Svět umění

Tipy_Mistrovske dilo nahody_Hebdomeros_Kdo umi uci
V dnešních tipech procestujeme svět umění. Zjistíme, jak bychom se správně měli dívat na umění, seznámíme se s užitečnými pojmy nejen z oblasti malířství a prohlédneme si nejlepší umělecké výstupy v různých oborech.

Hlavním posláním knihy Mistrovské dílo náhody od Michaela Kimmelmana je ukázat čtenáři, jak se dívat na umění, co vše nám umění nabízí, a hlavně jak zvýšenou vnímavostí vůči okolí můžeme proměnit vlastní život ve svébytné umělecké dílo.

Mistrovské dílo náhody

Ars vitae & Vice versa
Autor: Michael Kimmelman
Přeložila: Kateřina Pietrasová

Počet stran: 290
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7473-520-2
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Mistrovské dílo náhody vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Kniha představuje soubor deseti samostatných esejů, v nichž se Michael Kimmelman, americký teoretik a kritik umění, zamýšlí nad rolí umění v lidském životě, a to nejen z perspektivy individuálních umělců, nýbrž i „obyčejného“ diváka, kterému je tato kniha určena především. Autor v nich nabízí svůj osobní, místy filosoficky laděný, pohled na různá období, umělecké směry, tvůrčí individuality. Nejedná se však o žádný suchopárný faktografický uměleckohistorický přehled, nýbrž o zamyšlení nad životy a tvorbou několika slavných umělců (např. Bonnard, Chardin, Heizer aj.), ale i těch, kteří v českém prostředí příliš známí nejsou. Kimmelmanův vypravěčský styl je barvitý a nabitý informacemi. Různorodost námětů knihy se v součtu skládá v jakýsi kabinet divů, jenž je ostatně též námětem jedné z kapitol.

 

Ukázka z knihy

Bonnard je skvělým příkladem umělce, který dokáže plnými doušky čerpat inspiraci ze svého vztahu. Ten se lidem v jeho okolí možná jevil jako tragický, což ovšem potvrzuje teorii, že vztah dvou lidí nedokáže nikdo jiný zvenku správně pochopit. Víme pouze to, že Marthe Bonnardovi ponechala dostatečně velký prostor, aby mohl vést plodný umělecký život, na jaký byl do té doby zvyklý. A že nesklouzl ani do role pasivního partnera či oběti: jen se přizpůsoboval křehké konstituci Marthe. Její křehkost postupem času ještě narůstala. Zároveň však od Marthe dostával i to, co potřeboval. Svou roli tu tedy musela sehrát i trocha umělecké bezohlednosti. (str. 19)

Přečtěte si celou ukázku.

Nakladatelství Kniha Zlín vzniklo roku 2004. Od té doby se snaží nabízet čtenářům to nejkvalitnější, co se v současné době objevuje na (nejen) evropském knižním trhu. Vedle oceňovaných děl z takzvaných velkých literatur dostává podstatný prostor mnohdy (nezaslouženě) opomíjená soudobá literatura bývalého východního bloku, včetně té slovenské, kterou Kniha Zlín představuje v českých překladech. Kniha Zlín vydává také původní díla českých autorů, poezii a literaturu faktu. Pozornost věnuje též literátům spojeným se zlínským regionem.

————————————————

V knize Hebdomeros autor Giorgio De Chirico podává mj. určité pojmy, které rozvíjel ve svých teoretických esejích věnovaných malířství, což knihu činí nezbytnou zejména pro ty, kdo se chtějí věnovat Chiricovu výtvarnému dílu.

Hebdomeros

Autor: Giorgio De Chirico

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 128×200 mm
ISBN: 978-80-7530-060-7
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Hebdomeros vydalo nakladatelství Malvern.

Není obecně známo, že italský malíř Giorgio De Chirico (1888‒1978) je autorem několika próz a řady esejí a programových studií, které se úzce vážou k jeho výtvarnému dílu. V roce 1929 vyšla v Paříži, kde De Chirico strávil část života, poprvé fantaskní, básnivá novela Hebdomeros, která vyvolala veliké vášně mezi jeho publikem, zvláště mezi surrealisty. Fantomatická postava Hebdomera sice má autobiografické rysy, ovšem text, komponovaný jako surreálná persifláž, nemá být komentářem k vlastní tvorbě. Malířova typická obraznost, včetně snových, melancholických kulis a reminiscencí na klasické mytologické či biblické motivy, získává v psaném projevu nečekanou dynamičnost, umocněnou sarkastickým podáním. Ve druhém plánu lze knihu číst i jako kritiku údělu moderního umělce.

 

Nakladatelství Malvern vzniklo na konci 90. let minulého století. Těžiště vydavatelské činnosti tvoří západní spirituální tradice, mystika, religionistika, alchymie, hermetismus, literární věda, kulturní antropologie, knihy mezioborové, umělecká beletrie a poezie, přírodní vědy, knihy pro děti a rodiče a dílo filosofa a biologa Zdeňka Neubauera.

————————————————

Kniha Kdo umí, učí, šestá publikace, která v titulu nese zkratku RUV, již neseznamuje s principy projektu Registru uměleckých výstupů, ale představuje právě tyto konkrétní výstupy, přesněji nejlepší umělecké výstupy v architektuře, audiovizuálních uměních, designu, hudbě, literatuře, scénických a výtvarných uměních.

Kdo umí, učí

RUV 2010–2015
Editor: Miroslav Zelinský

Počet stran: 158
Vazba: vázaná
Formát: 162×232 mm
ISBN: 978-80-7491-874-2
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Kdo umí, učí vydalo nakladatelství Host.

V pořadí šestá publikace, která v podtitulu nese zkratku RUV (Registr uměleckých výstupů), nepřináší tentokrát texty komentující a reflektující celý projekt hodnocení uměleckých činností, ale bohatou obrazovou dokumentaci nejlepších děl, která v uvedeném období vznikla na českých vysokých uměleckých školách v oblasti architektury, audiovizuálních umění, designu, hudby, literatury, scénických a výtvarných umění.

 

Ukázka z knihy

Konverze Městských lázní na galerijní prostory, Liberec
Nové uspořádání je založeno na prolínání a kontrastu starého a nového. Vše historicky podstatné tvoří rámec absorbující nové prvky, kontrast mezi historickou substancí a současným mobiliářem je součástí práce s památkou. Záměrem bylo přijmout historický kontext domu, zachovat vše důležité a podstatné z památkového hlediska a navrhnout možné úpravy, které umožní historickému objektu lázní pokrýt všechny nároky kladené na současný provoz galerie. (str. 20)

Kdo umi uci_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku a také náš článek.

 

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete plno knih za skvělé ceny.

Zajímáte se o umění? Napište nám o tom v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMistrovské dílo náhody
Ars vitae & Vice versa

Kimmelman, Michael

Kniha Zlín, 2017

zobrazit info o knizeHebdomeros

Chirico, Giorgio de

Malvern, 2017

zobrazit info o knizeKdo umí, učí
RUV 2010–2015

Zelinský, Miroslav

Host, 2016

Napsat komentář