Romány inspirované skutečnými osobami

biografie-perex
Nejlepší příběhy píše sám život. Přesvědčit se můžete v dnešních knižních tipech, ve kterých vám představíme čtyři nové knihy, které zachycují životní osudy skutečně žijících lidí. Načerpejte novou životní inspiraci.

Příběh neurvalého a arogantního francouzského malíře Paula Gauguina můžete prožít prostřednictvím Charlese Stricklanda, který je hlavním hrdinou nového klasického románu anglického prozaika Williama Maughama Poslední půlšilink.

Román klasika anglické literatury z roku 1919 byl inspirován životem geniálního francouzského malíře Paula Gauguina. Jeho osud se odráží v osudech hlavního hrdiny románu Charlese Stricklanda, burzovního makléře, který ve čtyřiceti letech zdánlivě bez příčiny odchází od své ženy a dětí. Po radikální změně prostředí a nástupu na nejistou malířskou dráhu se ocitá v bídě a často na pokraji smrti. ­Maugham s naturalistickou přesností a s jedinečným vypravěčským mistrovstvím líčí, jak Strickland ničí nejen sebe, ale i své blízké okolí neurvalým chováním, nezájmem a tyranskou arogancí. Přestože se nestaví na jeho stranu, omlouvá jeho projevy uměleckou genialitou, kterou v jeho době málokdo rozpoznal. Když se vypravěč po válce dostane na Tahiti, poslední Stricklandovu štaci, setkává se s poněkud mírnějším a usedlejším Stricklandovým obrazem. Malíř našel místo, kde mohl tvořit, ženu, která se o něj postarala i v jeho poslední chvíli, a na sklonku života se přiblížil tolik kýžené dokonalosti, po níž celý život prahl a jež se mu stala jediným životním cílem.
Román líčí složité putování umělce hledajícího dokonalou krásu, kvůli níž je ochoten jít za hranice morálky, kvůli níž vsadí bez váhání vše, aby alespoň na okamžik nalezl to, co ho celý život zneklidňovalo a nutilo hledat.

Poslední půlšilink

Život malíře
Autor: William Maugham
Přeložila: G. Krásová

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 115×180 mm
ISBN: 978-80-7260-349-7
Doporučená cena: 297 Kč

Knihu Poslední půlšilink vydanou nakladatelstvím Prostor si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Během cesty jsem s nedůvěrou přemítal o svém poslání. Teď, když už jsem před sebou neviděl zoufalou paní Stricklandovou, mohl jsem celou záležitost v klidu rozebírat. Udivovaly mě rozpory v jejím chování. Byla velmi nešťastná, ale aby vzbudila mé sympatie, sehrála přede mnou komedii. Bylo zřejmé, že se připravila na slzy, protože se zásobila dostatečným množstvím kapesníků. Líbila se mi její prozíravost, ale když jsem teď přemýšlel o jejích 55 slzách, nezdály se mi už tak tklivé. Nevěděl jsem, jestli trvá na návratu manžela, protože ho miluje, nebo protože se bojí zlých jazyků. Vycítil jsem, že její bolest ze ztráty muže je bičována také uraženou ješitností. Tehdy jsem ještě nevěděl, jak si lidská povaha dovede sama odporovat. Nevěděl jsem, kolik divadelní pózy se skrývá v upřímnosti, kolik nízkosti ve vznešenosti a kolik dobroty v bídáctví.

O autorovi

William Somerset Maugham byl britský prozaik a dramatik stavěný naroveň Kiplingovi, Galsworthymu a Wellsovi. Do svých deseti let vyrůstal s rodiči ve Francii, po jejich smrti se vrátil do Anglie, kde ho vychovával strýc. Vystudoval medicínu, ale lékařské povolání prakticky nevykonával; z jeho studentské praxe v chudinských čtvrtích však vychází první román Liza of Lambeth (1897). První úspěchy a finanční zajištění mu však přinesla až jeho dramata vyznávající tradici konverzačních veseloher, např. Paní Dotová (1908) a Živitel (1930). V románech naopak pracoval s naturalistickou poe­tikou, ironií a propracovanou psychologií postav. Jádro jeho rozsáhlého díla tvoří částečně autobiografický román O údělu člověka (1915), z dalších je to např. Barevný závoj (1925) a Na ostří nože (1944). Své náměty čerpal mj. z četných cest po Evropě, Asii, Americe a Oceánii, závěr života strávil ve Francii.
Jeho díla patřila svého času k nejvydávanějším a také nejpřekládanějším; do češtiny bylo přeloženo mezi lety 1927 až 1976 celkem jedenáct jeho prozaických titulů.

