Pohnuté osudy hlavních hrdinů

utek
Dnes představené knihy pro vás napsali lidé, kteří v životě štěstí vždycky neměli, a přesto si našli způsob, jak být spokojeni.

První je příběh utečence ze Severní Korey, který ztratil vše, a přesto se nevzdal. Nechte se do jeho života vtáhnout v knize Pod stejným nebem.

Pod stejným nebem

Autor: Joseph Kim, Stephan Talty
Přeložil: Jiří Berka

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 150×213 mm
ISBN: 978-80-264-1385-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Pod stejným nebem vydalo nakladatelství CPress.

Hladomor mu vzal rodinu, ale on se nevzdal… Nezapomenutelný životní příběh utrpení a spásy podle skutečné události.
Ve skrytém a tajemném světě Severní Koreje žil Joseph Kim až do svých pěti let normální život malého chlapce. Pak přišla pohroma: první vlna velkého hladomoru, dlouhé, strašné martyrium, během kterého zahynuly miliony lidí včetně jeho otce, a jiné, jako jeho matku a sestru, vyhnalo na zoufalou cestu do Číny. Joseph, který se ocitl sám v ulicích, se naučil žebrat a krást až nakonec také překročil v zoufalství zamrzlou řeku a uprchl do Číny.
Zde se ho ujala laskavá čínská křesťanka a ukryla ho před úřady. S pomocí ilegální sítě aktivistů byl tajně dopraven na americký konzulát, kde se připojil k menší skupině Severokorejců, kteří byli převezeni do Spojených států jako uprchlíci. Joseph neuměl anglicky a nikdy nebyl dobrým studentem. Ale laskavost jeho pěstounské rodiny změnila jeho život. Stal se z něj nadšený student, osvojil si angličtinu a dostal se na vysokou školu, kde nyní velmi dobře prospívá díky své víře a vnitřní síle. Pod stejným nebem je nezapomenutelný příběh utrpení a spásy.

Teď už jsme trpěli hladem pořád. Naše polévka s několika kousky zrní nebo kukuřice nás sice dokázala udržet při životě, ale zoufale jsme potřebovali něco vydatnějšího. Zkoušeli jsme jíst plané rostliny nebo malinové listí, jenže to bylo neuvěřitelně hořké a dokázali jsme je polknout jen po důkladném zapití. Otec, jehož mzda zůstávala stejná, si nemohl na trhu nic koupit, protože kvůli inflaci se ceny zvýšily tak, že na ně prostředky pracujících lidí nestačily. Začali jsme se ztrácet před očima a ostří hladu prolézalo našimi vnitřnostmi všem bez rozdílu.

Stáhněte si celou ukázku!

 

————————————————

Další kniha přináší obraz normálního života mladého kluka na pozadí válečných konfliktů a utrpení… Příběh z bývalé Jugoslávie je jedním z těch, které vás přesvědčí, že život si tvoříme my sami.

Ukulele Jam

Autor: Alen Mešković
Přeložila: Markéta Kliková

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-2571-841-4
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Ukulele Jam vydalo nakladatelství Argo.

Miki, patnáctiletý bosenský muslim, dorazí s rodiči v létě roku 1992 do chorvatského uprchlického tábora zřízeného v bývalém rekreačním středisku. Má za sebou drsné prožitky, které se pro něj stávají tabu. Patří k nim výbuch granátu ve vedlejším domě a smrt sousedů, příchod lidové armády do rodného města, vyhnání obyvatel a odvod mužů. Jeho velký vzor, starší bratr Neno, skončil pravděpodobně v srbském zajateckém táboře.
Miki se i přes tíživé okolnosti chce přizpůsobit nové realitě. Zatímco se válečný konflikt přibližuje, loví s novými přáteli holky, poslouchá hard rock, učí se anglické texty a pořádá párty na pláži. Za peníze z brigády si kupuje tenisky Converse All Star, pivo a vstupenky do místního rockového klubu Ukulele. Když vypukne válka mezi Chorvaty a Bosňany, vztahy mezi obyvateli tábora se radikálně zhorší. Často dochází k raziím, změní se obyvatelé ubytovny a dochází k politickým konfliktům. Přátelé mizí do Švédska a Miki začne o zemi, v níž mají něco tak neskutečného, jako jsou hudební knihovny, snít. Rodiče ovšem zarputile trvají na tom, že se chtějí vrátit ke svému životu v Bosně a nezačínat znovu kdesi v severní Evropě.
Ukulele jam vypráví o zdánlivé všednodennosti v dobách válečného konfliktu, o snaze přežít a žít v krutých letech extrémního nacionalismu. V uprchlickém táboře se Miki setkává s lidmi s nejrůznějšími příběhy, utečenci, ale i vojáky na dovolené. Pláže v létě zaplňují turisté, kteří si přijeli užít sluníčko a moře, ačkoli se za kopci krutě válčí. S bezelstností Holdena Caulfielda se i Miki snaží zuby nehty si udržet něco z bezstarostnosti svého věku.

