Velké rodinné románové osudy

family
I když se předvánoční doba stala pro mnohé synonymem stresu a honby za dárky a úklidem, zkuste si najít trochu času a odpočinout si u dobré knihy. Máme ale řešení i pro hodně zaneprázdněné hospodyňky. Co si letos u pečení nebo úklidu pustit audioknihu?

Dílo klasické literatury konečně jako audiokniha! Román Na Větrné hůrce z pera Emily Brontëové netřeba dlouze představovat. Kulisu pro zamotaný příběh lásky a vášně tvoří drsná příroda anglického venkova.

Dramatizace klasického díla světové literatury. Silný příběh nešťastné lásky, pomsty a bolesti.

Do věčnosti zkamenělá návrší, zrádné slatiny a rozsáhlá vřesoviště, stejně jako dva sobě nepodobné domy se v polovině 19. století staly kulisami slavného románu Emily Brontëové Na Větrné hůrce.
Tragický příběh nenaplněné lásky a pomsty posluchače přenese do kopcovité oblasti v anglickém západním Yorkshiru. Právě tam totiž Emily Brontëovou uchvacovaly ony bouřlivé výšiny, jak zní také jeden z překladů anglického názvu románu. Krajina nedaleko Bradfordu svou svíravostí naznačuje, kudy se musejí odebírat životy dvou zpočátku nevinných dětí, které si chvíli na lásku snad jen hrají, aby jejím poryvům nakonec podlehly. Počasí na Větrné hůrce a nedaleké usedlosti Drozdově jako by určovalo záhubu, které podléhá nalezenec Heathcliff, zpupná Kateřina i její přítel a pozdější manžel Edgar Linton. Jiskra křivdy nakonec přeskočí i na potomky těchto zatracených.

Na Větrné hůrce (audiokniha)

Autorka: Emily Brontëová
Přeložila: Květa Marysková

Délka: 3 hod. 53 min. 22 sek.
Vazba: CD
ISBN: 8590236089129
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Na Větrné hůrce vydalo nakladatelství Radioservis.
Ukázky si můžete pustit na stránce knihy dole.

O autorce

Emily Brontëová (1818–1848) Narodila se v Thorntonu Patricku Brontëovi a Marii Branwellové jako páté dítě. Její otec si změnil jméno na vznešeněji znějící Brontë. Matka Marie porodila šest dětí – dcery Mary, Elizabeth, Charlotte, Emily, Anne a syna Patricka. Velmi mladá zemřela a o děti se starala její sestra, která zavedla přísnou výchovu. Otec vybral pro čtyři starší dcery internátní školu v Yorkshiru, kde panoval velmi tvrdý režim. Mary a Elizabeth zde zemřely na tuberkulózu a domů se vrátily pouze Emily s Charlotte. Charlotte pak popsala poměry v internátu ve svém slavném románu Jana Eyrová. Emily pak proslavil román Na Větrné hůrce, ale až dva roky po její smrti, kdy vydala Charlotte knihu znovu jako samostatný román pod jejím skutečným jménem. Teprve v této době bylo její dílo objeveno a doceněno.

zdroj: www.kosmas.cz

————————————————

Příběh o nedostatku času, soužití tří generací a předávání rodinných vzpomínek přináší Kouzelný náramek Violy Shipmanové. Najdou si matka s dcerou v uspěchané době volnou chvilku, aby mohly naslouchat příběhům své babičky?

Díky rodinnému šperku si tři ženy jasněji uvědomí, že na rodině velmi záleží. Příběhy ukryté v přívěscích změní jejich pohled na život a ony najdou novou chuť ho žít.
Lolly dostávala od své matky ke každým narozeninám jedno kouzlo spolu s připomínkou, jak důležité jsou rodinné vzpomínky.
Teď je Lolly sedmdesát let, zhoršuje se jí paměť, a tak si uvědomí, že jí nezbývá moc času na to, aby obnovila vztah se svou dcerou a s vnučkou, protože obě byly stále příliš zaměstnané, než aby si našly chvilku na ni a na její rodinné historky.
Když ale Lollyině dceři Arden kdosi nečekaně zavolá a vyjádří obavu o její matku, vypraví se Arden za ní a vezme s sebou i svou dceru (a Lollyinu vnučku) Lauren. Lolly jim pak vypráví příběhy spojené s jednotlivými přívěsky na náramku – a všechny tři si znovu najdou cestu k sobě navzájem a také radost, naději a lásku.
Kouzelný náramek je dárek, který budete žárlivě střežit ještě dlouho poté, co dočtete poslední stránku.

