Kuchařské inspirace

kucharske_inspirace
Patříte mezi milovníky vaření? Cítíte se v kuchyni jako doma? I kdyby ne, s následujícími publikacemi rozhodně budete! Inspirujte se například k přípravě zdravé paleo stravy či chutných polévek a potěšte své chuťové pohárky.

V sychravém a deštivém podzimním počasí nás nejlépe zahřeje kvalitní domácí polévka. Její přípravu hravě zvládnete s následujícím titulem, v němž na vás čeká téměř osm desítek rychlých, zdravých a velmi rozmanitých receptů.

Polévková mánie

Už naše babičky říkávaly, že polévka je grunt. A nejlepší ze všeho je domácí. Jenže co s tím, když nemáme čas? A po pravdě řečeno, klasické polévky – bramboračka, hrachovka, gulášovka – už nás tak trochu nudí. Chtělo by to něco nového, originálního, dobrého a přitom zdravého. A právě tohle vás v této knize čeká. Spousta receptů, málo kalorií. Exotické chutě z celého světa. Místo smetany a másla jsou tu výživné oleje z ořechů či semínek, aniž by to ve výsledku nějak ubralo na lahodnosti. A co všechno v knize naleznete?
Polévky pro vegetariány, vegany i pro ty, kteří dodržují speciální dietu.
Polévky krémové i chlazené, bujóny a consommé.
Patnáctiminutové polévky pro dny, kdy opravdu nestíháte.
Polévky ze superpotravin pro superzdravou vzpruhu.
Nízkokalorické přílohy a snídaňové misky.
Ať už potřebujete něco na zahřátí, pro pozvednutí nálady, k zasycení či ke zdravému mlsání, tady si určitě vyberete.

Autor: Kathryn Bruton
Přeložila: Lenka Kerumová

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-7359-497-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Polévková mánie vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

kucharske_inspirace_polevkova_manie

————————————————

Během posledních let u nás získalo na značné popularitě takzvané paleo stravování – výživový směr založený na konzumaci pokrmů, kterými se živili naši předchůdci v době kamenné. Mnoho inspirativních receptů a návodů nabízí publikace Paleo vaření.

Paleo vaření

I v současnosti chce mít člověk hodnotnou stravu a neztrácet vařením příliš času. V této knize zjistíte, jak dobrá paleo jídla připravit – od snídaně až po dezert. Podle našich receptů zvládnete uvařit za 20 až 30 minut. Nejlepší na tom však je, že všechny potřebné ingredience najdete ve svém supermarketu. Některé věci jsou při paleo stravování tabu – cereálie, cukr, mléčné výrobky a luštěniny. Místo toho máme lehká a čistá jídla bez umělých aditiv, přesně podle hesla „zjednodušte svou stravu“. Omeleta s fazolovými lusky, hovězí steak s olejem z medvědího česneku, paleo kaše s mangem a pralinky z datlí a vlašských ořechů jsou příkladem dobré stravy – paleo jídlo je jednoduché, dobré a vše nakoupíte blízko svého domova.

Autor: Martin Kintrup
Přeložila: Jana Bílková

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-271-0190-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Paleo vaření vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

kucharske_inspirace_paleo

————————————————

Po polévkách a rychlých zdravých pokrmech zde máme skvělý dárek pro pravé milovníky specifických horkých nápojů. Začtěte se do zbrusu nového vydání obsáhlé knihy Jozefa Augustína a zjistěte více o kávě a všech jejích podobách.

U kávy o kávě a kávovinách

Kniha, která neřest povýší na umění, z jejíchž stránek voní nejen káva, ale i moře, hory a exotické dálky. Už jen cesta kávových zrn má v sobě nádech tajemství a dobrodružství, o jakých jsme čítali jako děti.
Nečekejte ale romantické vyprávění, U kávy o kávě a kávovinách je kniha pro kávové znalce i běžné konzumenty. Seznámí vás poutavou formou s historií i současností pěstování kávovníku, zpracování kávových zrn a zasvětí do tajemství pražení.
Jozef Augustín, oceňovaný odborník na kávovou tematiku, ale nenechá své čtenáře o kávě jen snít, v jeho knize najdete i množství prověřených receptů na kávové speciality, které si můžete připravit i v domácích podmínkách.
Hledáte-li knihu, která vám otevře obzory, provede vás různými kouty světa a o jednom z nejoblíbenějších nápojů vůbec podá opravdu do detailů propracovanou zprávu, nehledejte. Držíte ji v ruce.
Aktualizované rozšířené vydání jedinečné publikace, která vyšla poprvé před patnácti lety, a stala se biblí nejen mezi baristy.