Kalhoty jsem měl ze skladu Červeného kříže, ale neměly chybu. Byly úzké, tmavomodré a do kapes se vešlo hodně. Představil jsem si jejich bývalého majitele, cool metalistu, bubeníka, který z nich vyrostl. Pak totálně sexy kočku, která prostě jen potřebovala nové.
Druhou variantu jsem měl pochopitelně radši. Pomyšlení, že ta holka měla rozkrok přesně tam, co ho mám teď já, byla třešinka na dortu. Spekuloval jsem, jak asi tak mohla vypadat. Spekuloval jsem, jak velká byla pravděpodobnost, že se večer potkáme. Že ukáže na můj směstnaný nadupaný rozkrok a prohlásí: „To jsou přece moje starý kalhoty!“

O autorovi

Alen Mešković se narodil r. 1977 v Bosně a od r. 1994 žije v Dánsku. Na literární scéně debutoval v r. 2009 sbírkou poezie Forste gang tilbage (Poprvé zpátky), která se dočkala příznivých kritických ohlasů. Jeho první román Ukulele jam (Ukulele-jam) z r. 2011 byl nominován na literární cenu týdeníku Weekendavisen a vyšel v devíti dalších zemích včetně Německa a Velké Británie. V Německu byla také zinscenována jeho divadelní adaptace. V r. 2012 získal Alen Mešković tříletý tvůrčí grant od Dánského uměleckého fondu a výsledkem je román Enmandstelt (Stan pro jednoho), který vyšel v květnu 2016, a přestože se nejedná o pokračování v pravém slova smyslu, setkáme se v něm opět s hlavním hrdinou prvotiny Ukulele jam.

Zdroj: nakladatelství Argo

————————————————

Morfium je vše, převáží nad všemi životními hodnotami. Někdy vás ale život vtáhne do svého nemilosrdného víru, ať chcete, nebo ne.

Morfium

Autor: Szczepan Twardoch
Přeložil: Michael Alexa

Počet stran: 530
Vazba: vázaná
Formát: 140×207 mm
ISBN: 978-80-7491-593-2
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Morfium vydalo nakladatelství Host.

Bůh? Čest? Vlast? Morfium!
Varšavan Konstantin Willemann, syn německého aristokrata a popolštěné Slezanky, si z vlasteneckých hesel a tradice posvěcené krví vojenských hrdinů nic moc nedělá. Je to cynik, lotr a bonviván. Nevěrný manžel a nezodpovědný otec.
Do válečných bojů v září roku 1939 se Konstantin zapojuje jen neochotně, ale po porážce Polska se stává členem tajné polské organizace. Nechce však být Polákem ani Němcem. Touží pouze po další lahvičce morfia a po tom, aby se mohl vrátit ke svému zhýralému životu plnému luxusu, krásných žen, drog a alkoholu.
Szczepan Twardoch dokázal něco, co se v polské próze vidí jen zřídka – stvořil antihrdinu, kterého si zamilujete. Příběh slabého, rozervaného člověka zapleteného do světových dějin ztvárnil tak, jak to umějí jenom ti nejlepší literáti – Witkiewicz, Gombrowicz či Littell. Bláznivý, ďábelský a troufalý román.

 

Hlava. Smrad.
Hlava puká. Jazyk jako suchý, mrtvý, drsný slimák. Patro se skořápkou zaschlého hlenu. Hlava puká. Pustina. Smrad vlastních tělesných výparů.
Probudil se? Probudil? Neprobudil. Má ještě spát? Zmizí snad utrpení ve spánku? Nezmizí.
A ve snu… Byl to vůbec sen?
Budí se. Budím se.Probudil jsem se. Oči mě pálí, prstem si vytírám ospalky, mám  jimi slepené řasy. Otevírám oči. kde to jsem? U sebe ne.

Zaujala vás ukázka? Neváhejte s přečtěte si ji celou!

O autorovi

Szczepan Twardoch (*1979) studoval sociologii a filozofii v Katovicích. Nyní žije v Pilchovicích v horním Slezsku. Říká o sobě, že je napůl Slezan a napůl Polák. Publikoval celkem osm románů, celou řadu povídek a esejí. Za knihu Morfium získal v roce 2012 Paszport Polityki a cenu čtenářů v rámci literární ceny Nike, v roce 2013 pak nominaci na ceny Angelus a Gdyně. Na motivy románu se připravuje film v německo-polské koprodukci.

Zdroj informací: nakladatelství Host


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který z dnes představených příběhů vás nejvíce zaujal? Napište nám svůj názor v komentářích.

Úvodní obrázek je ze sbírky uživatele Ali Chatai | Photo.blog na flickr.com.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePod stejným nebem
Dramatický příběh chlapce o utrpení, hladomoru a tragédii života v Severní Koreji

Kim, Joseph – Talty, Stephan

CPress, 2017

zobrazit info o knizeUkulele Jam

Mešković, Alen

Argo, 2016

zobrazit info o knizeMorfium

Twardoch, Szczepan

Host, 2017

Napsat komentář