Vyhrajte studii o užívání drog ve třetí říši

totalni-raus-drogy-ve-treti-risi-perex
Pervitin byl okolo roku 1940 nejen hojně propagovanou drogou nabízenou v lékárnách, ale především běžnou součástí vojenské výbavy. Dokonce i Adolf Hitler se uchyloval k užívání některých tvrdých drog. Přečtěte si více o drogách v třetí říši.

Drogy jako běžná součást vojenské výbavy

První komplexní studie drogové problematiky ve třetí říši.

Když Němci v roce 1940 vtrhli do Francie, měli vojáci wehrmachtu k dispozici třicet pět milionů dávek pervitinu, který byl tehdy k dostání v každé lékárně a hojně propagovaný reklamou. Droga měla umožnit takzvanou bleskovou válku a stala se běžnou součástí výbavy vojáků.

Dokonce i údajný abstinent Hitler se rád uchyloval k farmaceutickým stimulantům. V době, kdy nařídil poslední ofenzivu v zimě roku 1944, nebyl čistý ani jeden den. Jeho osobní lékař Theodor Morell jej zásoboval mnoha druhy vitaminů, léků, hormonů i tvrdých drog. Pouze v tomto stavu mohl vůdce, který byl již naprosto odtržený od reality, vydržet tak dlouho.

Ohler prošel všechny dostupné materiály k tématu, hovořil s pamětníky, vojenskými historiky i lékaři. Rešerším v německých a amerických archivech se věnoval pět let.

 

Totální rauš. Drogy ve třetí říši

Autor: Norman Ohler

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Nina Fojtů
Počet stran: 340
Vazba: vázaná
Vydáno: 11/2016
ISBN: 978-80-7491-790-5

Přečtěte si více o knize Totální rauš. Drogy ve třetí říši, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. Můžete si také přečíst náš článek.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Všechno se motalo v toxikologickém opojení. Ikona této doby, herečka a tanečnice Anita Berberová, si už k snídani namáčela okvětní lístky bílé růže do koktejlu z chloroformu a éteru a olizovala je: wake and bake. V kinech běžely filmy o kokainu nebo morfiu a na každém rohu byly k dostání všechny možné drogy bez lékařského předpisu. Čtyřicet procent berlínských lékařů bylo údajně závislých na morfiu. 15 V Berlíně-Friedrichstadtu provozovali čínští obchodníci z bývalé německé kolonie Ťiao-čou opiová doupata. V zadních pokojících v centru města se otevíraly nelegální noční podniky. Náhončí na Anhaltském nádraží rozdávali letáky a lákali na nelegální párty a „večírky krásy“. Velké kluby jako slavný Haus Vaterland na Postupimském náměstí, taneční sál Ballhaus Resi na Blumenstraße, neblaze proslulý svou nevázanou promiskuitou, nebo menší provozovny jako bar Kakadu či Weiße Maus, kde se u vstupu rozdávaly masky k zaručení anonymity hostů, přitahovaly zástupy zábavychtivých občanů. Rozvinula se raná forma turismu: z okolních západních zemí a Spojených států sem za zábavou a drogami proudili lidé – jelikož v Berlíně bylo vše tak vzrušující a levné. (str. 31–32)

 

O autorovi

Norman Ohler (nar. 1970) je německý novinář a spisovatel. Navštěvoval Hamburger Journalistenschule a absolvoval kulturální studia a studium filozofie. Napsal řadu oceněných knih i filmových scénářů. Kniha Totální rauš. Drogy ve třetí říši (2015) je jeho první populárně naučnou publikací, rešerším v německých a amerických archivech se věnoval pět let.
(Zdroj informací: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Totální rauš. Drogy ve třetí říši

Na své studii o drogové problematice ve třetí říši pracoval Norman Ohler pět let, během kterých prošel nejen všechny dostupné materiály, ale hovořil i s pamětníky a lékaři. Díky tomu přináší čtenářům důvěryhodné svědectví o tom, že nejen vojáci wehrmachtu užívali pervitin, ale v drogách si liboval dokonce i vůdce Adolf Hitler. Jeho osobní lékař mu totiž dodával nejen léky, vitamíny a hormony, ale také tvrdé drogy, díky kterým i ve stavu naprostého odtržení od reality vydržel tak dlouho. Přečtěte si právě nyní více.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Totální rauš. Drogy ve třetí říši vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Totální rauš. Drogy ve třetí říši
probíhá od 5. do 18. ledna 2017.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Totální rauš. Drogy ve třetí říši

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTotální rauš
Drogy ve třetí říši

Ohler, Norman

Host, 2016

Napsat komentář