Politika, která hýbe dějinami

globus
Politika představuje mocný nástroj, který má vliv na životy všech lidí. Stačí se zahledět do minulosti a připomenout si některá rozhodnutí, která otřásla celým světem. Následující publikace vám pár z nich znovu připomenou.

Mnichovská dohoda navždy zůstane palčivým bodem historie naší republiky. František Ježek, politik poslední koaliční vlády první republiky, zažil její důsledky na vlastní kůži. Vše důkladně zaznamenal ve svých pamětech, které přinášejí nová svědectví z tohoto obtížného období.

Mnichovská krize – Memoárové poznámky na okraj tragických dnů utrpení a hanby

Rozsáhlé paměti Františka Ježka (1890–1969), v meziválečném období čelného představitele Československé národní demokracie a Národního sjednocení, poslance Národního shromáždění a od března do září 1938 ministra poslední koaliční vlády první republiky, podrobně zachycují a reflektují osudné události roku 1938 v Československu.

Autor působící tehdy v nejvyšších patrech československé politické scény zaznamenal mnohé jedinečné informace a postřehy z jednání vedoucích orgánů své strany i ze zasedání vlády a načrtl kritické portréty protagonistů tehdejšího dramatu. Na základě svých bezprostředně pořízených záznamů rekonstruoval průběh závažných schůzí koaličního „politického kabinetu“, z nichž se nepořizovaly oficiální protokoly, a poskytl tak autentické svědectví o dilematech československé politické reprezentace od jara do podzimu 1938 i o důsledně protikapitulačních postojích Národního sjednocení v boji na obranu republiky.

Autor: František Ježek

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-7422-493-5
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Mnichovská krize vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

O autorovi

František Ježek se narodil 6. 9. 1890 v Chrudimi. Vystudoval chrudimské gymnázium a práva na Karlově univerzitě v Praze. Již během studií se veřejně angažoval a stal se předsedou Svazu českého studentstva, přispíval do Času, Osvěty lidu, Národa a Národních listů. V letech 1920–1923 pracoval jako vedoucí právního oddělení ředitelství Buštěhradské dráhy, r. 1923 byl jmenován radou Státních drah, v letech 1926–1939 předsedal jako uznávaný železniční odborník Národnímu sdružení železničních zaměstnanců. Byl jedním ze spoluzakladatelů národně demokratické strany, v letech 1923–1933 působil jako jednatel jejího ústředního výkonného výboru a v letech 1933–1935 jako její místopředseda. V letech 1925–1939 zasedal v poslanecké sněmovně Národního shromáždění a vykonával funkci jednatele poslaneckého klubu národní demokracie. V letech 1937–1938 místopředseda Národního sjednocení, za něž byl 19. 3. 1938 jmenován ministrem bez portfeje ve vládě Milana Hodži. Od 10. 5. 1938 do 22. 9. 1938 vykonával funkci ministra veřejného zdravotnictví a tělesné výchovy a zásadně se podílel na přípravě X. všesokolského sletu v červnu 1938. V září 1938 patřil k rozhodným zastáncům obrany republiky. Vyvolal tehdy politický skandál, když veřejně zpochybnil ústavní oprávnění československé vlády k přijetí mnichovské kapitulace s prohlášením, že o hranicích se s cizími státy nevyjednává, jelikož „ty se hájí zbraní bez ohledu na počet přátel a nepřátel.“ V únoru 1939 byl jmenován ředitelem Všeobecného penzijního ústavu, byl též publicisticky činný – vydal knihy Zápas o nové Československo (1935) či Světla a stíny politiky (1937). Zemřel 29. 11. 1969 v Chrudimi.

Zdroj informací: Ústav pro studium totalitních režimů

————————————————

Vladimír Putin je možná nejkontroverznější osobností současnosti. Pro některé představuje hrdinu, pro jiné zase padoucha. Kde je ale pravda? Skutečnost nám možná odhalí přední ruský šachista a člen opozice Garry Kasparov, který vytvořil pozoruhodný rozbor Putinova režimu se všemi jeho klady i zápory.

Zima přichází

Proč je nutné zastavit Vladimira Putina a nepřátele svobodného světa.

Přesná analýza putinovského režimu od geniálního šachisty a předního představitele ruské opozice Garryho Kasparova.

Nejdůležitější kniha letošního roku.

Začátek 90. let 20. století, rozpad Sovětského svazu, éra prezidenta Borise Jelcina, čečenské války a 15 let Vladimira Putina ve funkci prezidenta nebo premiéra Ruska. Všechny tyto události jsou ve větší či menší míře reflektovány v knize Garryho Kasparova Zima přichází.

