Jak žijí slavní

Jak_ziji_slavni
Nejeden člověk by se chtěl stát slavným a bohatým. Jména jako Gucci nebo Žbirka v nás probouzejí představy o neuvěřitelných dobrodružstvích a příležitostech. Je tomu tak ale i ve skutečnosti? Pojďte to zjistit v následujících publikacích!

Začínáme knihou slavné básnířky, zpěvačky a spisovatelky. Patti Smith vás zve do svého vlaku. Kniha M Train představuje soupravu, která vyjela z kavárny v Greenwich Village a bere čtenáře na cestu autorčinou minulostí. Z vagónu si budete moci prohlédnout proslulé Casa Azul, dům básnířky Fridy Kahlo v Mexiku a mnoho dalšího. A to nejlepší na závěr – nepotřebujete lístek!

M Train – Vzpomínky

Nový titul zpěvačky, básnířky a spisovatelky Patti Smith, autorky slavné knihy Just Kids, je ojedinělým autobiografickým záznamem. Kontemplativní odyseu, která vznikala přibližně v letech 2011–2013, sama autorka nazvala „automapou svého života“. Příslovečný vlak vzpomínek „M Train“ se dává do pohybu v malé kavárničce v Greenwich Village, kam Patti Smith každé ráno vyráží na šálek černé kávy. V prozaickém vyprávění se sen plynule mísí se skutečností a minulost s přítomností; Patti Smith zavádí čtenáře na místa, která drží v nejvyšší úctě: do Casa Azul, modrého domu malířky Fridy Kahlo v Mexiku, do Berlína na setkání obskurního společenství polárníků, do zchátralého domu na Rockaway Beach, který si autorka pořídí těsně před tím, než na východní pobřeží udeří ničivý hurikán Sandy; a k hrobům milovaných autorů, Jeana Geneta, Sylvie Plathové, Artura Rimbauda nebo Jukia Mišimy. Patti Smith v knize vykresluje mozaiku tvůrčích aspirací a inspirací. Textem se proplétají také vzpomínky na její život v Michiganu a autorka se poprvé dělí o bolest spojenou se ztrátou manžela, hudebníka Freda Sonica Smithe. Své putování po krajinách snových i skutečných ilustruje polaroidovými snímky. M Train je meditací o cestování, detektivních seriálech, literatuře a kávě, ale především intimní a hluboce působivou sondou do vnitřního světa jedné z nejvýznamnějších současných umělkyň.

Autorka: Patti Smith
Přeložila: Lýdie Kárníková

Počet stran: 248
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 155×230 mm
ISBN: 978-80-7363-776-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu M Train vydalo nakladatelství Dokořán.

Na Štědrý večer obdaruji kočky gumovými myškami na hraní a vyrazím bezcílně do prázdné noci. Nakonec přistávám v kině poblíž hotelu Chelsea; na programu je večerní promítání filmu Dívka s tetováním draka. Kupuji si lístek, velkou černou kávu a sáček organického popcornu v obchodě na rohu a pak se uvelebím do sedačky v zadní části kina. Jsem tu jen já a se mnou několik bohémů, všichni útulně izolováni od světa. Dosáhli jsme své vlastní značky svátečního pohodlí; žádné dárky, žádný Ježíšek, žádná pozlátka a žádné jmelí. Jenom pocit naprosté svobody. Líbí se mi, jak film vypadá. Viděla jsem už švédskou verzi bez titulků, ale nečetla jsem knihu, takže teď můžu poskládat střepy děje dohromady a ztratit se v pochmurné atmosféře švédské krajiny. (str. 32)

Celou ukázku si můžete přečíst na stránkách nakladatele.

————————————————

Jedním z největších klenotů nejen slovenské hudební scény je bezpochyby Miroslav Žbirka. Jak na Slovensku, tak i u nás, narazíte na velice málo těch, kteří ještě nikdy neslyšeli žádnou z jeho písní. O slavném zpěvákovi nyní vychází kniha, která vám otevře dveře do jeho světa.

