Bajka sem, bajka tam

Bajky
Jean de La Fontaine patří mezi nejznámější světové bajkaře. Věnoval se jim celý život a i vy teď máte šanci proniknout do jeho světa prostřednictvím uceleného díla Bajky, které čítá dvanáct knih. Knihu doprovází krásné ilustrace Adolfa Borna.

Jean de La Fontaine psal bajky téměř čtvrt století. Měl mimořádný pozorovací talent. Některé bajky jsou humorné, jiné vážné, některé jsou politicky zaměřené, jiné obsahují meditace o smrti a lásce. Všechny bajky však vykreslují spletitý obraz lidské společnosti a mají nám mnoho co říci i dnes. Pojďte společně s námi objevit nebo znovuobjevit rozmanitý svět La Fontainových bajek, nabízíme vám jedinečný soubor dvanácti knih, tedy autorovo kompletní dílo. Zachycené příběhy ožívají v barevných ilustracích Adolfa Borna, které potěší čtenáře každého věku. Adolf Born se úkolu ilustrovat La Fontainovo rozsáhlé dílo ujal s radostí: „La Fontainovy Bajky mi byly šity na míru. Byl to můj svět, kde zvířata nabírají lidské rysy…“

Ukázka z knihy

VOSKOVICE

Včely se zrodily, kde bozi mají sídla.
Ta první, říká se, vyhledaly si byt
v pohoří Hyméttu, kde klid
a množství potravin lehounký zefýr hlídá.
Když dcery nebeské musely uletět,
neb ambrózie už z komůrek ztratila se,
či, abychom to řekli krátce,
když z úlů zmizel všechen med,
tu z vosku nadělal lid velké voskovice.
Jednou, když cihlu hliněnou
v ohnivém náručí zří tvrdnout měkká svíce,
nad věčným životem i ona zamyslí se.
Po Empedoklovi též ona s touhou svou
k plamenům spěšně obrací se
a mizí v nich. Tím spáchá všas kěv nemoudrou
jak filozofie neznalá učednice.
Rozdíly třeba ctít. Co jeden udělá,
nemusí prospěšné býti i pro druhého.
Svíce jak předchůdce ve výhni shořela,
jsouc obětí bláznovství svého. (str. 375)

Bajky 1

Další poučné bajky poskytují ukázka 1, ukázka 2, ukázka 3, ukázka 4, ukázka 5, ukázka 6.

A pokud vás zajímají bajky, máte na výběr z mnoha dalších titulů, které se často liším grafickým zpracováním, namátkou Ezopovy BajkyNejznámější bajky – Ezop, La Fontaine, Krylov, Nejkrásnější pohádky a bajky či Bajky z mechu i říčky.

Bajky

Dvanáct knih
Autor: Jean de La Fontaine
Přeložil: Gustav Francl

Počet stran: 588
Vazba: vázaná
Formát: 210×297 mm
ISBN: 978-80-7529-111-0
Doporučená cena: 799 Kč

 

Knihu Bajky vydalo nakladatelství Slovart.

O autorovi

Jean de La Fontaine (1621–1695) je proslulý francouzský bajkař. Čerpal inspiraci u Ezopa i středověkých moralistů, dokázal však podat živý obraz francouzské společnosti 17. století. Jeho nadčasové bajky jsou komponovány jako malá dramata, ironicky a trefně zachycující rozmanité lidské vlastnosti, zejména pak hloupost ve všech jejích podobách. 

O ilustrátorovi

Adolf Born je český malíř, ilustrátor, animátor, karikaturista a kostýmní výtvarník, vyznamenaný řadou cen. Ilustroval více než 250 děl české i světové literatury, pracoval na řadě animovaných seriálů, vystavoval po celém světě. V roce 2003 obdržel českou státní medaili Za zásluhy. 


logo_www_SlovartSpolečnost Nakladatelství Slovart, s.r.o., byla založena v Praze v únoru 1994 jako dceřiná firma Vydavateľstva Slovart, s.r.o. se sídlem v Bratislavě. Nakladatelství Slovart vydalo již více než 2000 českých titulů, a to licenčních knih předních světových nakladatelů (např. Dorling Kindersley, Quarto, Taschen, Thames & Hudson). Dále vydává knihy domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury. V roce 2012 se součástí Nakladatelství Slovart stalo také nakladatelství Brio. Nakladatelství Brio vydává ve spolupráci s předními spisovateli a výtvarníky nádherně ilustrované originální příběhy a sbírky pohádek pro děti od šesti do dvanácti let.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBajky
Dvanáct knih

La Fontaine, Jean de

Slovart, 2016

Napsat komentář