Příběhy dětí, které překonaly trauma

bruce-perry_maia-szalavitz_chlapec-ktereho-chovali-jako-psa
Bruce D. Perry a Maia Szalavitz jsou autory knihy, jež vypráví o hrozivých zážitcích dětí, které se staly oběťmi násilí a zločinů. Tyto děti se nicméně ze svých traumat dokázaly dostat.

Dětský psychiatr Bruce Perry měl v terapii děti, které zažily nepředstavitelné hrůzy: přežily genocidu, byly svědky násilných činů, dospělí je zavírali do skříní či klecí, byly oběťmi násilí v rodině. Perry vypráví jejich příběhy a mluví o traumatech, která utrpěly, i o tom, jak se z nich dokázaly zotavit. V knize najdeme příběh dětí ze sekty Davidiánů nebo příběh satanské paniky, která zachvátila Spojené státy v 80. letech minulého století a která se řadí k moderním pověstem, do stejné skupiny fenoménů, kam patří například falešné vzpomínky na sexuální zneužívání.

 

Chlapec, kterého chovali jako psa

Příběhy dětí, které překonaly trauma
Autoři: Bruce D. Perry, Maia Szalavitz
Přeložila: Linda Bartošková

Počet stran: 254
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-1112-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Chlapec, kterého chovali jako psa vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

Co člověku umožňuje rozhodnout se správně, přestože neměl potřebné optimální příležitosti k rozvoji? Co Virginii nutilo, aby nepřestala hledat pomoc pro své dítě, místo aby ho prostě opustila? Co bychom si mohli vzít z přístupu Mámy P. a předepsat to dalším dětem, jako byla Laura? Mohlo by správné zacházení napomoci dětem jako Leon, aby se nestaly hrozbou? Je něco nového, co bych dnes mohl říct Cherisině mámě – a Frankovi, Alanovi a Marii – o tom, proč Leon spáchal svoje strašné zločiny?
Postupně jsme začínali chápat, jak je sekvenční rozvoj dětského mozku ovlivňován traumatem a zanedbáváním, a stejně tak postupně nám začalo svítat, že toto pochopení by nám mohlo pomoci najít možnou léčbu. A to nás dovedlo k vývoji metody, kterou jsme nazvali neurosekvenční přístup k terapeutickým službám pro týrané a traumatizované děti. Jedno z prvních dětí, na nichž jsme tuto metodu použili, bylo zanedbané v nesrovnatelně horší míře, než jak se to stalo Leonovi. (str. 129)

Přečtěte si další ukázku.

 

O autorech

Bruce D. Perry je americký psychiatr, specializuje se na dětské duševní zdraví a neurovědu.
Maia Szalavitz je americká reportérka, autorka specializující se na oblast vědy, politiky a léčby závislostí.

Informace o autorech byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.


Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChlapec, kterého chovali jako psa
Příběhy dětí, které překonaly trauma

Perry, Bruce D. – Szalavitz, Maia

Portál, 2016

Napsat komentář