Jak se učit bez mučení

102860
Neumíte si dobře zorganizovat látku, kterou se potřebujete naučit zpaměti? Dělá vám problémy soustředit se, stresujete se před zkouškami a plánování učení je vám cizí? Kniha Jak se úspěšně učit čtenářům poradí, jak efektivně zpracovat látku a pochopit její smysl.

Knihu Jak se úspěšně učit s podtitulem Nejlepší strategie a techniky vydalo nakladatelství Grada roku 2017. Jejími autory jsou psycholog Eberhardt Höfmann a pedagožka a výchovná poradkyně Monika Löhleová. Eberhardt Hofmann vystudoval psychologii na univerzitě v Tübingenu. V současné době pracuje jako klinický terapeut se zaměřením na hypnózu. Působil také v oblasti rozvoje osobnosti a manažerského rozvoje v různých velkých firmách. Učí na několika vysokých školách a je autorem publikací z oblasti aplikované psychologie. Monika Löhleová v letech 1969–1975 studovala matematiku a zeměpis v Mnichově a Stuttgartu. Od roku 1976 pracuje jako učitelka na gymnáziu v Ravensburgu a působí také jako výchovná poradkyně. Zároveň učí a koučuje v oblasti vzdělávání a komunikace.

Titul Jak se úspěšně učit se věnuje strategiím a technikám učení, které studentovi pomohou efektivně si zorganizovat látku a čas na učení takovým způsobem, aby byl schopen rychle se naučit velké množství dat, pochopit látku a zvýšit potenciál vlastního mozku. Autoři vás přesvědčí, že se nejenže můžete naučit velké množství slovíček za velmi krátkou dobu, ale můžete rovněž obelstít paměť, abyste je nezapomněli. Zbořen je i mýtus, že na matematiku mají talent pouze „vyvolení“.

Publikace je rozdělena na čtyři hlavní části. První část se věnuje pojmům učení a paměť a rozebírá taková témata, jakými jsou třeba fungování paměti, asociační učení a učení elaborací, strukturování podporující paměť a vizualizace jako metoda elaborace. Část druhá analyzuje složky úspěšného učení, jakými jsou například správné rozvržení látky a nakládání s časem. Třetí část, rozebírající problematiku samostatného učení, vám umožní zjistit, jaký jste učební typ, naučí vás vytvořit a prezentovat skvělou prezentaci a důkladněji probere postupy učení v jazycích a matematice. Poslední část uvítají studenti asi nejvíce, věnuje se totiž tomu, jak zvládnout zkoušku. K tomu patří i různé metody na zbavení se stresu, techniky svalové relaxace a techniky pro změnu názorných představ. Nechybí tipy, jak zvládnout samotnou zkoušku, odkud čerpat informace při učení se a jak analyzovat své vlastní chyby.

Kniha je velmi užitečným rádcem nejen pro žáky a studenty, kteří chtějí zlepšit svůj studijní výkon, ale i pro samouky nebo učitele, kteří chtějí zefektivnit svůj proces učení a naučit vlastní studenty, jak se co nejlépe připravit například na test nebo maturitní zkoušku. Jednotlivé techniky a metody učení jsou přehledně vysvětleny, zajímavé jsou nejrůznější „pokusy“, které může sám čtenář vyzkoušet a přesvědčit se tak o efektivitě těchto technik a metod.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak se úspěšně učit
Nejlepší strategie a techniky

Hofmann, Eberhardt – Löhle, Monika

Grada, 2017

Napsat komentář