Zdroj: Prostor

————————————————

Slavný román Doktor Živago četl téměř každý. Znáte ale příběh, který stál v jeho pozadí? Boris Pasternak se nikdy netajil tím, že jeho literární múzou byla Olga Ivinská. Olga za svou lásku k Borisovi zaplatila tvrdě, jak se ostatně můžete přesvědčit v novém románu Lara od praneteře Borise Pasternaka, Anny Pasternak.

Pravdivý příběh tragické lásky Borise Pasternaka a Olgy Ivinské, který inspiroval román Doktor Živago.​
Doktor Živago si našel miliony čtenářů, ale o příběhu, který stál v pozadí, se toho doposud mnoho nevědělo. Pasternak často opakoval, že Lara skutečně existuje, čímž upozorňoval na svou životní lásku a literární múzu Olgu Ivinskou, s níž se setkal v roce 1946 v literárním časopise, kde pracovala. Jejich vztah vydržel až do konce Pasternakova života.
Olga za oddanou lásku ke svému „Borjovi“ tvrdě zaplatila. Stala se figurkou ve vysoké politické hře a kvůli spojení s kontroverzním spisovatelem a jeho dílem byla dvakrát odsouzena k pobytu v sibiřském pracovním táboře. Její život je příběhem plným nepředstavitelného hrdinství, věrnosti, utrpení a osobních ztrát.
Anna Pasternaková čerpá z archivních a rodinných zdrojů a vůbec poprvé odhaluje Olžinu nezastupitelnou roli v Pasternakově životě. Přesvědčivě dokládá, že bez Olgy by Pasternak Doktora Živaga nikdy nedokončil ani nevydal.

Lara

Skutečný příběh lásky, který inspiroval román Doktor Živago
Autorka: Anna Pasternak
Přeložil: Jan Sládek

Počet stran: 384
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-109-9
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Lara vydanou nakladatelstvím Jota si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Ženy měly pro Borise Pasternaka po celý jeho život slabost, což ale neznamená, že by byl nějaký ruský Don Juan. Právě naopak. Pasternak ženy zbožňoval, cítil se s nimi od přirozenosti hluboce spřízněn, neboť cítil, že se podobně jako básnící často ztrácejí ve svých složitých emocích a citovém životě. Setkání s Olgou v redakci časopisu Navyj mir se mělo stát počátkem jeho nejvýznamnějšího spojení, jež zasáhlo jeho city i tvorbu.

O autorce

Anna Pasternak je spisovatelka a novinářka, pochází ze slavné rodiny Pasternakových, pravnučka impresionistického malíře Leonida Pasternaka a praneteř spisovatele a nositele Nobelovy ceny Borise Pasternaka. Pravidelně přispívá do časopisů Sunday Times Style, Condé Nast Traveler, Harper´s Bazaar a dalších. Lara je její čtvrtou vydanou knihou. V současnosti žije s manželem a dcerou v anglickém Oxfordshiru.

Zdroj: Jota

————————————————

Německá herečka Marie Magdalene Dietrich patří mezi nejslavnější a nejobdivovanější herečky 20. století. Krásná a úspěšná Marlene, jak znělo její umělecké jméno, ale nebyla vždy tou šťastnou a sebevědomou ženou, za níž byla považována. Poznejte pravou tvář filmové hvězdy z počátku 20. století v knize Marlene od Christophera W. Gortnera.

Krásná, talentovaná a neobyčejně přitažlivá Marie Magdalene Dietrich působí vznešeně a nedosažitelně, přesto výčet jejích milenců a milenek je skutečně impozantní. Možná tak chce zapomenout na to, že ji miliony krajanů k smrti nenávidí. Pod slupkou zářící mondény se však skrývá nevyrovnaná žena, která, jak se zdá, přes veškerou slávu stále hledá štěstí.