Miro Žbirka – Zblízka

Životní příběh Miroslava „Mekyho“ Žbirky, jak jej z jeho vyprávění zaznamenal novinář Honza Vedral. Publikace, která mapuje jeden z nejúžasnějších příběhů československé populární hudby. Žbirka otevřeně hovoří o rozličných peripetiích svého života od nejútlejšího mládí až po dnešek a nevyhýbá se ani tak těžkým okamžikům, jako byla smrt jeho staršího bratra, která ho těžce zasáhla a z níž se dokázal dostat hlavně díky hudbě. Příběh Mira Žbirky působí neuvěřitelně, ale přitom je civilní, přirozený a tak nějak neobyčejně obyčejný. Spousta věcí se v něm stala mimochodem, skoro všechny bez velkých dramat, tak nějak elegantně. Ale k většině z nich hrála skvělá hudba, která v sobě měla určitou blízkost i sympatickou schopnost překvapit a nedržet se vyšlapaných stop.

Autor: Jan Vedral

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 195×230 mm
ISBN: 978-80-7529-289-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Miro Žbirka – Zblízka vydalo nakladatelství Slovart.

Miro_Zbirka_Zblizka_ukazka

————————————————

Patricii Gucci mnozí znají jako neméně slavnou dědičku legendárního návrhářského impéria. Ve svém životě ale neměla na růžích ustláno a první drama, v němž působila jako hlavní postava, vzniklo ještě před jejím narozením. Začtěte se do příběhu dívky, která ze zákona nesměla existovat.

Ve jménu Gucci

Nejen v módní kůži značky Gucci, ale i hluboko pod kůží Alda Gucciho. Fascinující rodinný příběh vzestupu a pádu Alda Gucciho, muže, který stál za rozvojem jedné z nejslavnějších módních značek vůbec, vyprávěný jeho dcerou. ​Patricia Gucci se narodila v Itálii v roce 1960, sice z láskyplného vztahu, nicméně v době, kdy zplodit nemanželské dítě bylo společensky naprosto nepřijatelné. Její narození mohlo stát Alda Gucciho kariéru. Rozhodl se proto, že nebude riskovat skandál, a ač Patriciinu matku Brunu velmi miloval, ihned po otěhotnění ji poslal do Londýna. Zpět do Itálie se vrátila až po porodu a podařilo se jí tak uniknout nejen zájmu médií, ale i rodiny. Kniha Ve jménu Gucci mapuje hluboký milostný vztah Patriciiných rodičů, opírá se o autorčiny vzpomínky, milostné dopisy, rozhovory s matkou a nikdy nepublikované fotografie. Je to zároveň i příběh Patricie, která se ze zcela izolované a před světem tajené malé holčičky stala oficiální mluvčí značky Gucci a univerzální dědičkou otcova impéria.

Autorka: Patricia Gucci
Přeložila: Dana Konvičková

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7462-997-6
Doporučená cena: 388 Kč

Knihu Ve jménu Gucci vydalo nakladatelství Jota.

Gucci_ukazka

Prolistujte si celé první dvě kapitoly!

————————————————

Jak špatný musí být člověk, aby mu anonymně vydali vlastnoručně napsanou biografii? Pravděpodobně hodně, jelikož hlavní hrdina Deníku sráče je prevít každým coulem a jeho příběh vyšel již v několika jazycích. Ovšem ne každý prevít končí dobře, a někteří se dokonce poučí. Jde i o případ našeho „sráče“?

Deník sráče

„Rád sem ubližoval ženskejm… Tejral sem je psychicky… Dělalo mi to dobře.“ Jen dokud se všecko neobrátilo proti mně, přiznává v brutálně upřímné, vtipné a zřejmě autentické zpovědi čtyřicetiletý mediální šíbr, cynik a bývalý alkoholik. Vstupte do zmateného světa špičkové reklamy, kam se vyšvihl jako nanicovatý mladík z irského buranova, poznejte drsnou atmosféru velkoměsta, kde se tento privilegovaný kretén snaží překřičet samotu posedlostí, silnými slovy a občas i pěstmi. Příběh sice vypráví kreativec znalý mnoha profesionálních triků, v tomto případě je ale nepoužil, protože na tak horečnaté chrlení bolesti lidská fantazie nemá. Svůj životní příběh tu totiž čtenářům předkládá zavilý manipulátor a zoufalý trosečník, který svým životním stylem požírá sám sebe – zároveň však člověk poctivě přiznávající, že sklidil, co zasel, jedinec budící současně odpor i soucit… a místy dokonce překvapivé ztotožnění. Jeho nahlédnutí do pofiderních zákoutí raněné lidské duše vyvolává ohlas po celém světě.