Popis prvních deseti let od pádu železné opony otevírá hlavní téma, kterým je autorův pohled na Vladimira Putina. Jeho vzestup z pozice někdejšího důstojníka KGB až na prezidentský post chápe Kasparov jako signál, že se Rusko začíná odklánět od demokracie. Jako čelný představitel ruské opozice označuje autor současného prezidenta za diktátora, který má díky obřím zdrojům a nukleárním zbraním velkou moc po celém světě, a kritizuje vstřícný postoj Spojených států a dalších západních zemí k Rusku.

Autor: Garry Kasparov
Přeložil: Petr Kovařík

Počet stran: 303
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7462-988-4
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Zima přichází vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Putinův náhlý vzestup do úřadu prezidenta odstranil veškeré zbývající pochybnosti o výsledku voleb. Nejenže měl jako nejviditelnější a nejmocnější člověk v Rusku tři měsíce k dispozici kompletní státní aparát, aby ho podpořil, ale volby se navíc konaly o tři měsíce dříve, než očekávala konkurence. V období před hlasováním 26. března byl Putin neustále v televizi, s jednou výjimkou: v Jelcinově stylu se odmítl účastnit jakýchkoli debat s dalšími kandidáty.
Putin vyhrál se ziskem 53,4% hlasů, což byl téměř dvojnásobek toho, co získal Zjuganov, a vyhnul se tak druhému kolu hlasování, které by se muselo konat, pokud by se mu nepodařilo dosáhnout většiny. Volební noc jsem sledoval v televizní debatě s několika hosty. (str. 106)

Prolistujte si také zbytek ukázky pocházející z páté kapitoly knihy.

O autorovi

garry-kasparovGarry Kasparov byl přes dvacet let nejlepším světovým hráčem šachu. V roce 2005 ukončil kariéru a stal se jedním z nejvýraznějších představitelů ruské opozice proti Vladimiru Putinovi. Aktivně se angažoval zejména před prezidentskými volbami v roce 2008. Dnes žije se svou třetí manželkou Dashou v New Yorku, kde působí v Nadaci pro lidská práva a přispívá do deníku The Wall Street Journal. Jeho kniha Jak život napodobuje šachy vyšla ve 23 jazycích.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Jota

————————————————

Nejdůležitější okamžiky našich dějin zná většina z nás nazpaměť. Let člověka na Měsíc, rozpad Sovětského svazu nebo tažení Alexandra Velikého. Přečtěte si o osudech lidí, kteří svým úsilím dláždili cestu k stěžejním milníkům historie.

Převratné události v dějinách lidstva

Vznik prvního písma v Sumeru a ve starém Egyptě, vítězné tažení Alexandra Velikého, výboje dobyvatele Čingischána, objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem či přistání Američanů na Měsíci a rozšířením internetu, to jsou jen některé z událostí, které měly rozhodující vliv na dějiny světa. Za tímto pokrokem se skrývají dramatické příběhy lidí, kteří se nebáli změn.

Autor: Jan Bauer

Počet stran: 358
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-074-8
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Převratné události v dějinách lidstva vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Rok 2006 začal malou senzací. Čínský právník a sběratel Liou Kuang představil mapu světa nakreslenou v Číně roku 1763. V jejím doprovodném textu však bylo uvedeno, že jde o kopii mapy z roku 1418. Zcela překvapující na ní bylo především velmi přesné rozvržení všech kontinentů. Neznámý čínský kartograf takřka dokonale zakreslil obrysy Afriky, ale i Severní a Již- ní Ameriky. Zvláště překvapovalo, že dobře znal i východní severoamerické pobřeží.

Na mapě samozřejmě nechyběla ani Austrálie, byť její obrysy byly poněkud zjednodušené, a dokonce ani Antarktida. Zakreslená pevnina kolem severního pólu zřejmě vznikla záměnou souvislých ledových ker s pevninou. Zajímavé byly také popisy jednotlivých oblastí. U západního pobřeží Ameriky uváděl text v čínských znacích: „Kůže lidí z této oblasti je černo-rudá. Na hlavách a kolem pasu nosí pera.“ U Austrálie bylo zase napsáno: „Kůže domorodců je černá. Všichni chodí nazí. Zdobí se předměty z kostí.“ (str. 1)

Kompletní zbytek úvodní ukázky, stejně jako náhled do celého obsahu knihy, si můžete prohlédnout pod následujícím odkazem.

