Dům na Baker Street vydává svá tajemství

dum-na-baker-street-perex
Vydírání a smrt prochází Londýnem stejně neviditelně, jako mlha vplouvá do jeho uliček. Nikdo neví, kdo stojí v pozadí, čí ústa našeptávají zkázu. Nikdo se tím nechce zabývat – každý je totiž zranitelný. Až na dvě zcela bezvýznamné ženy…

Bydliště slavného detektiva, Baker Street 221b, neobýval jen Sherlock Holmes a John Watson. Majitelkou domu a také bytnou proslulé dvojice byla paní Hudsonová. Trpělivě přinášela a odnášela věci do Sherlockova pokoje, přiváděla mu návštěvy a byla svědkem mnoha tajemství. A když se Sherlock Holmes rozhodl nezabývat se trápením jedné zjevně zničené klientky, právě ona se jí ujala. Nad šálkem čaje vyslechla vše, co Sherlock slyšet nechtěl, a rozhodla se, že oné utrápené osůbce pomůže. A jako Holmes by nebyl nic bez svého Watsona, paní Hudsonová má po boku Mary Watsonovou, Johnovu manželku. A také síť malých detektivů, chcete-li podvodníčků – kluků, kteří žijí na ulici a jsou nepostradatelnými pomocníky velkého detektiva. Odměnou za jejich práci bývá čaj a koláč paní Hudsonové, tak proč by tentokrát nepomohli také jí?

Takto se začíná odvíjet příběh autorky Michelle Birkbyové s názvem Dům na Baker Street. Hned v úvodu přiznává, že je velkou fanynkou Sira Arthura Conana Doyla a že ji námět na novou detektivní sérii, v níž by hlavními hrdinkami byly právě Martha Hudsonová a Mary Watsonová, napadl zrovna při čtení jeho příběhů:

Ženy v Holmesových příbězích jsou často statečné, chytré, důmyslné a odvážné. Je jasné, že i když sám Sherlock Holmes o ženách nemá vysoké mínění, neboť je zatvrzelým misogynem, je obklopený pozoruhodnými ženami, a to nejen těmi, které jsou mu nejblíže. Měla jsem takový pocit, že Martha Hudsonová a Mary Watsonová mohou vyprávět své vlastní příběhy. Je načase, aby vystoupily ze stínu.
(str. 10)

A to se také stalo. Napínavé pátrání dvojice žen nepostrádá důmyslnou zápletku, dedukci, náhlé zvraty v pátrání, ani zvráceného a nebezpečného zločince – muže v bílých rukavičkách, jenž zabíjí lásku, protože ji nikdy nepoznal; muže, který otevřeně vyzývá na souboj největšího soukromého detektiva všech dob, aby se nechtěně utkal s důvtipem jeho bytné.

Ano, Michelle Birkbyová má pravdu, ženy, které obklopovaly Sherlocka Holmese, nemohly být bezduchými loutkami, a je jen dobře, že se rozhodla je vytáhnout na scénu a svěřit jim hlavní úlohy. Sehrály je na jedničku a čtenáři to budou s povděkem kvitovat. Stejně jako u Holmesovy učednice jde o zdařilý pokus, jak povzbudit fantazii a oživit literární odkaz slovutného tvůrce. Pravda, autorčin počin vyzníval v určitém momentu jako feministická agitka, ale pak se zase pokorně vrátil do kolejí klasické detektivky odehrávající se ve viktoriánské Anglii.

Čtenář tak má opět šanci procházet temnými uličkami nechvalně proslulé čtvrti Whitechapel, zažívat mrazení v zádech při napínavém pátrání a strach o hrdinky, které stojí tváří v tvář zlu. Živý děj rychle odsýpá a za jeho spád by se nemusel stydět ani A. C. Doyle. Vůbec se nedivím, že podle předlohy Michelle Birkbyové začala BBC připravovat nový seriál. Ženský detektivní tandem v sobě totiž skrývá obrovský potenciál, který se jedním případem určitě nevyčerpal.

Máte-li rádi sherlockovské variace z pera současných autorů, pak se domnívám, že Dům na Baker Street je další dobrou knihou do vaší sbírky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDům na Baker Street
Za každým velkým detektivem stojí velká žena...

Birkbyová, Michelle

Cosmopolis, 2016

Napsat komentář