkých věcech života nebo klidně a nevtíravě sdílet tichou společnost jeden druhého nebo si prostě jen tak o samotě vychutnávat šálek horkého čaje či lahodnou kávu s čepicí napěněného mléka.

Zaujala Vás tato kniha? Nahlédněte jí pod čepici ještě o kousek více.

O autorovi

Meik Wiking je ředitelem Institutu pro výzkum štěstí, výzkumným partnerem Světové databáze štěstí a zakládajícím členem Latinskoamerické sítě pro politiku pohody a kvality života. Výsledky jeho výzkumu byly zveřejněny ve více než pěti stech různých médiích včetně The Washington Post, BBC, Huffington Post, The Times, The Guardian a mnoha dalších. Přednáší po celém světě, mj. se zúčastnil také konference TEDx. Jeho kniha Hygge vyšla nebo vyjde v 28 zemích. Žije v Kodani.

Zdroj: jota.cz

————————————————

Co se skrývá pod tajemnou obálkou poslední knihy, kterou si dnes představíme, nazvané Vnitřní klid a kde ho najít? Kanadský autor vám přináší své zkušenosti nabyté mnohaletou cestou za sebepoznáním a servíruje je v dobře stravitelné a praktické formě otázek a odpovědí.

Vnitřní klid a kde ho najít

Autor: Christopher Papadopoulos
Přeložil: Petr Sumcov

Počet stran: 176
Vazba:
Formát: 129×206 mm
ISBN: 978-80-7359-519-7
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Vnitřní klid a kde ho najít vydalo nakladatelství Metafora.

Kniha navazuje na učení Eckharta Tolleho a především na jeho Moc přítomného okamžiku. Je podobně jako ona strukturována do podoby otázek a odpovědí a uvádí čtenáře do jednoduché, ale hluboké cesty za poznáním.

V dnešním neklidném světě není snadné prožívat aspoň krátké chvíle klidu, natož dosáhnout trvalého vnitřního míru. Zápasíme s nedostatkem času, neochotou druhých, překážkami, které nám život klade do cesty, vlastními strachy a úzkostmi. Vnitřní klid a kde ho najít nabízí novou zkušenost zakoušení života z pozice klidu a míru. Podrobně vykresluje, jak je možné se vypořádat se stresem i nejistotami všedního dne. Nabízí konkrétní praktické rady, jak se k vnitřnímu klidu dostat i jak v něm setrvávat.

Vstupte do této knihy, jako byste vcházeli do labyrintu, a objevujte krok za krokem, kde přebývá skutečný klid, mír a pokoj…

O autorovi

Christopher Papadopoulos žije v Kanadě poblíž Montrealu, kde se i narodil. Má bakalářský diplom z pedagogiky a dějepisu na Queen’s University v Ontariu. Působil jako učitel na základní a střední škole. V touze změnit svět k lepšímu kandidoval v roce 1993 ve federálních volbách do kanadského parlamentu. O něco později si uvědomil, že svět harmonie a míru a pokoje začíná uvnitř každého jednotlivce a vydal se na vnitřní pouť k většímu sebeuvědomění, součástí níž byl i třiatřicetidenní postní pobyt v bavorských Alpách, kde objevil hlubší rozměr reality. V roce 2003 prožil zásadní proměnu – vzdálil se nepokoji a úzkosti myšlenek a emocí a ukotvil se ve stavu trvalého vnitřního míru. Nyní pracuje s jednotlivci i skupinami a vede ostatní k prožitku míru prostřednictvím objevení vlastního já.

Zdroj: kosmas.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž naleznete mnoho zábavných i inspirativních knih.

Která z dnes představených knih vás nejvíce oslovila? Napište nám do komentářů!

Úvodní obrázek pochází od uživatele bokehaddict ze serveru Flickr.com.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak být milejší
Zdravé emoce prakticky a jednoduše

Nešpor, Karel

Portál, 2017

zobrazit info o knizeHygge
Prostě šťastný způsob života

Wiking, Meik

Jota, 2017

zobrazit info o knizeVnitřní klid a kde ho najít

Papadopoulos, Christopher

Metafora, 2017

Napsat komentář