Odhalte tajemná zákoutí matematiky

cisla
Matematika je pro většinu lidí jen špatnou vzpomínkou ze školy. Ale co to tak nenechat? Logické hádanky mohou být i zajímavým a zábavným ukrácením času a procvičením mozku! Objevte s námi dnes tajemství matematiky a její nezastupitelnou roli ve světě!

Nevěříte, že matematika je všude? Je, ale to pro vás v této knize neznamená trápení, nýbrž mnoho zajímavostí, o kterých jste pravděpodobně vůbec netušili.

Sto důležitých věcí o matematice a umění, které nevíte (a ani nevíte, že je nevíte)

Autor: John Barrow
Přeložili: Jiří Pilucha, Lukáš Georgiev,  Jiřina Vítů

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7363-772-9
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Sto důležitých věcí o matematice a umění, které nevíte vydalo nakladatelství Dokořán.

Proč se diamanty třpytí? Proč jsou vejce vejčitá? Proč se nejlépe zpívá ve sprše? V již třetí knize z oblíbené řady Sto věcí, které nevíte (a ani nevíte, že je nevíte) nám britský fyzik a matematik John D. Barrow nabízí ve stovce kapitol sto originálních pohledů na každodenní svět okem matematika. Tentokrát se zaměřuje na svět umění a ukazuje nám, že se i sochařství, literatura, architektura, hudba a tanec řídí matematickými zákony. Máte-li kladný vztah k umění nebo k matematice (i kdybyste to druhé nesnášeli), tato kniha vás pobaví, potěší – a možná i pomůže najít zálibu v tom, co jste dosud nemuseli mít.

Dokonalá intonace a nasazování tónů působí u některých zpěváků populární hudby často podezřele, zvlášť když jde o amatérské pěvce v talentových soutěžích. Když si poslechneme obdobné soutěže z dřívějších dob, nikde takovou míru dokonalosti nenajdeme. Naše podezření jsou oprávněná. Používají se totiž určité matematické triky, které vyčistí a vylepší zpěvákův výkon, takže i falešný projev zní dokonale a má přesnou intonaci. V roce 1996 se Andy Hildebrand rozhodl využít své znalosti z oblasti zpracování signálu při hledání ložisek ropy. Zkoumal odrazy seismických signálů odesílaných pod zem s cílem zmapovat rozložení hornin a ropy. Následně se rozhodl využít své akustické znalosti ke zkoumání korelací mezi různými hudebními zvuky a vytvořit automatický intervenční systém k odstraňování nebo úpravě zvuků, které neznějí čistě nebo jsou jinak nelibozvučné. Podle všeho k tomu došlo poté, co se rozhodl skončit s hledáním ložisek ropy a přemýšlel, do čeho se pustí dál. Jednoho dne pořádal večeři pro pár přátel a jedna účastnice ho vybídla, zda by jí nepomohl najít způsob, jak zpívat čistě. A to se mu povedlo.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

John D. Barrow (* 1952), britský matematik a fyzik, profesor na univerzitě v Cambridge, je českým čtenářům populárněvědecké literatury dobře známý – už v 90. letech vyšla v češtině jeho výjimečná kniha Teorie všeho. Otázkám vztahu matematiky, fyziky a kosmologie se věnoval i v dalších (rovněž do češtiny přeložených) publikacích Vesmír plný umění, Pí na nebesích, Teorie ničeho, Konstanty přírody a Kniha o nekonečnu. Za přínos k výzkumu vztahu mezi vesmírem a životem, vědou a náboženstvím byla Barrowovi udělena Templetonova cena. Rolí obrazového znázornění a „vizualizací“ vědy se zabývá kniha Vesmírná galerie, která stojí tematicky na pomezí mezi historií vědy a umění. Kniha Sto důležitých věcí představuje naopak hravou část autorovy tvorby a dokládá jeho zálibu v nečekaných závěrech a paradoxech spojujících vědecké (a zejména matematické) uvažování s každodenním životem.

Zdroj: stránky nakladatelství

Podívejte se i na další knihy plné věcí, které ani nevíte, že víte od stejného autora: Sto důležitých věcí o sportu, které nevíte (a ani nevíte, že je nevíte); Sto důležitých věcí, které nevíte (a ani nevíte, že je nevíte)

O nakladateli

dokoranNakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřujeme na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snažíme se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

 

————————————————

Procvičte si paměť a mozek na logickými úlohami. Co myslíte, Jakou barvu má medvěd?

Jakou barvu má medvěd?

Nejlepší matematické a logické hádanky
Autor: Martin Gardner
Přeložil: Jonathan Verner

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 105×135 mm
ISBN: 978-80-262-1166-2
Doporučená cena: 215 Kč

Knihu Jakou barvu má medvěd? vydalo nakladatelství Portál.

Matematik Martin Gardner psal přes 25 let sloupky matematických her do prestižního časopisu Scientific American – vždy se snažil ukázat nový a neokoukaný problém a jeho řešení. Kniha, která patří k nejoceňovanějším ve svém oboru, obsahuje výběr 65 nejlepších matematických hádanek a logických úkolů, které potrápí mozkové závity, rozšíří možnosti uvažování a poučí o matematických a logických postupech. Součástí knihy jsou komentovaná řešení.

hadankaOdpověď a další ukázky můžete najít na dolní části stránky nakladatelství.

O autorovi

Martin Gardner (1914–2010) byl americký matematik a popularizátor vědy. Je známý především pro své matematické sloupky, ve kterých popularizoval nové matematické koncepty. Napsal nebo editoval přes 100 knih. Zajímal se o mikromagii, iluzionismus, literaturu (zvláště o díla Lewise Carrolla), filozofii, vědecký skepticismus a náboženství. Říká se o něm, že „přinesl více matematiky více milionům lidí než kdokoli jiný“.
Zdroj: anotace na stránkách knihy

Baví vás logické hádanky a matematika? Podívejte se i na podobně zaměřené knihy: Osobní IQ trenér, Truhlice matematických pokladů profesora Stewarta

O nakladateli

portalNakladatelství Portál bylo založeno v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z oblastí psychologie, pedagogiky, také vydává příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu a knihy pro děti.
Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

 


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Řešíte rádi logické úlohy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Úvodní fotka pochází ze sbírky uživatele Jani.Halinen na flickr. com.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSto důležitých věcí o matematice a umění, které nevíte (a ani nevíte, že je nevíte)

Barrow, John D.

Dokořán, 2017

zobrazit info o knizeJakou barvu má medvěd?
Nejlepší matematické a logické hádanky

Gardner, Martin

Portál, 2017

Napsat komentář