Autor: Jozef Augustín

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7462-850-4
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu U kávy o kávě a kávovinách vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Jak připravit dobrou kávu?
Několik doporučení a pravidel pro přípravu kávy od baristů

Vždy používáme čisté nádobí. Konvice, šálky, filtry, kávovary a další potřebné instrumenty by měly být ihned po každém použití umyty. Pokud je necháme bez patřičného ošetření, sedimenty se zachycují na stěnách a ovlivňují chuť i aroma kávy v šálku. Doporučeným čisticím prostředkem je horká pitná voda v kombinaci s jedlou sodou.

Zásadně používáme kvalitní vodu. Na zalévané kávy se doporučuje používat tvrdou vodu, změkčená voda je vhodná k přípravě espressa, protože při jejím použití nehrozí zanesení filtrů, a to obzvlášť tehdy, když použitá voda obsahuje příliš mnoho anorganických solí.

Používáme vodu správné teploty. Znalci přípravy kávy doporučují teplotu v rozmezí 93 ºC až 95 ºC, tedy těsně před bodem varu. To je teplota, kterou by voda měla mít v okamžiku kontaktu s kávovým zrnem. Samotná čerstvě připravená káva by měla mít v šálku teplotu kolem 84 až 87 ºC. (str. 159)

Co dalšího je potřeba k přípravě opravdu dobré kávy? To zjistíte po dočtení ukázky.

————————————————

Na závěr pro vás máme titul, díky němuž můžete načerpat spoustu inspirace a udělat radost například svým blízkým. Pusťte se do výroby originálních jedlých a skvěle vypadajících dárků, které ocení každý milovník vaření a pečení.

Originální dárky ve skle

Dárky od vás odteď budou milovat všichni! Překvapení budou přátelé i rodina. Je jedno, jestli tenhle dárek připravíte k narozeninám, Vánocům nebo jako milou pozornost pro hostitele – domácí směsi od vás to ve skleničce opravdu sluší! Takhle vypadá dokonalý polotovar – krásně naaranžované vrstvy kvalitních surovin. Inspirujte se touto povedenou knihou, která obsahuje „recepty pro skleničky“. Najdete tu recepty na muffiny, sušenky, koláčky, chleba, ale i těstoviny nebo rizoto. Třeba směsí na muffiny s marshmallow jistě okouzlíte každé dítě, recept je navíc tak jednoduchý, že si je následně dokáže upéct samo. S knihou získáte i přístup k odkazům, kde si můžete stáhnout stylové etikety na sklenice a recepty, jak z darovaného polotovaru vyrobit finální jídlo, které vytisknete a k dárku přiložíte.

Autorka: Anna Selbach

Počet stran: 72
Vazba: brožovaná
Formát: 170×210 mm
ISBN: 978-80-271-0273-0
Doporučená cena: 169 Kč

Knihu Originální dárky ve skle vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Brusinkové muffiny

Směs pro pečení obsahuje:
hladkou mouku
prášek do pečiva
ovesné vločky
hnědý třtinový cukr
sušené brusinky

Přidejte:
150 ml podmáslí
2 vejce
4 polévkové lžíce slunečnicového oleje
1 čajovou lžičku vanilkového extraktu

Návod na přípravu 12 muffinů:
Vejce rozmíchejte v míse. Přidejte podmáslí, vanilkový extrakt a olej a vše důkladně prošlehejte. Směs pro pečení nasypte do velké mísy a přilijte do ní směs s vejci. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Těstem naplňte formu na 12 muffinů vyloženou papírovými košíčky. Předehřejte troubu na 200 °C.

Plech dejte na prostřední pozici a pečte v předehřáté troubě asi 12–15 minut.
Že jsou muffiny hotové, poznáte pomocí špejle. Zapíchněte špejli do muffinu a vytáhněte. Pokud se na špejli nezachytí žádné těsto, jsou muffiny hotové.

Dobrou chuť!

Další recepty si můžete prohlédnout pod příslušným odkazem.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePolévková mánie

Bruton, Kathryn

Metafora, 2016

zobrazit info o knizePaleo vaření
snadno a bez námahy

Kintrup, Martin

Grada, 2016

zobrazit info o knizeU kávy o kávě a kávovinách

Augustín, Jozef

Jota, 2016

zobrazit info o knizeOriginální dárky ve skle
Namixuj skvělou směs – recepty nejen na muffiny, koláčky, sušenky a chleba

Selbach, Anna

Grada, 2016

Napsat komentář