Korupce? I ve zpravodajství!

korupce
Máte dojem, že korupce je jen věcí politiků, lobbistů a manažerů na vysokých postech? Jste na omylu. I takový šéfredaktor publicistiky ve veřejné televizi může rozjet hru, která mu vynáší nemalé peníze a ostatní připravuje o klidné spaní, kariéru, v horším případě o zdraví. Významný reportér Martin Čáp ví své a jeho Zakázané reportáže jsou toho důkazem.

Napůl realita, napůl fikce

Martin Čáp, významný dramaturg, novinář a autor několika televizních inscenací vydal v roce 2012 v nakladatelství XYZ knihu s názvem Zakázané reportáže. Během své kariéry se zabýval mnoha politickými a společenskými kauzami, z nichž psal nebo natáčel reportáže. Některé však nikdy nevyšly. Někdy nasazoval vlastní život, aby svou práci dokončil, přesto se plně projevila zlovůle mocných a kdosi z vyšších pozic nechtěl, aby pravda vyšla najevo.

Zakázané reportáže nejsou pravdivou výpovědí Martina Čápa. Své zkušenosti s novinařinou prezentuje ve zbeletrizované podobě, aby svému dílu dodal „šťávu“. A nutno poznamenat, že v jeho knize nechybí zhola nic – láska, nebezpečí, napětí, akce ani příslušný happyend. Ve skutečnosti všechno mohlo být jinak, ale reálný základ kniha má a uvěřit mu vám nedá žádnou práci. Všichni, když už ne víme, tak aspoň tušíme, jak to v našem státě chodí. Zakázané reportáže vás posunou ještě o kousek dál – věřit nemůžete ani „hlídacím psům demokracie“, protože uplatit se dá vskutku kdokoliv. A když něco odvysíláno být nemá, tak na tom nikdo nic nezmění. Natož jeden reportér, který ke svým problémům přišel jak slepý k houslím.

Science fiction? Ne! Jen mazaný reportér

Kniha vám může v lecčems připomenout Vieweghův román Mafie v Praze o politickém podsvětí. Tady se však k politikům a jiným vysokým hodnostářům přidávají i pracovníci České televize. Po jejím přečtení mít dobrou náladu nebudete, ale aspoň vás už nic nepřekvapí.

Kdyby se Zakázané reportáže vydávaly s podtitulem Dle skutečných událostí, asi bychom si řekli, že autor má příliš bujnou fantazii a jeho text bychom zařadili spíše do sekce science fiction. Protože je však v anotaci knihy uvedeno, že se jedná o zbeletrizovanou podobu, budete se jen usmívat, jak je možné, že obyčejný reportér dokáže být tak mazaný a dokonce zahrát otřes mozku, aby se následně z pěkného mouly vyklubal „vyčůránek“ a vyskakoval si i na své nadřízené. O vedení České televize zas nabudete dojmu, že horší už být vskutku nemůže. Po celou dobu se však nedokážete ubránit spekulacím, které části vyprávění se skutečně staly a které si autor vymyslel jen pro naše potěšení.

Pro budoucí novináře by kniha měla být povinná. Vrátí je zpátky na zem a připraví o iluze, které si o svém budoucím povolání během svých studií nastřádali. Ostatní si dosyta užijí detektivku a lehký thriller v jednom. Jedno je ale jisté. Kdo po Zakázaných reportážích sáhne, nebude zklamán.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZakázané reportáže

Čáp, Martin

XYZ, 2012

Napsat komentář