Marlene

Autor: Christopher W. Gortner
Přeložila: Lenka Faltejsková

Počet stran: 400
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-258-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Marlene vydanou nakladatelstvím Alpress si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Během natáčení mě Emil Jannings začal neskrývaně nenávidět. Za pouhé tři měsíce od čtvrtého listopadu devatenáct set dvacet devět do třicátého ledna devatenáct set třicet, během nichž natáčení Modrého anděla probíhalo, se stal mým zapřisáhlým nepřítelem. Na rozdíl ode mě se mikrofonu děsil. Jeho kariéru v Americe zarazil nástup zvukového filmu. Znejistělý svým projevem, který byl dosti těžkopádný, se třásl pokaždé, když jej von Sternberg sepsul, že pronáší své repliky „jako Hitler ve vaně“.

Podívejte se také na další knihy autora:

zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize

————————————————

Životní příběh ruské básnířky Mariny Cvetajevové je tématem nové knihy finské autorky Riikky Pelo Náš všední život. Kniha je doplněna Marininými dopisy a texty, které zaručují autentičnost výpovědi.

Román zachycuje životní příběh ruské básnířky Mariny Cvetajevové a její dcery Ariadny Efronové. Rozsahem i tématem ambiciózní dílo, za které autorka v roce 2013 obdržela prestižní literární cenu Finlandia, představuje úspěšný pokus o skloubení monumentální historické fresky, věrně mapující události po říjnové revoluci v roce 1917, s osobním příběhem jedné z největších osobností ruské literatury 20. století. Kniha je prokládána Adriadninými a Marininými dopisy a texty, které románu dodávají hlubší rozměr. Cvetajevová byla osobitou kronikářkou své doby a v často experimentálních verších dokázala obsáhnout hloubku lidského života a údělu. Riikka Pelo od ní v tomto ohledu přebírá pomyslné žezlo: spíše než záznam o životě ruské spisovatelky jako někdejší celebrity a později vyděděnkyně moskevských uměleckých kruhů čtenáři předkládá silný, dramatický příběh člověka semletého historickými okolnostmi a monstrózní ideologickou mašinerií Sovětského svazu.
Naše všední životy je vyspělé dílo, důmyslná skládanka, která v sobě ukrývá víc než příslovečná ruská matrjoška. Riikka Pelo patří k absolutní špičce současné finské literatury a její osobitá tvorba je zážitkem i pro ty nejnáročnější.

 

Náš všední život

Autorka: Riikka Pelo
Přeložila: Kateřina Výtisková

Počet stran: 454
Vazba: vázaná
Formát: 140×207 mm
ISBN: 978-80-7473-529-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Náš všední život vydalo nakladatelství Kniha Zlín si můžete prohlédnout v ukázce č. 1, ukázce č. 2ukázce č. 3, ukázce č. 4
a ukázce č. 5.

Ukázka

Stála jsem před čerstvě natřenou nemocniční přístavbou. Slunce spalovalo už od rána, nejteplejší léto za posledních dvacet let, na okrajích Moskvy hořely v  prudkém žáru lesy a rašeliniště. Popel se v hustém horkém vzduchu vznášel jako chmýří a stoupal stále výš. Stejně jako před revolucí, vzpomínali veteráni redakce Žurgazu, kdy v létě vzplály lesy okolo Moskvy, oheň byl předzvěstí něčeho dobrého, staré shořelo pod zárodkem nového, tu cenu bylo nutné zaplatit.
V odrazu mléčného skla jsem vypadala cize, z nervozity jsem si zapálila cigaretu než jsem vstoupila dovnitř. Byl konec srpna, proces s Kolcovem už měl začít, ale do redakce se o něm zatím nedonesly žádné zprávy.

O autorce

Riikka Pelo patří k absolutní špičce současné finské literatury a její osobitá tvorba je zážitkem i pro ty nejnáročnější.

Zdroj: Kniha Zlín


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který z těchto životních osudů vás zaujal nejvíce? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoslední půlšilink
Život malíře

Maugham, William Somerset

Prostor, 2017

zobrazit info o knizeLara
Skutečný příběh lásky, který inspiroval román Doktor Živago

Pasternak, Anna

Jota, 2017

zobrazit info o knizeMarlene

Gortner, Christopher W.

Alpress, 2017

zobrazit info o knizeNáš všední život

Riikka, Pelo

Kniha Zlín, 2017

Napsat komentář