O autorovi

Jan Bauer (* 11. dubna 1945 v Jihlavě) je jedním z nejplodnějších českých spisovatelů. Na svém kontě má kolem 130 knižních titulů. Z těch čtenářsky nejúspěšnějších můžeme uvést například pětisvazkové Záhady českých dějin, Vládci českých zemí – Historie panovnického trůnu Čech a Moravy, Sex v dějinách, Čeští světci a kacíři, Klasikové v nedbalkách, Ženy z rodu Habsburků či Ženy z rodu Přemyslovců.
Jako člen autorského kolektivu se podílel na desetisvazkovém projektu Toulky minulostí světa. V posledních letech se věnuje také psaní historických detektivek a románů (např. Číše jedu pro krále, Dárek pro mistra kata nebo Klášter kostlivců). Několik titulů napsal pod pseudonymy Felix Krumlowský a Vojtěch Fišer.
Za svou literární tvorbu obdržel mj. Cenu Karla Hynka Máchy (1995), Zeyerův hrnek (2007) a prestižní jihočeskou literární cenu Číše Petra Voka (2010). Je externím spolupracovníkem časopisů History revue a Svět objevů.

Zdroj informací: Knižní klub

————————————————

Atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha byl jedním ze stěžejních okamžiků druhé světové války. Jeho průběh se stal námětem mnoha knižních a filmových děl. Co však samotné akci předcházelo? Jak byla plánována? To vše se dozvíte v příběhu založeném na mrazivě skutečném základu.

Provedu!

O samotném atentátu na zastupujícího říšského protektora a šéfa RSHA Reinharda Heydricha již bylo napsáno snad vše, co napsáno být mohlo. Událostem, době a osudům, které samotné akci předcházely, se však již tolik lidí nevěnovalo. Kniha Provedu! přináší románové zpracování skutečných událostí, motivů a celkové nálady doby konce třicátých a čtyřicátých let, které vyvrcholily operací Anthropoid a atentátem na říšského protektora Heydricha. Příběh je založen na skutečných událostech. Autor nastudoval archivní prameny a získal přístup k velkému množství faktů, na jejichž základě zrekonstruoval několik dějových linií, jež mají vysvětlit zásadní milníky v novodobých dějinách našeho národa, které se v několika místech protínají a vrcholí smrtí Reinharda Heydricha.

Autor: Martin X.

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-271-0294-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Provedu! vydalo nakladatelství Grada.

O knihu si můžete až do 12. listopadu zasoutěžit!

Ukázka z knihy

„Pozastavím zatím vás návrh na vyznamenání. Zítra se budete hlásit u poručíka Moravce. Dává dohromady průzkumný oddíl. Potřebuje odhodlané muže a schopné vojáky. Tyto předpoklady splňujete. A už nepijte. Alespoň ne ve službě.“
„Provedu, pane štábní kapitáne.“
Eliáš se stal v roce 1919 náčelníkem štábu velitelství operačních vojsk na severovýchodní Moravě. V roce 1920 se v hodnosti majora stal velitelem 21. pěšího pluku v Čáslavi a seznámil se s půvabnou Jaroslavou Kosákovou, kterou pojal za manželku. Doplnil si vzdělání na francouzské válečné akademii a díky tomu a „… skvělým vojenským vlastnostem a uhlazenosti ve společenském styku…“, jak se o něm zmiňovala hlášení nadřízených, už jen postupoval stále výš. (str. 79)

O autorovi

Martin X. se již léta pohybuje mezi lidmi „na hraně zákona“ a věnuje se starším i současným kauzám a případům. Svou identitu neskrývá proto, že by se cítil ohrožen (i když se samozřejmě jistému nebezpečí vystavuje), ale proto, aby mohl dál pronikat do světa podsvětí a získávat další informace, jež by mohly pomoci vyřešit záhady českého zločinu.
Kromě knihy Provedu! je také autorem titulu Vražda v Průhonickém parku, z níž si u nás můžete přečíst ukázku.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMnichovská krize
Memoárové poznámky na okraj tragických dnů utrpení a hanby

Ježek, František

Nakladatelství Lidové noviny, 2016

zobrazit info o knizeZima přichází

Kasparov, Garry

Jota, 2016

zobrazit info o knizePřevratné události v dějinách lidstva

Bauer, Jan

Alpress, 2016

zobrazit info o knizeProvedu!

X., Martin

Grada, 2016

Napsat komentář