Kouzelný náramek

Autorka: Viola Shipmanová
Přeložila: Lucie Menclíková

Počet stran: 424
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7335-443-5
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Kouzelný náramek vydalo nakladatelství Leda.

O autorce

Viola Shipmanová je ve skutečnosti umělecký pseudonym pro spisovatele jménem Wade Rouse, který žije ve Spojených státech amerických. Inspirací pro jeho tvorbu mu byla babička, po níž si také zvolil své umělecké jméno. Autor běžně píše zejména pro magazíny jako je People a další. Kouzelný náramek se stal jeho zatím nejúspěšnější knihou. Dosud byl přeložen do devíti jazyků.

————————————————

Bestseller Juang Chang Divoké labutě vychází v podobě audioknihy. Podmanivý příběh z novodobé historie Číny a zároveň historie jedné rodiny čte Hana Maciuchová. Kniha je ceněna i pro svůj popis významných událostí, které se v Říši středu odehrály v průběhu 20. století.

Rodinná sága na pozadí dramatické čínské historie 20. století

Když vyšla v roce 1992 autobiografická kniha Jung Chang Divoké labutě, stala se záhy bestsellerem. V díle čínské spisovatelky se totiž spojuje seriózní vylíčení historie Číny 20. století se střízlivě a skromně popsanou historií žen tří generací autorčiny rodiny.
V knize o více než 500 stranách se memoárová rovina prolíná s novodobou čínskou historií – od svržení císařství v roce 1911 přes boj o moc místních vojenských diktátorů, dočítáme se o Čankajškově moci, o japonské okupaci, o občanské válce mezi Kuomintagem a komunisty, válce s Koreou, jsme svědky neustálých politických čistek, hladomoru, kultu Mao Ce-tunga i střetu tradic staré Číny s kulturní revolucí. Obraz Číny je to velmi plastický, svým způsobem úchvatný.

Divoké labutě (audiokniha)

Autorka: Jung Chang

Délka: 6 hod. 08 min. 40 sek.
Vazba: CD
ISBN: 8590236089228
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Divoké labutě vydalo nakladatelství Radioservis.
Ukázky si můžete pustit na stránce knihy dole.

O autorce

Britská spisovatelka čínského původu Jung Chang se narodila roku 1952 v provincii Sečuán. Oba rodiče byli členy komunistické strany a i Jung Chang, jako spousta jejích vrstevníků, vstoupila v prvních letech kulturní revoluce do řad Rudé Gardy. Počáteční nadšení ale brzy opadlo. Jako spousta mladých lidí její generace pracovala několik let mezi zemědělci a dělníky v ocelárně. V roce 1978 odjela studovat do Británie, kam dostala státní stipendium. Dnes žije Jung Chang v Británii se svým irským manželem, který je specialistou na historii Asie. V mezinárodním bestselleru Divoké labutě popisuje osudy tří žen na pozadí historických událostí Číny – své babičky, matky a svůj vlastní. Kniha byla přeložena do 30 jazyků, ale v Číně je zakázána.

zdroj: www.kosmas.cz

————————————————

Opět v Číně, ale tentokrát ve starověku, se ocitneme v románu autorky Randel Dai Palác zařícího měsíce. Do prostředí konkubín, intrik a zákulisí života na císařském dvoře se dostaneme zrovna uprostřed vzpoury. Přežije hlavní hrdinka Mei?

Portrét starověké Číny – kde láska, ambice a věrnost mohou znamenat život i smrt – a ženy, která říši neochvějně vládla

Jako konkubína dostává Mei jednu tvrdou lekci za druhou, přesto jí svitne jiskřička naděje na splnění pozoruhodné věštby. Když potom palác rozdělí vzpoura, zamilovaná Mei dá v sázku příliš mnoho.

Palác zářícího měsíce

Autorka: Randel Dai
Přeložila: Jana Vlčková

Počet stran: 336
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-075-5
Doporučená cena: 289 Kč

 

Knihu Palác zářícího měsíce vydalo nakladatelství Alpress.

Nahlédněte do knihy prostřednictvím ukázky.