Autor: Anonym
Přeložila: Lucie Menclíková

Počet stran: 196
Vazba: brožovaná
Formát: 113×180 mm
ISBN: 978-80-7335-454-1
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Deník sráče vydalo nakladatelství Leda.

Jakmile sem zapadnul vedle ní na gauč, zapřísahnul sem se, že jí pořádně zkurvim. Muj mozek byl už téměř v kómatu, jenže i tak sem se moh vsadit, že když jí nehledě na svý gumový haksny požádám vo tanec, bude jí to připadat roztomilý. A tancovat s půllitrem vína v jedný ruce a jointem v druhý je rajcovní. Než sem se stačil vzpamatovat, už sme se volizovali.

Vo dva tejdny pozdějc mi vychrstla pívo do ksichtu a tři hodiny nato zaparkovala autem před mym plesnivym brlohem. Ja sem zrovna celej na prak vrávoral na kole domu, vona seděla v ňáký posraný fordce. Jakmile sem se vyloupnul zpoza rohu, nastartovala to autíčko a vyrazila zuřivě kupředu. (str. 42)

————————————————

Chtěli byste vědět, jak se žije na nejznámější světové adrese? Kate Andersenová Browerová poskládala výpovědi zasvěcených osob do působivého vyprávění, z něhož vznikla kniha Tajný život v Bílém domě. Díky ní máme šanci poznat opravdové soukromí nejmocnějších lidí planety.

Tajný život v Bílém domě

Soukromí amerického prezidenta a jeho rodiny nikdo nezná tak dobře jako personál v Bílém domě – ti, kteří jim pravidelně chystají snídaně a stelou postele. Kate Andersenová Browerová předkládá v knize výpovědi jednotlivých sloužících, díky nimž nahlédnete za důkladně střežené dveře Bílého domu. Autorka vyzpovídala pokojské, kuchaře, květinářky či vrátné, a také si důvěrně popovídala se třemi prvními dámami. Dozvíte se například, co vše předchází organizování opulentní státní večeře, jaké to je starat se o prezidentské ratolesti, a že může jít nejen o vznešenou a seriózní profesi, ale někdy i o zábavu. Autorka se nevyhýbá ani drbům a skandálům, které za poslední desetiletí Bílým domem otřásly.

Autorka: Kate Andersenová Browerová
Přeložil: Ondřej Skoupý

Počet stran: 320
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-247-5770-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Tajný život v Bílém domě vydalo nakladatelství Cosmopolis.

„Když přišli dolů Clintonovi a s nimi Chelsea, neřekli ani slovo,“ vzpomínala na inaugurační den v roce 2001 vrchní hospodyně Christine Limericková. „Dnes mě to hrozně dojímá – prezident Clinton se každému podíval zpříma do tváře a řekl ‚děkuji vám‘. Všichni v pokoji z toho byli naměkko.“

Během loučení dává služebnictvo rodině dárek – někdy je to vlajka, která nad Bílým domem vlála v den, kdy byl prezident inaugurován, složená v překrásné ručně vyřezávané krabičce navržené a vyrobené truhláři Bílého domu. V roce 2001 dala Limericková, vrchní floristka Nancy Clarkeová a vrchní kurátorka Betty Monkmanová Hillary Clintonové velký polštář vyrobený z pruhů látky, kterou první dáma vybrala k výzdobě různých pokojů v domě. (str. 44, 45)

Více o knize, která popisuje život v Bílém domě, si můžete přečíst také v našem dalším článku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeM Train
Vzpomínky

Smith, Patti

Dokořán, 2016

zobrazit info o knizeMiro Žbirka – Zblízka

Vedral, Jan

Slovart, 2016

zobrazit info o knizeVe jménu Gucci

Gucci, Patricia

Jota, 2016

zobrazit info o knizeDeník sráče

Leda, 2016

zobrazit info o knizeTajný život v Bílém domě
Svět za uzavřenými dveřmi Bílého domu

Browerová, Kate

Cosmopolis, 2016

Napsat komentář