Jak bije srdce Ukrajiny

ukrajina-v-meritku-1-1
Po přečtení knihy reportáží Oleha Kryštopy se budete ptát: Je tohle ještě Evropa? Nejsme v jiném století? Nebo na jiné planetě? Poznejte, jak tluče srdce Ukrajiny, a zkuste pochopit mnoho podob této rozlehlé země nasnímané očima jejího rodáka.

Ukrajinu mnozí vnímají jako fádní zemi bez čehokoliv zajímavého, téměř jako část Ruska. Možná si ještě vzpomeneme na Černobyl. Ukrajince známe jen jako dělníky na stavbách nebo jako uklízečky. Ale až se začteme do knihy Ukrajina v měřítku 1 : 1 z nakladatelství Dokořán, zjistíme, že tuto zemi s jejími lidmi vlastně vůbec neznáme, a že stojí za to pokusit se jí porozumět. Lépe porozumět i nepokojům na východní Ukrajině, jichž byly v jejich počátcích plné noviny. V médiích postupně vše utichlo, ale konflikt žije dál a Ukrajina jím trpí. Oleh Kryštop nám svým vyprávěním pomůže pochopit vznik a podstatu ukrajinské krize. K proniknutí do situace pomůže nejlépe poznání lidí, krajiny, zvyků a atmosféry. Jaká je tedy vlastně Ukrajina? Lidé a krajina nám blízcí, ale také lidé a krajina zcela z jiného světa. Ukrajina jako země živá, ale i na pomezí živoření, země velkých možností a velkých ztrát. Čtivá kniha nabízí jak jednotlivé příběhy, tak komplexní pohled na tuto zajímavou zemi.

 

Oleh Kryštopa se ve svých reportážích snaží podívat na Ukrajinu zblízka, doslova v měřítku jedna ku jedné. Svou rodnou zemi projel křížem krážem, od západu na východ a zpět, a vyzpovídal stovky lidí. Dostal se do míst, kam se běžný turista nikdy nepodívá. Tato kniha je výsledkem těchto cest a rozhovorů. Dočtete se v ní o Kyjevu, Krymu, Oděse, ale také o Černobylu, který pomalu zarůstá lesem, o poddolovaném Donbasu, o novodobých satelitních městečkách i těch nejzapadlejších horských vesnicích. Kryštopa má výjimečný pozorovací talent, cit pro dialogy a propojuje obecné informace s velmi osobními zážitky. Autorovi se podařilo z jednotlivých postřehů a střípků složit jedinečný portrét jeho rodné země. Tato kniha poskytuje autentický vhled do situace na Ukrajině, pomůže pochopit, proč došlo k událostem na Majdanu, následné anexi Krymu i nynější „tiché“ válce s Ruskem.

Ukrajina v měřítku 1 : 1

Autor: Oleh Kryštopa
Přeložila: Marie Iljašenko

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 143×207 mm
ISBN: 978-80-7363-779-8
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Ukrajina v měřítku 1 : 1 vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka

Na každém dvorku tu mají svůj vlastní tunel do podzemí. Černou díru. Silnice je tu plná prasklin a děr. Najednou začínám cítit, že se země pode mnou chvěje, protože je skrz naskrz provrtaná tunely. Celým bludištěm tunelů. Kluk, který vleze do sklepa na jednom konci vesnice, vyleze za chvíli na jiném, asi tak o sto metrů dál s pytlem uhlí v podpaží.

Jiná žena mě táhne za ruku a ukazuje mi jedinou stěnu své letní kuchyňky. Zbytek se zřítil.

„Už se bojím jít spát,“ svěřuje se mi. „Ještě trochu a všichni jsme pod zemí.“

Uhlí na korby náklaďáků nakládají kluci. Je jim kolem třinácti až patnácti let. Všichni jsou černí. Žádný z nich nechodí do školy. Ruce mají sedřené do krve, ale krev mají taky černou. Jen bělma mají bílá. A červené rty. Pomalu se z nich stávají negři. Není to příliš korektní poznámka, ale o jakou korektnost tu, sakra, může jít?

Nikdo s námi nechce mluvit. Všichni mají strach. Když vidí cizince, koukají, aby se co nejdřív rozutekli. Zalézají do svých děr jako švábi a zavírají dveře na všechny zámky.

Některé kopanky jsou raženy vodorovně, jiné kolmo. Jako studny. Dva muži otáčejí hřídelí a vytahují zpod země svůj černý chléb, kýbl za kýblem. Jiní dva mezitím kutají pod zemí.

Kolem dokola jsou pole, ale nikdo se o ně nestará. Tak vysoký a věčný plevel jsem ještě nikde nikdy nespatřil. Tato země rodí jen uhlí.

Byl jsem tam v letech 2004, 2005 a 2006. Možná že dnes už to místo neexistuje. Možná se propadlo pod zem a žije si tam dál ve věčné tmě. Nevím.

Celou ukázku naleznete na stránkách nakladatelství Dokořán.

Oleh Kryštopa

Oleh Kryštopa (* 1978 v Ivano-Frankivsku) je ukrajinský spisovatel, esejista a novinář. Působil jako televizní a rozhlasový redaktor a reportér, je jedním z autorů investigativního projektu Zakryta zona (Uzavřená zóna) a scenáristou několika dokumentárních filmů. Nyní je vedoucím pořadu o dějinách Ukrajiny Mašyna času (Stroj času) na 5. kanálu ukrajinské televize. Vydal celkem sedm knih. V roce 2013 se stal vítězem soutěže umělecké reportáže Samovydec (Svědek), následovalo vydání knihy Ukrajina v měřítku 1 : 1. V současné době připravuje knihu reportáží o válce na Donbase.

Informace o autorovi pocházejí z webu nakladatele.


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně˜-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUkrajina v měřítku 1 : 1

Kryštopa, Oleh

Dokořán, 2016

Jak bije srdce Ukrajiny - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. pipi72 napsal:

    Mám velikou radost z výhry knihy Jíst, meditovat a milovat.Moc se těším

  2. Marie napsal:

    Pěkný článek! Akorát autor se jmenuje Kryštopa, tj. Oleha Kryštopy. Díky.

Napsat komentář