Chvály, obrany, myšlenky…

obrana_zenskych_tvaru
O víně, ženách i zpěvu, ale také o životě, smrti a filosofii pojednává publikace s názvem Obrana ženských tvarů. Začtěte se do nejnovější knihy českého autora Františka Mikše, šéfredaktora nakladatelství Barrister & Principal, a nechte se poučit.

Kniha o životě, kráse a zdravém rozumu. Čtivá, překvapivá a politicky nekorektní. G. K. Chesterton jako zasvěcený průvodce.

Obrana zdravého rozumu
Zuřivý tur G. K. Chesterton a éra politické korektnosti

Chvála uměřenosti
O intelektuálovi, který se necítí dobře, ale z opačných důvodů, než by měl

Chvála obrazu
O nutnosti návratu krásy a přirozeného světa do umění

Obrana ženských tvarů
(a nás heterosexuálů)

Chvála ovínění
aneb „Piji, tedy jsem“

Krátká obrana kuřáků
Churchillův doutník a nacistická holínka

Obrana ženských tvarů

a jiné chestertonovské chvály a obrany
Autor: František Mikš

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-7485-103-2
Doporučená cena: 175 Kč

Knihu Obrana ženských tvarů vydalo nakladatelství Barrister & Principal.

 

Ukázka z knihy

CO JE VLASTNĚ ROZUMNÝ ŽIVOT? /

ptá se francouzský sociolog Edgar Morin v knize Láska, poezie, moudrost. Nespočívá racionalita náhodou v tom, že si uvědomíme její meze a připustíme, že svět je částečně záhadný? Racionalita je skvělý nástroj, ale určité věci jsou lidskou myslí nepostihnutelné. Život je směsice iracionálna a racionality. K iracionální složce našeho života bychom tedy měli přistupovat s hravostí, měli bychom ji umět přijí­mat. Podle Morina pro rozumný život žádné rozumné kritérium neexistuje: „Koneckonců si můžeme položit otázku, zda jíst zdravě, žít zdravě, neriskovat a nikdy nepřekročit stanovenou míru představuje opravdový život, jinými slovy, zda rozumný život není náhodou šílený. Není šílené snažit se šílenost vymýtit?“ Život v sobě zahrnuje určitou dávku excesů, bezdůvodnosti, nerozumu. V tom jsem s Morinem zajedno. Možná proto se někomu bude zdát i moje kniha místy šílená, a možná taková i je. Ale rozhodně je o světě, v němž by se dalo dobře žít. (str. 15)

 

O autorovi

František Mikš (*1966) je šéfredaktorem kulturního dvouměsíčníku Kontexty, kde se zaměřuje zejména na výtvarné umění. Působí rovněž jako šéfredaktor nakladatelství Barrister & Principal, kde mimo jiné řídí edici Dějiny a teorie umění.

Je autorem řady statí o umění 20. století, knižně vydal rozsáhlou monografii Gombrich. Tajemství obrazu a jazyk umění (2008, 2014), knihy Jiná modernitI (2013) a Rudý kohout Picasso. Ideologie a utopie v umění 20. století: od Malevičova černého čtverce k Picassově holubici míru (2015). Spolu s Ladislavem Kesnerem připravil sborník Gombrich. Porozumět umění a jeho dějinám (2009), edičně zpracoval básnickou antologii Co zůstává.

Zdroj informací: nakladatelství Barrister & Principal


Nakladatelství Barrister & Principal bylo založeno v roce 1994 a vydává původní i překladovou prózu a poezii včetně dětské literatury, knihy z dějin a teorie umění, z českých a světových dějin, náboženství a teologie, psychologie, sociologie, politologie a politiky, médií, filozofie, ekonomiky, literární vědy, dále jazykové příručky, obrazové publikace a průvodce se zaměřením na výtvarné umění a architekturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeObrana ženských tvarů
a jiné chestertonovské chvály a obrany

Mikš, František

Lukáš a syn, 2016

Napsat komentář