Seznamte se s Baltimorskými

Kniha o Baltimorských
Joël Dicker ve svém třetím románu odkrývá temné stránky jedné rodinné historie. Hlavní hrdina Marcus Goldman postupně rekonstruuje osudy druhé větvě rodiny Goldmanů, tzv. Baltimorských.

Kniha o Baltimorských je třetím románem švýcarského, francouzsky píšícího autora Joëla Dickera. Na rozdíl od jeho předchozího bestselleru Pravda o případu Harryho Queberta nemá detektivní zápletku, ač napětí v něm rozhodně nechybí. Děj této rodinné ságy nazíráme opět pohledem mladého úspěšného spisovatele Marcuse Goldmana, který se tentokrát vrací do dob a krajin svého dětství, aby se vyznal z obdivu a lásky k těm, kterým říká Baltimorští – tedy ke druhé větvi rodiny Goldmanů, svému strýci, tetě a bratrancům. Byly to osobnosti pro běh jeho života zcela určující: byli bohatí, úspěšní, krásní, laskaví – a zdánlivě naprosto a neochvějně šťastní. Prostřednictvím vzpomínek a reminiscencí z dětství a dospívání, objevování zasutých rodinných tajemství a vlastní rekonstrukce toho, co mu bylo zamlčováno, Marcus zkoumá důvody a osudové náhody, které přes období dostatku a harmonie nakonec vedly k rozkladu, pádu a tragédii. Je to kniha vyrovnávání se s velkou ztrátou i s rolí věčně chudého příbuzného, ale i román o ztrácené a nalézané lásce a o cestě k sobě samému.

Ukázka z knihy

Zítra nastupuje můj bratranec Woody do vězení. Stráví v něm pět dalších let svého života.
Cestou z baltimorského letiště do Oak Parku, čtvrti jeho dětství, kde s ním mám prožít jeho poslední den na svobodě, ho už v duchu vidím za mřížemi mohutné věznice v Cheshire v Connecticutu.
Ten den s ním strávíme v domě strýčka Saula, tam, kde nám bývalo tak dobře. Je tam Hillel i Alexandra a všichni dohromady se zase na několik hodin semkneme v tu báječnou čtyřku, kterou jsme bývali. V tu chvíli ještě netuším, jaký dopad nude mít tahle cesta na naše životy. (str. 11)

Kniha o Baltimorských

Autor: Joël Dicker
Přeložila: Michala Marková

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 158×218 mm
ISBN: 978-80-257-1958-9
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Kniha o Baltimorských vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Joël Dicker (*1985), švývarský frankofonní autor, se psaní věnoval už v dětství. Prvotina mu byla vydána coby laureátovi Mezinárodní ceny mladých autorů do 20 let: tehdy šlo o novelu Tygr. Následoval román Poslední dny našich otců, za nějž získal Cenu ženevských spisovatelů. Čtenářsky velice úspěšný detektivní román Pravda o případu Harryho Queberta obdržel hned dvě ceny: Velkou cenu Francouzské akademie za román a Goncourtovu cenu gymnazistů (tzv. malého Goncourta). Kniha o Baltimorských je zatím jeho poslední knihou.


argoNakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKniha o Baltimorských

Dicker, Joël

Argo, 2017

Napsat komentář