Eva Samková s Jiřím Králem přibližují v nové knize metodu EMG

nahledovy eva samkova
Zkratka EMG pravděpodobně nebude každému známá, ačkoliv s podobně znějící metodou EKG mají zkušenost mnozí. Elektromyografii a její výhody představuje ve fitness publikaci Jiří Král za asistence snowboardistky Evy Samkové.

Křest knihy Fitness s Evou Samkovou, kterou vydalo nakladatelství Grada, hostil Palác Luxor. Autorem je Mgr. Jiří Král, jenž si za cvičenku a modelku vybral právě Evu Samkovou, kterou příznivci českého sportu znají z televizních obrazovek. Představení knihy byl dále přítomen i Evin trenér.

Jiří Král s Evou Samkovou

Jiří Král s Evou Samkovou

Ačkoliv je příručka určena široké veřejnosti, její obsah je založen zejména na poměrně odborné metodě EMG, kterou se Jiří Král dlouhodobě zabývá. Mnohým se vybaví spíše zkratka EKG, což je snímání srdeční činnosti. V případě EMG čili elektromyografie se však jedná o zachycení akčních potenciálů z kosterních svalů. Na ně se právě nalepují povrchové bipolární elektrody. Díky této metodě je zejména umožněno zkoumat více svalových skupin najednou a zjišťovat, jak vypadá jejich koordinace.

Pracuji jako kondiční trenér už mnoho let u plavců z Bohemians. Milan Moravec, trenér Ilony Hlaváčkové, mě požádal, abych u jejich plavců dělal kondici. Milan se zabývá psychologickou stránkou sportovního tréninku a právě k němu Eva docházela. Požádal mě, zda bych na Evinu kondici nedohlížel. S Evou se mi výborně spolupracuje, je velmi lidská.

S Evou Samkovou navázali spolupráci v roce 2012 před olympijskými hrami v Soči, a tudíž cviky, které v publikaci čtenáři naleznou, zapojuje sportovkyně běžně do své přípravy. Jak Jiří Král uvedl, focení proto proběhlo rychle a bez obtíží. Bylo tedy jen fér zeptat se také Evy Samkové, jaký je Jiří Král trenér.

samkova 11Spolupracují na bázi konzultačních hodin, protože třiadvacetiletá reprezentantka do posilovny chodí třikrát týdně a ne vždy se jim tak daří sladit rozvrhy. Vídají se tedy především v úsecích, kdy se Evě mění tréninkové plány, což je zhruba pětkrát do roka, a při měření síly.

Na metodě se mi nejvíc líbí to, že i když člověka často něco bolí, pan Král má obrovskou zásobu cviků, a pokud potřebuji posílit nějaký sval, ale jeho procvičování mě bolí, on zná další cviky, kterými mohu sval posilovat, aniž by docházelo k bolesti.

Marek Jelínek

Marek Jelínek

Do médií se v poslední době Eva Samková dostala díky speciálnímu fíglu, kde se „zdržela“ na startu, aby posléze závod ovládla. Když za trenérem Markem Jelínkem jeho svěřenkyně přišla a navrhla, zda by jim při tréninku nemohl pomáhat právě Jiří Král, který následně nabídku přijal, bral to jako jeden z trenérských cílů, protože ho před lety z mnohem starších učebnic učil právě on.

Jirka má neuvěřitelné množství cviků, které může používat. Navíc ale mají i hlavu a patu, neboť jsou ověřeny vědeckým výzkumem.

Fotograf Martin Gebert poznamenal, že snímky obsažené v knize se neřadí mezi typicky sportovní fotografie. Spolupráce byla unikátní, neboť byla čistě odborná. Marek Jelínek dodal, že Jiří Král je nejen skvělým trenérem, ale také inovátorem. Ve volném čase vyrábí vlastní posilovací náčiní a pro účely publikace Fitness s Evou Samkovou zkonstruoval průhledná závaží z plexiskla tak, aby byla vidět celá ruka a její přesná poloha.

samkova 8Eva Samková se na závěr křtu knihy dočkala nejen přání dalších úspěchů v rozjeté sportovní kariéře, ale také kytice z mrkví určené koni, o nějž se česká snowboardistka stará.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFitness s Evou Samkovou
účinnost cviků podle EMG

Král, Jiří

Grada, 2017

Napsat komentář