Tolkienova nedokončená báseň o králi Artušovi

16_artusuv
Nakladatelství Argo vydalo v bilingvní verzi nedokončenou báseň jednoho z nejslavnějších a pro tento žánr nejvlivnějších autorů fantasy, J. R. R. Tolkiena.

Který fanoušek fantasy literatury by neznal Johna Ronalda Reuela Tolkiena, nositele Řádu britského impéria, anglického spisovatele, filologa a univerzitního profesora, který se proslavil fantasy trilogií Pán prstenů, jež svůj žánr ovlivnila zásadním způsobem. Kromě Pána prstenů, Hobita a mnoha vědeckých pojednání a překladů zahrnuje Tolkienovo dílo rovněž množství textů z pozůstalosti o historii fiktivního světa Středozemě. Některé z nich byly pod názvem Silmarillion vydány Tolkienovým synem Christopherem. Právě Christopher Tolkien připravil k vydání i otcovu dlouho neobjevenou báseň Artušův pád (v originálně The Fall of Arthur). Doplnil ji několika svými esejemi, ve kterých se zabývá artušovskou legendou, jejím vlivem na Tolkienovo dílo a historií básně až k poslední verzi.

Titul Artušův pád vydalo v bilingvní verzi roku 2016 nakladatelství Argo.

Artušův pád je nedokončená aliterační báseň. Aliterační verš neužívá rým a byl užíván hlavně v nejstarších germánských literaturách a v keltských jazycích. J. R. R. Tolkien se pokusil přebásnit nesmrtelný příběh o králi Artušovi ve třicátých letech minulého století. Byl k tomu veden svou profesí i zájmem o starou literaturu. Přesto Tolkien dílo nikdy nedokončil a údajně je definitivně opustil roku 1937, kdy vyšel Hobit. Báseň se skládá z pěti zpěvů a vypráví o posledních dnech vlády legendárního krále Artuše. Ten, zničen nevěrou své ženy, lady Guinevery, vyjíždí společně s rytířem, sirem Gawainem do bitvy proti uzurpátorovi Mordredovi.

Titul Artušův pád zaujme především skalní fanoušky Tolkienovy tvorby, kteří se o jeho dílo zajímají hlouběji například i z hlediska použitého jazyka, předloh a inspirací nebo filosofie. Fakt, že jde o bilingvní vydání, umožňuje vychutnat si báseň v originálním znění a dostat se tak opět o krok blíže k autorovi a jeho stylu. Eseje Tolkienova syna donutí čtenáře vnímat Tolkienovo dílo nejen jako poetické a propracované příběhy, žijící si vlastním životem v kouzelném světě, ale i jako mnohovrstevné dílo, jež je výsledkem velké odborné erudice.

Tolkienovu nedokončenou báseň Artušův pád doporučuji všem vášnivým čtenářům Tolkienových knih, kteří si chtějí rozšířit znalosti o tomto velkém spisovateli. V knize si budou moci přečíst nejen samotnou báseň v originále a v českém překladu, ale dozvědí se i zajímavá fakta o pramenech Tolkienovy tvorby.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeArtušův pád

Tolkien, J. R. R. - Tolkien, Christopher

Argo, 2016

Napsat komentář