Dramatické osudy

dramaticke_osudy
Ani s počátkem podzimu se nabídky nakladatelů netenčí. Společně s barevným listím vám tak do klína mohou spadnout nejrůznější skvosty. Ty dnešní pojednávají o skutečných hrdinech. Pohodlně se usaďte a pojďme si je představit.

S naším prvním titulem budete svědky rizikového přistání několikatunového letadla. Kapitán Sully tímto obtížným manévrem zachránil mnoho desítek životů a získal ocenění přímo od prezidenta. Přebalu knihy navíc dominuje herec Tom Hanks – představitel kapitána v právě promítaném stejnojmenném filmu.

Sully: Zázrak na řece Hudson

Měl to být rutinní let, jenže se do motoru dostalo hejno ptáků. Nebýt zkušeného kapitána Sullyho dopadlo by vše tragicky. Provedl obtížný manévr a přistál na řece Hudson, uprostřed New Yorku. Na riskantní přistání měl jen tři minuty. Zachránil 155 lidí na palubě, ale i hustě zastavěnou část města. Z letadla vystoupil, až když všichni byli v bezpečí. A přesto se stal předmětem vyšetřování. Sully je inspirativní příběh, ve kterém se zrodil hrdina!

Autor: Chesley SullenbergerJeffrey Zaslow
Přeložil: Jan Podzimek

Počet stran: 386
Vazba: vázaná
Formát: 157×214 mm
ISBN: 978-80-7505-414-2
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Sully: Zázrak na řece Hudson vydalo nakladatelství XYZ.

Ukázka z knihy

Ten let trval jen pár minut, ale přesto si živě vybavuji nesmírné množství detailů.

Vítr vanul ze severu, nikoli z jihu, což bylo v té roční době neobvyklé. A kola mého letadla vydávala příznačný rachotivý zvuk, když jsme rolovali po venkovské texaské ranveji. Pamatuji si pach teplého motorového oleje a to, jak se linul do kokpitu, když jsem se připravoval vzlétnout. Ve vzduchu visela i vůně čerstvě posekané trávy.

Jasně si pamatuji, jak se cítilo mé tělo – na  zvýšený pocit ostražitosti –, když jsem roloval na konec ranveje, kontroloval jsem vše, co bylo třeba, a připravoval jsem se na vzlétnutí. A pamatuji si ten okamžik, kdy se letadlo odpoutalo od země a to, jak jsem se o pouhé tři minuty později potřeboval vrátit na ranvej a jak úporně jsem se na ten úkol soustředil. (str. 9)

Stáhněte si celou ukázku ve formátu PDF.

O autorovi

Chesley Burnett Sullenberger se narodil 23. ledna 1951 v Texasu. „Sully“ byl americkým dopravním pilotem, bezpečnostním expertem a vyšetřovatelem leteckých nehod. Dne 15. ledna 2009 se mu podařilo s letadlem Airbus A320 nouzově přistát na řece Hudson nedaleko New Yorku a to beze ztrát na životech. Krom jiného je i uznávaným odborníkem na leteckou bezpečnost a podílí se na vývoji nových bezpečnostních standardů v letecké dopravě. V únoru 2010 ohlásil Chesley Sullenberger ukončení své kariéry pilota a odchod na odpočinek.

————————————————

Islám je hned po křesťanství druhým nejpočetnějším náboženstvím světa. I z jeho vlivu se ovšem lze vymanit – zvláště po takové události, jakou je zjevení samotného Krista. Začtěte se do skutečného příběhu bývalého muslima a zažijte všechny těžkosti, které při konvertaci musel snést.

Byl jsem muslimem

Naeem byl zbožný pákistánský muslim, jemuž se Kristus zjevil tak, že se tomu nemohl vzepřít. Osobně, bezprostředně, silně. Jeho příběh je navzdory veškerému neporozumění, které jeho obrácení ke křesťanství vyvolalo mezi jeho nejbližšími, příběhem naděje. Naděje v to, že se nepřátelé stanou přáteli a uvědomí si, že jsou bratři.

„Miluji muslimy. Líbí se mi jejich pohostinnost, kultura a ryzost. Rmoutí mě, že následování Ježíše vytváří mezi mnou a lidmi, k nimž mám velmi blízko, nepřekonatelný odstup. Přeji si, abych jim mohl říct, že to, že jsem byl muslimem, ze mě v žádném případě nedělá jejich odpůrce. Prostě jsem se setkal s Ježíšem a nemohu se ho zříct.“ (autor v úvodu)

Autor: Naeem Fazal, Kitti Murrayová
Přeložila: Hana Matějková

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-7195-874-1
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Byl jsem muslimem vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Ukázka z knihy

Muslimové Ježíše považují za jednoho z mnoha proroků. V islámu je každý prorok nějak zaškatulkovaný. Ježíš je „ten se zázraky“. Je známý tím, že uzdravoval lidi, a muslimové jej proto mají v úctě. Mohamed je ten s knihou. Když se setkávám s muslimy, můžu vcelku s jistotou vsadit na to, že Ježíše zařadili do „zázračné“ krabičky. Jenže našeho Pána žádná škatulka nezadrží. Často muslimy vyzývám, aby Ježíše hledali za hranicemi svých běžných předpokladů o něm, aby ho z krabičky pustili ven.

