Zasoutěžte si o biografii kremelské princezny

stalinova-dcera-perex
Narodila se jako Světlana Allilujevová, zemřela pod jménem Lana Petersová a málokdo v ní viděl více než Stalinovu dceru. Celou její biografii, která byla sepsána ve spolupráci se Světlaninou dcerou Olgou, si můžete přečíst.

Vězněm svého původu

Stalinova_dcera_zlom.inddJediný životopis sepsaný přímo ve spolupráci se Stalinovou dcerou.

Světlana Allilujevová se narodila roku 1926 a mládí strávila ve zdech Kremlu ve stínu svého otce, tehdejšího neomezeného vládce Sovětského svazu Josifa Vissarionoviče Stalina. O osmdesát pět let později zemřela v Americe jako osamělá stařena jménem Lana Petersová. Jaké byly osudy této ženy, se pokusila vylíčit historička Rosemary Sullivanová, která svou knihu připravila na základě studia archivů FBI, CIA i ruských státních archivů a především v úzké spolupráci s její dcerou Olgou. Kniha směla být vydána až po Světlanině smrti.

Ukazuje těžký život „kremelské princezny“, která sice netrpěla hladem a pronásledováním jako miliony obyvatel Sovětského svazu v době kruté vlády jejího otce, přesto se ani jí nevyhnuly těžké ztráty. Přišla téměř o všechny, které milovala, včetně matky, která spáchala sebevraždu, strýců a tet, pohlcených tragédií politických procesů, a milence, který byl poslán na Sibiř.

Plný rozsah otcových zločinů však poznala až po jeho smrti. V roce 1967 utekla do USA a za sebou nechala dvě děti. Ale ani její nový život nebyl šťastný, stále zůstávala vězněm svého původu a jen málokdy našla přátele, kteří by v ní viděli jen Světlanu, a ne Stalinovu dceru.

 

Stalinova dcera

Autorka: Rosemary Sullivan

Vydalo: nakladatelství Motto
Překlad: Jiří Kobělka
Počet stran: 600
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 3/2017
ISBN: 978-80-267-0837-7

Přečtěte si více o knize Stalinova dcera, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Motto patřící pod společnost Albatros Media. A nezapomeňte si také stáhnout ukázku.

Můžete si také přečíst knihu Růže od Stalina – autobiografii Světlany Allilujevové.

Motto-AM

Nakladatelství Motto vydává kvalitní českou beletrii a romány. Významnou součástí portfolia jsou i kvalitní detektivky severských, anglických a amerických autorů. Uvádí na trh knihy nových žánrů, například foodwritingové romány. Nejen ženám jsou pak určeny tituly psychologické.

Albatros Media, a.s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading.

 

Ukázka z knihy

Když se 28. února 1926 narodila Světlana, ocitla se v početné domácnosti. Její bratr Vasilij se narodil o pět let dříve, 21. března 1921. Tradovalo se, že Naďa chtěla dát tehdy najevo bolševickou houževnatost a železnou vůli a po večeři došla do porodnice pěšky. A jakmile porod skončil, zatelefonovala domů a poblahopřála Stalinovi. Od roku 1921 bydlel v domácnosti také Světlanin nevlastní bratr Jakov Džugašvili, syn ze Stalinova prvního manželství. Byl o devatenáct let starší než Světlana a až do své kruté smrti v nacistickém zajateckém táboře byl jejím ochráncem.
Rodinný život měl téměř čechovovský nádech; do kremelského bytu proudily zástupy příbuzných. Rodina se dělila na dvě větve: Allilujevovy a Svanidzeovy. Členové Nadiny větve velice často přicházeli na návštěvu. Početný klan nyní čítal i Nadiny rodiče Olgu a Sergeje Allilujevovy, její bratry Fjodora a Pavla, Pavlovu manželku Jevgenii („Žeňu“), sestru Annu a jejího manžela Stanislava Redense. Všichni tito rodinní příslušnici měli později sehrát tragické role ve Stalinově dramatu. (str. 29)

 

Vyhrajte knihu Stalinova dcera

Přestože za zdmi Kremlu netrpěla hladem a nemusela se bát pronásledování, neměla Světlana Allilujevová lehký život. Vyrůstala ve stínu svého otce Josifa Vissarionoviče Stalina, který krutě vládnul Sovětskému svazu, a později přišla téměř o všechny rodinné příslušníky, které milovala. V roce 1967 se pokusila od své minulosti a stigmatu Stalinovy dcery utéct do USA, ale ani zde neunikla svému původu a nenašla štěstí. Biografii věnovanou celému jejímu příběhu sepsala Rosemary Sullivan nejen podle historických pramenů, ale také s pomocí Světlaniny dcery Olgy, tak neváhejte a začtěte se do ní.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Motto patřícím pod společnost Albatros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Stalinova dcera vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Stalinova dcera
probíhá od 22. března do 4. dubna 2017.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 biografické knihy Stalinova dcera

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStalinova dcera
Vyjímečný a bouřlivý život Světlany Allijevové

Sullivan, Rosemary

Motto, 2017

Napsat komentář