Klasika světové i české tvorby v nové podobě

Tvorba ceskych autoru
Nedáte dopustit na klasiku? Pak se pohodlně usaďte. Dnes vám nabídneme kvalitní českou i zahraniční literaturu, která je prověřena již mnoha tisíci čtenáři. Potěšte svůj zrak i sluch následující pěticí titulů.

V minulém roce jsme oslavili 400. výročí jeho úmrtí. Odkaz Williama Shakespeara ovšem přetrvává i nadále. Důkazem je nová kniha, ve které si můžete připomenout nejen dobu, ve které žil, ale také hned dvanáct dramat doplněných o bohaté ilustrace.

Shakespeare

Kniha věnovaná dílu Williama Shakespeara – letos si připomínáme 400. výročí jeho úmrtí – představí v chronologickém pořadí dvanáct jeho dramat (Kupec benátský, Jak se vám líbí, Mnoho povyku pro nic, Romeo a Julie, Sen noci svatojánské, Večer tříkrálový, Zkrocení zlé ženy, Hamlet, Král Lear, Mackbeth, Othello a Bouře) a přiblíží i jejich inspirační zdroje i okolnosti jejich vzniku. Každá ze Shakespearových divadelních her je doplněna vstupy věnovanými vnějším projevům doby – např. renesanční módě, architektuře, italské literatuře, cestám Angličanů na jih, vztahu starého kontinentu ke koloniím – a historickým souvislostem. Životem a dílem geniálního dramatika provázejí kromě textů bohaté ilustrace Renáty Fučíkové. Kniha vychází s podporou Ministerstva kultury ČR.

Editorka a ilustrátorka: Renáta Fučíková

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 160×300 mm
ISBN: 978-80-7429-740-3
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Shakespeare vydalo nakladatelství Vyšehrad.

shakespeare_ukazka

Prolistujte si ukázku celou.

————————————————

Zatímco u Williama Shakespeara jsme si připomínali čtyři sta let, u Jacka Londona to vloni byla rovná stovka. Do své současnosti London zasadil příběh, jehož hlavní postavou je vězněný profesor odsouzeného na doživotí. Zaposlouchejte se do nového vydání Tuláka po hvězdách!

Tulák po hvězdách (audiokniha)

Na rok 2016 připadla dvě kulatá výročí spojená se jménem amerického dobrodruha, tuláka a spisovatele Jacka Londona. 12. ledna uplynulo 140 let od jeho narození a 22. listopadu 100 let od jeho úmrtí. Jack London je znám především jako autor drsných dobrodružných románu, např. Volání divočiny, Bílý tesák, Martin Eden a dalších. Mnozí čtenáři však za jeho stěžejní dílo považují Tuláka po hvězdách. Ochotně se k němu vracejí a čerpají z něj sílu pro vlastní žití. Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie na zemědělské fakultě Kalifornské univerzity, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce. Lidé, kteří něco podobného přežili, tomu říkají smrt zaživa. Darrell Standing si však i v těchto podmínkách dokázal získat svobodu, jakou poznal jen málokdo. Jako nejpřísněji izolovaný vězeň se toulal nejen světem, ale i časem. Standingovu schopnost soustředit své myšlenky, odpoutat se od těla a přenést se do jiných světů popisuje London poutavě a tak sugestivně, že příběh zasazený do kalifornské státní věznice ve Folsomu na počátku 20. století přináší neobyčejnou vzpruhu snad každému, kdo právě hledá životní sílu. Vyprávění s filozofickým podtextem je střídáno s dobrodružnými pasážemi, které jsou pro Londona tak typické. Celý příběh je nejen oslavou schopností duše, ale také obžalobou vězeňského systému a ještě obecněji nespravedlnosti, lidské malosti, mindráku těch, co získají moc i jejich zvrhlé krutosti. Zároveň je připomínkou neuvěřitelné pestrosti života i jeho vachrlatosti a nevyzpytatelnosti. Třebaže je někdy těžké vypořádat se s rozmary jednotlivých dní, jsou to právě důležité podněty, které přinášejí člověku obrovskou zkušenost a možnost rozvíjet sám sebe.

Autor: Jack London
Přeložil: Josef Pospíšil
Čte: Jan Vondráček

Délka: 4 hod. 03 min.
Vazba: CD
ISBN: 8590236088627
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Tulák po hvězdách vydalo nakladatelství Radioservis.

