WKF – kniha plná faktů

Wittgensteinova kniha faktů
Co se seznámit s nejvlivnějším učitelem filosofie v Cambridge ve 20. století, s jeho rodinou, historií, zázemím atd.?  Za pomoci dnešního knižního tipu to nebude žádný problém. Knihu kromě fakt tvoří i bohatý obrazový materiál.

Beletristický text s nadhledem líčí příběh rodiny velkokapitalisty. Rodinu popisuje po kapitalistově odchodu. Podobu jeho ženy Poldi si někteří občané Kladna ještě uchovávají v paměti. Představte si, že předání ocelářského holdingu dědicům v letech před První světovou válkou neproběhlo hladce. Představte si obchod Kladno-Pittsburgh v roce 1912. Představte si, že jedno z jejich dětí majetek převzít odmítlo.
Představte si, že tento syn dal přednost dráze učitele. Představte si, že se stal jedničkou ve svém oboru. Představte si, že se stal učitelem na Cambridge. Představte si, že jediná kniha vydaná za jeho života začíná slovy: Svět je všechno, co je faktem. Představte si knihu, která se skládá ze samých faktů. Faktem je, že se syn Poldi a Karla Wittgensteinových jmenoval Ludwig Wittgenstein. Faktem je, že se stal nejvlivnějším učitelem filosofie na univerzitě v Cambridge ve 20. století.
Publikace byla vydána k výročí 100 let od udělení stipendia rakouským umělcům (Trakl, Rilke, Loos) z peněz kladenských hutníků. Stipendium roku 1914 anonymně udělil syn Poldi Wittgensteinové, cambridgeský filosof.

Ukázka z knihy

WFKPředstavte si, že váš žák v rozporu s tím, co mu na hodinách říkáte, zkonstruuje vůbec první počítač. Představte si, že někdo musel jako první říct, že počítač je hardware a software. Představte si, že někdo musel jako první říct, že software budou nuly a jedničky, zapnuto, vypnuto. Představte si, že týž žák je nejlepším dešifrátorem všech dob a rozhodující mírou pomůže k britskému vítězství nad Německem.
Představte si, že se studenti homosexuálního/bisexuálního kroužku z vaší školy stanou nejsúpěšnějšími špiony všech dob, když seženou plány atomové bomby a dorucí je Stalinovi. (str. 15)

Wittgensteinova kniha faktů

Autor: Ladislav Čumba

Počet stran: 368
Vazba: brožovaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-2011-0
Doporučená cena: 348 Kč

 

 

Knihu Wittgensteinova kniha faktů vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Ladislav Čumba (*1976) působí jako učitel, nejenom češtiny pro cizince. V roce 2004 absolvoval FF MU v Brně, obor český jazyk – divadelní věda. Je členem redakční rady časopisu Babylon, zakladatelem o. s. Skutečnost, moderátorem hudebních festivalů, autorem písňových textů, minioperním libertistou, příležitostným dramatikem, nehercem a scénáristou. Je autorem minioperní trilogie Obilní trh (neuvedeno 2008), divadelních her Wittgensteinové na Kladně (nepremierováno 2009), Dějiny konspirace v Čechách (nepremierováno 2011), rukopisu Věda ví, že jsme všichni zvědaví (nevydáno 2015) a dvou vysokoškoslkých skript předmětu Knižní kultura. 


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeWittgensteinova kniha faktů

Čumba, Ladislav

Argo, 2017

Napsat komentář