Cinklo za mnou cosi kovového. Popadla jsem sukni a pospíchala k pootevřeným dveřím, jimiž proudilo denní světlo.
O tvář se mi otřel ledový vzduch a zaštípalo mě ucho. Nezpomalila jsem. Dveře se přibližovaly. Pět kroků. Po obličeji mi stékalo něco teplého. Tři kroky. Dva. Natáhla jsem paži. Ucítila jsem vůni vína a opékaného masa, která ke mně zavanula z nádvoří. Konečně se moje prsty dotkly dřeva, dveře zaskřípaly a otevřely se víc. Uprostřed nádvoří jsem uviděla urostlého člověka. Kapitán! Něco na mě křičel, ale já mu nerozuměla. Proč tam stojí jako solný sloup? Chtěla jsem na něho zavolat, ale dřív než jsem stačila otevřít pusu, hrdlo mi stiskla nemilosrdná ruka a všechno zčernalo.

O autorce

Waina Dai Randel se narodila a vyrostla v Číně. Ve čtyřiadvaceti letech se přestěhovala do USA, kde žije a pracuje jako novinářka a editorka. Zajímá se o klasickou čínskou literaturu a zejména ženské hrdinky. Je vdaná a má dvě děti.

————————————————

Skutečnou rodinnou ságu zachycující příběhy několika generací popsala Yaa Gyasi v románu Návrat domů. Příběh dvou sester začíná v čase otrokářských lodí mířících z Afriky do světa a táhne se až do New Yorku 20. století.

Strhující, kaleidoskopická prvotina představuje pozoruhodný nový hlas anglicky psané literatury: román o rase, dějinách, předcích, lásce a času, který po tři sta let na dvou světadílech sleduje osudy potomků dvou sester, rozdělených v Africe osmnáctého století. Dvě sestry, dcery různých otců, ale stejné matky, Effia a Esi, se v Ghaně osmnáctého století narodí ve dvou různých vesnicích a jedna o druhé nevědí. Effii provdají za Angličana a ona vede pohodlný život v přepychových komnatách pevnosti Cape Coast. Její potomci budou jezdit za vzděláním do ciziny a po návratu na Zlaté pobřeží získají úřednická místa ve správě kolonií. Esi, uvězněná hluboko pod Effií v ženské kobce pevnosti a pak poslaná na lodi do Ameriky, bude prodána do otroctví. Román Yai Gyasi se táhne od ghanských válek k otrokářství a občanské válce v Americe, od uhelných dolů na americkém Jihu k Velké migraci do Harlemu dvacátého století, prochází příběhy, osudy a zeměmi a zachycuje – s pozoruhodnou úsporností a silou – obtížné hledání identity národa i jednotlivce. Yaa Gyasi napsala mistrovské dílo moderní prózy.

Návrat domů

Autorka: Yaa Gyasi
Přeložila: Petra Diestlerová

Počet stran: 288
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-204-3937-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Návrat domů vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Vesničané začali říkat, že dítě se zrodilo z ohně, a proto Baaba nemá mléko. Effii kojila Cobbeho druhá manželka, která před třemi měsíci porodila syna. Effia se nechtěla přisát, a když to konečně udělala, její ostré dásničky trhaly kůži kolem bradavek té ženy natolik, až se začala bát dítě krmit. Effia kvůli tomu hubla, stávala se z ní pouhá kostřička potažená kůží, připomínající drobného ptáčka, s velikou černou dírou úst, z nichž se dral hladový křik rozléhající se celou osadou dokonce i ve dnech, kdy se ho Baaba snažila ze všech sil utišit a zakrývala nemluvněti ústa drsnou dlaní své levé ruky.

O autorce

Yaa Gyasi se narodila v Ghaně, ale vyrůstala se dvěma bratry ve Spojených státech amerických. Její kratší příběhy vycházely v časopisech a knižně debutovala románem Návrat domů.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa Větrné hůrce (audiokniha)

Brontëová, Emily

Radioservis, 2016

zobrazit info o knizeKouzelný náramek

Shipmanová, Viola

Leda, 2016

zobrazit info o knizeDivoké labutě (audiokniha)
Tři dcery Číny

Chang, Jung

Radioservis, 2016

zobrazit info o knizePalác zářícího měsíce
Bezvýznamná konkubína

Dai Randel, Weina

Alpress, 2016

zobrazit info o knizeNávrat domů

Gyasi, Yaa

Mladá fronta, 2016

Napsat komentář