Nedlouho poté, co ke Kristu přišli mí ostatní sourozenci, jsem několikrát dostal příležitost, abych se o svůj příběh podělil na setkání FCA na Clemsonské univerzitě. Jednoho vlahého jarního večera – tuším, že to byl můj druhý proslov ze tří plánovaných – se ve venkovním amfiteátru v kampusu sešlo téměř dva tisíce studentů. Stál jsem na pódiu, za zády oblouk majestátní palisády, a cítil se trochu jako Pavel na Areopágu, hlavně kvůli okolnímu prostředí, ale také proto, že shromáždění univerzitní studenti stejně jako Atéňané „ničemu nevěnují tolik času jako tomu, že vykládají a poslouchají něco nového“ (Sk 17,21).

————————————————

Na závěr našich dramatických osudů se podíváte k pohoří Himaláj. Alpským stylem pak zdoláte samotný Mount Everest, nejvyšší vrchol světa! Zní to až příliš exoticky? Celou tuto trasu budete vnímat očima čtyř slovenských horolezců, pro které tento výstup bohužel představoval jejich poslední cestu…

Ztraceni na Everestu

Příběh jednoho velkého zapomenutého prvenství. Když v roce 1975 velká britská expedice dosáhla expedičním stylem s použitím kyslíkových bomb, velkého množství materiálu a s pomocí šerpů v těžké jihozápadní stěně vrcholu Mount Everestu, její vedoucí Chris Bonington prohlásil: „Vylézt tuto cestu alpským stylem je nereálné!“ A výzva byla na světě. Psal se 17. říjen 1988. Čtveřice špičkových slovenských horolezců Dušan Becík, Peter Božík, Jaroslav Jaško a Jozef Just přelezla jihozápadní stěnu Mount Everestu až na Jižní vrchol alpským stylem. Just potom sám vystoupil i na hlavní vrchol. Světový výkon z kategorie přelomových! Při sestupu však všichni zůstali nezvěstní… Autor Milan Vranka se s odstupem více než dvaceti let od tragédie ponořil do starých novinových článků, dopisů z expedice, expedičních deníků a přepisů vysílačkové komunikace a převyprávěl celý dramatický příběh. Příběh o jednom obrovském himalájském snu a ještě větší tragédii. Kde jsou jejich hroby, už se asi nikdy nedozvíme. To však neznamená, že na ně lidé zapomněli. Kniha Ztraceni na Everestu je jednou ze vzpomínek. Zachycuje je na jejich poslední akci takové, jací opravdu byli. Autor v závěru knihy představuje každého ze čtveřice horolezců i očima jejich rodinných příslušníků, přátel a spolulezců.

Autor: Milan Vranka
Přeložila: Katarína Kašpárková Koišová

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7462-975-4
Doporučená cena: 288 Kč

Knihu Ztraceni na Everestu vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Dušan, Jožo a Jaro další den, navzdory varování, vyráží nahoru a na hraně ledopádu ve výšce 6050 metrů staví dva stany prvního tábora. Na jedné straně ledopádu se nachází velké překladiště materiálu Američanů a Korejců, na druhé straně kromě jejich stanů i tábor Francouzů. Noc v jedničce je prvním krokem na cestě k aklimatizaci…

Peter se rozhoduje, že raději s aklimatizací počká, nechce po nemoci nic urychlit. Dívá se na vzdalující se postavy a přemýšlí o tom, že ačkoli jsou z jednoho klubu, netvoří spolu dobrou partu.

„Je to stejné jako doma,“ povzdechne si. (str. 39)

Neváhejte a dočtěte si ukázku až do konce.

O autorovi

Milan Vranka je novinář, spisovatel, autor nebo spoluautor třiceti knih. Krom jiného se editorsky a spoluautorsky podílel na čtrnácti ročenkách z knižní řady Kronika športu, je spoluautorem hokejových titulů Útek do špičky a Sme majstri světa. Byl editorem olympijské publikace XXII. zimné olympijské hry Soči 2014 a je autorem i řady knih s horolezeckou tematikou – Zabudni na Everest (s Jarýkem Stejskalem, 1989), Od Gašerbrumu po Everest (1996), Za výzvou velehor (česky 1997), Horolezectvo 96 (1996), Horolezectvo 97(1997), Horolezectvo na prelome tisícročí (2001), Slovenské himalájske dobrodružstvo (2007), Nezvestní z Everestu (2011), Koniec Pavúkov v Tatrách (2012) a Poprava pod Nanga Parbatom (2015). Za titul Nezvestní z Everestu byl oceněn prémií slovenského Literárného fondu za rok 2011.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSully: Zázrak na řece Hudson

Sullenberger, Chesley – Zaslow, Jeffery

XYZ, 2016

zobrazit info o knizeByl jsem muslimem

Fazal, Naeem – Murrayová, Kitti

Karmelitánské nakladatelství, 2016

zobrazit info o knizeZtraceni na Everestu

Vranka, Milan

Jota, 2016

Napsat komentář