Zasoutěžte si o životní příběh paní Einsteinové

einstein-einstein-perex
Když se Mileva Marićová zvaná Mitza vydala studovat do Curychu fyziku na prestižní Polytechniku, setkávala se s opovržením, protože tehdy nebylo běžné, aby se ženy vzdělávaly. Alberta Einsteina však právě její odvaha a vědomosti zaujaly.

Zastíněna slavným manželem

V roce 1896 přišla Mileva Marićová zvaná Mitza do Curychu. Jednadvacetiletá dívka z malého srbského městečka se zapsala ke studiu fyziky na prestižní Polytechnice v době, kdy vzdělávání žen bylo ještě naprostou výjimkou. Dívky se měly učit vést domácnost a nepronikat do hájemství mužů. A tak nebylo divu, že se Mitza na každém kroku setkávala s opovržením, ponižováním a nepřátelstvím.

Všichni ale takoví nebyli. Jednoho ze spolužáků zaujala natolik, že se jí začal dokonce i dvořit. Jmenoval se Albert Einstein a nakonec ji přesvědčil, aby se stala jeho ženou.

Tohle ale víme už z oficiálních životopisů. Dočteme se tam, že byla Einsteinovi oddanou ženou a příkladnou matkou tří dětí. Jakou roli sehrála Mitza v Einsteinově průkopnické práci, včetně slavné teorie relativity? Byla to snad dokonce ona, kdo položil matematický základ objevu? Celý vědecký svět už bezmála století vede na toto téma vášnivé debaty. Přímé důkazy neexistují, ale určitou indicií zůstává, že Einstein své první ženě věnoval celou finanční odměnu po převzetí Nobelovy ceny.

Popusťme uzdu fantazii a objevme nečekaná zákoutí jejich vzájemného soužití. Začtěte se do příběhu ve stylu Pařížské manželky či Mrs. Poe o fascinující inteligentní ženě, nadané matematičce a fyzičce, kterou beznadějně zastínila oslnivá záře Einsteinova génia.

 

Einstein & Einstein

Geniální žena skrytá ve stínu Alberta Einsteina

Autorka: Marie Benedictová

Vydalo: nakladatelství Metafora
Překlad: Filip Klausner
Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Vydáno: 1/2017
ISBN: 978-80-7359-511-1

Přečtěte si více o knize Einstein & Einstein, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. A nezapomeňte ani na náš článek.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Když jsem se ale usadila na místo, neměla jsem už čas pátrat po smyslu jeho chování. Sáhla jsem do tašky pro papír, inkoust a pero a připravila se na Weberovu přednášku. Nenechám se tím drzým, nenuceným zíráním privilegovaného spolužáka zdeptat. Zahleděla jsem se dopředu na přednášejícího, a přestože jsem si toho jeho civění byla stále vědoma, nevšímala jsem si ho.
Weber však nebyl tak soustředěný sám na sebe. Ani tak tolerantní. Upřeně se na mladého muže zadíval a odkašlal si. Když to ale nezabralo a provinilce to nepřimělo přesunout pohled ode mě ke stupínku, prohlásil: „Vyžaduji plnou pozornost všech posluchačů. Toto je první a zároveň poslední varování, pane Einsteine.“ (str. 14)

 

Vyhrajte knihu Einstein & Einstein

V roce 1896 bylo běžné, že se ženy staraly o domácnost, a o jakékoliv kariéře si mohly nechat zdát. Mileva Marićová zvaná Mitza si však přesto prosadila studium fyziky. Na prestižní curyšské Polytechnice se setkala se svým budoucím manželem Albertem Einsteinem, jemuž se stala oddanou ženou a dala mu tři děti. Také je však možné, že toho pro svého muže udělala mnohem více a položila základy jeho slavného objevu teorie relativity. Nebo jsou to pouhé dohady vyvolané tím, že Einstein Mitze věnoval celou finanční odměnu, kterou získal společně s Nobelovou cenou? Popusťte uzdu své fantazie nad biografickou knihou Marie Benedictové.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Einstein & Einstein vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Einstein & Einstein
probíhá od 23. do 29. dubna 2017.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 literární biografie Einstein & Einstein

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEinstein & Einstein
Geniální žena skrytá ve stínu Alberta Einsteina

Benedictová, Marie

Metafora, 2017

Napsat komentář