Jack London byl americký spisovatel a dobrodruh, který se narodil roku 1876 v San Francisku. Již v dětství musel pracovat, aby se podílel na finančním zabezpečení rodiny. Od třinácti let byl zaměstnán v továrně, v patnácti podnikal pirátské nájezdy na soukromá ústřicová ložiska, o dva roky později se připojil k námořní výpravě na lov tuleňů u břehů Sibiře. Roku 1897 propadl zlaté horečce a odjel na Aljašku. Poté procestoval Spojené státy a byl dokonce uvězněn za potulku. Jako socialista se angažoval v odborovém hnutí a kandidoval na starostu Oaklandu. Byl pověřen psaním válečných reportáží (nejprve z búrské, později z rusko-japonské války), do blízkosti bojů se však nedostal. Namísto toho v Londýně sepsal knihu o životě chudiny Lidé propasti. Po počátečních nesnázích se mu podařilo prosadit i v literatuře, takže se nakonec stal jedním z nejlépe placených spisovatelů své doby. Zhoršující se zdravotní stav, dluhy i náklonnost k alkoholu jej však roku 1916 dohnaly k sebevraždě.

Zdroj informací: Knižní klub

————————————————

O několik let později a nějaký ten kilometr dále můžeme sledovat příhody dvou sourozenců, Čipery a Jema. Ti přihlížejí patrně předem prohranému soudnímu procesu černocha obviněného ze znásilnění. Kniha Jako zabít ptáčka vychází nově v audiopodobě.

Jako zabít ptáčka (audiokniha)

Maycomb v Alabamě je bezvýznamné ospalé provinční městečko obklopené poli s bavlnou. Ve 30. letech 20. století jsou Spojené státy americké zachváceny hospodářskou krizí, ale ta se obyvatel Maycombu dotýká jen okrajově. O letních prázdninách je největší starostí osmileté Čipery a dvanáctiletého Jema vymýšlení plánu, jak vylákat místního podivína z jeho dobrovolného domácího vězení. Když je ale mladý černoch obviněn ze znásilnění bílé dívky, události naberou dramatický spád. Obhajoby se ujímá otec Čipery a Jema, advokát Atikus Finch. Toho čeká předem marný boj s předsudky, strachem a nenávistí. Román Jako zabít ptáčka ale rozhodně není o rasismu a nespravedlivých soudních procesech. Je to čtivý příběh o dospívání a braní rozumu, o různých formách osobní statečnosti, o přetvářce, morálce a zodpovědnosti. To vše vyprávěno pohledem osmiletého děvčátka. Harper Lee knihu dokončila v roce 1959 a román měl okamžitě obrovský úspěch. Získal Pulitzerovu cenu a dočkal se filmové adaptace s Gregory Peckem v roli obhájce Atika Finche. Dosud se knihy prodalo ve světě 40 mililonů kusů…

Autorka: Harper Lee
Čte: Klára Issová

Délka: 12 hod. 4 min.
Vazba: CD
Formát: 125 × 140 mm
ISBN: 8594159390645
Doporučená cena: 319 Kč

Audioknihu Jako zabít ptáčka vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Nelle Harper Lee se narodila 25. dubna 1926 ve státu Alabama a pracovala jako úřednice a redaktorka. Do dějin literatury se zapsala v roce 1960, kdy se rozhodla vydat svůj na dlouho dobu jediný román Jako zabít ptáčka. Kniha řazená do žánru jižanské gotiky líčí rasovou nespravedlnost meziválečných Spojených států a stala se klasickým dílem americké literatury. Lee za ni v roce 1961 obdržela Pullitzerovu cenu. Harper Lee byla potomkem jižanského generála z dob občanské války Roberta E. Lee. Mezi její přátele z dětství patřil spisovatel Truman Capote, který ji k publikování románu postrčil a autorka jej nakonec zvěčnila v postavě Dilla.

Zdroj informací: idnes

————————————————

Do uší si můžete konečně pustit také jedno z nejslavnějších děl autora, který svého času ovládl českou literární scénu. Historky strýce Pepina a jeho bratra Francina z Postřižin Bohumila Hrabala profesionálně namluvily známé české osobnosti.

Postřižiny (audiokniha)

Kdo by neznal Hrabalovu půvabnou knihu plnou barvitých příběhů a historek o strýci Pepinovi, jeho bratru Francinovi, idylické vykreslení atmosféry malebného a poklidného městečka i jeho pivovaru na samém počátku vzniku československé První republiky? Kniha, která našla zalíbení u mnoha českých čtenářů a stala se zlidovělou i díky skvělému filmu Jiřího Menzela, přichází nyní mezi milovníky díla Bohumila Hrabala v novém ztvárnění, a to jako audiokniha. Role půvabné manželky správce pivovaru i vypravěčky celého románového příběhu se s láskou ujala herečka Tereza Bebarová, přičemž v hudebním doprovodu jí zdatně sekundují Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, kteří pro tuto příležitost zvolili a pietně uchopili nejen naivní písně z repertoiru prvorepublikových pouličních muzikantů, ale také roztomilé hudební kousky Jiřího Šusta, jež jsou známé právě ze zmiňované filmové verze.

Autor: Bohumil Hrabal
Čte: Tereza Bebarová

Vazba: CD
Formát: 125×140 mm
ISBN: 8590236005037
Doporučená cena: 399 Kč

Audioknihu Postřižiny vydalo nakladatelství Kristián.

Přečtěte si reportáž ze křtu audioknihy.

————————————————

A s dílem Bohumila Hrabala ještě nekončíme. Nakladatelství Mladá fronta totiž vydalo další knihu ze své speciální série, která se věnuje autorovu odkazu. Tentokrát v ní najdete trilogii Svatby v domě, Vita nuova a Proluky.

Spisy 5 – autobiografická trilogie

První stránky Hrabalovy autobiografické trilogie Svatby v domě, Vita nuova a Proluky spatřily světlo světa koncem sedmdesátých let 20. století, tedy v době, kdy spisovatel až na výjimky nesměl ve své vlasti oficiálně publikovat (ve stejné době mimochodem vznikala další Hrabalova vrcholná díla Něžný barbar a Příliš hlučná samota). Prvního vydání se tedy všechny tři knihy dočkaly v zahraničí. Přesto se jedná o jedny z nejlepších Hrabalových próz. Celá trilogie obsahuje sumu spisovatelových životních zkušeností a vydává jasné svědectví o jeho originálním umění.

Autor: Bohumil Hrabal

Počet stran: 416
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-204-3508-8
Doporučená cena: 699 Kč

Knihu Spisy 5 – autobiografická trilogie vydalo
nakladatelství Mladá fronta.

Níže si můžete prohlédnout i ostatní zatím vydané díly.

  

Bohumil Hrabal byl jeden z nejvýraznějších tuzemských spisovatelů patří zároveň k symbolům české literatury v zahraničí. Ačkoli psal o Češích a pro Čechy, náměty jeho knih byly vždy srozumitelné i světovému publiku. Narodil se v roce 1914 v Brně. Dětství a mladá léta prožil v nymburském pivovaru, ale většinu svého dospělého života strávil v Praze. Pracoval například u dráhy, ve sběrných surovinách nebo v kladenských ocelárnách. Při psaní knih se svými životními zkušenostmi častokrát inspiroval. Napsal desítky románů a povídkových knih, za něž získal řadu literárních ocenění. Za jeho vrcholné tvůrčí období jsou považována sedmdesátá léta, kdy napsal román Obsluhoval jsem anglického krále, Něžného barbara, Slavnosti sněženek nebo Postřižiny, které jsou součástí trilogie zvané Městečko u vody. Tuto etapu uzavírá kritiky a odborníky nejoceňovanější kniha Příliš hlučná samota, která vyšla v roce 1980. Více informací vám rádi poskytneme v našem medailonu.

Zdroj informací: www.bohumil-hrabal.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeShakespeare
12 převyprávěných her v historických souvislostech

Fučíková, Renáta

Vyšehrad, 2016

zobrazit info o knizeTulák po hvězdách (audiokniha)

London, Jack

Radioservis, 2016

zobrazit info o knizeJako zabít ptáčka (audiokniha)

Lee, Harper

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizePostřižiny (audiokniha)

Hrabal, Bohumil

Kristián, 2016

zobrazit info o knizeSpisy 5 – autobiografická trilogie

Hrabal, Bohumil – Kadlec, Václav – Pelán, Jiří

Mladá fronta, 2016

Napsat komentář