Dobrodružné čtení nejen pro muže

men
Jak zaznělo ve známém českém filmu, za dobrodružstvím člověk nemusí na konec světa, ale dobrodružství musí mít člověk v krvi. Pro všechny, kterým v žilách koluje krev dobrodruha bez ohledu na věk nebo pohlaví, přinášíme dnešní knižní tipy.

Když se řekne horolezectví, vybaví se většině z nás sympatický vousáč z Alp Reinhold Messner. Projevil je však nejen jako zdatný alpinista, ale i literát, což můžete posoudit sami třeba v příběhu Pád nebes o dobývání Matterhornu.

Převratné úspěchy si žádají velké oběti – příběh dobytí Matterhornu.
Žádná hora na světě nemá tak nezaměnitelný obrys jako Matterhorn. Ze všech stran působí nepřístupně. Nikdo neví, co obyvatelé Walliských Alp pociťovali nebo co si mysleli při pohledu na „Horu“, jak tento vrchol nazývají dodnes…
První dobytí Matterhornu je příběhem o přátelství, které se rozpadlo, o souboji dvou výprav, o zklamání i o velké tragédii. O Matterhorn se jako první pokusil v roce 1857 italský horolezec, lovec a průvodce Jean-Antoine Carrel. O jeho snahách se dozvěděl Edward Whymper, který do Alp původně odjel jako ilustrátor horských panoramat. Oba muži se spřátelili a na počátku 60. let 19. století spolu nebo každý zvlášť podnikli několik neúspěšných pokusů o dobytí Matterhornu, o což se na přelomu 50. a 60. let pokusila i řada dalších horolezců. Úspěchu dosáhl až roku 1865 Whymper se svou výpravou, jejíchž několik členů při sestupu zahynulo. Carrel dobyl vrchol o tři dny později. Do dnešních dní si tato ikonická a oblíbená hora vyžádala kolem 500 obětí.
Mimořádně poutavá kniha nejslavnějšího horolezce současnosti se dotýká témat spojených s lidským bytím a základními etickými hodnotami, jako jsou odpovědnost, důvěra a zrada.

Pád nebes

Autor: Reinhold Messner
Přeložila: Anna Skryjová

Počet stran: 252
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7462-979-2
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Pád nebes vydalo nakladatelství Jota.

Podívejte se do velehor prostřednictvím ukázky.

 Zatímco přichází k sobě, uvědomuje si Carel, že další výstup na Matterhorn je nyní nemyslitelný. I sestup bude extrémně náročný, skála není čitelná, lezecká cesta je pokryta ledem. Výstupová trasa je ve velmi špatném stavu. Avšak ještě více jej trápí obava, že by tu byli po několik dní uvězněni. Měli by se přece jen odvážit k sestupu? Teď hned? Setrvání v chatě se může stát noční můrou, pokud vichřice neustane.

Sinigaglia však chce ještě vyčkat. Alespoň jednu noc.

Horští vůdci se nakonec shodnou na společném plánu.

O autorovi

Reinhold Messner (*1944)  je italský horolezec, cestovatel a spisovatel. Je prvním horolezcem, který zdolal všech 14 osmitisícovek, jako první zlezl Mount Everest bez použití kyslíkového přístroje a jako první provedl na Mount Everest kompletní sólový výstup bez lan. Je autorem mnoha desítek knih, z nichž bylo přibližně 30 přeloženo do češtiny. V Nakladatelství JOTA vyšla Západní stěna a Pád nebes.

zdroj: nakladatelství Jota

————————————————

Obliba kovbojek kulminovala v devadesátých letech 20. století, ale z knižních pultů se zcela nevytratily. Důkazem toho budiž novinka z pera Louise L ´Amoura Muž proti muži, kde hlavní hrdina chrání svůj majetek před padouchem, který se nehodlá zastavit před ničím.

Jud Devitt s partou dřevařů chce vykácet rozlehlý les a ze dřeva nařezat pražce na stavbu železnice. Má vlivné konexe a často používá úplatky nebo zastrašování. Jenže Clay Bell, jemuž patří nejen pozemky, ale i obě přístupové cesty k nim, je pevně rozhodnut ubránit svůj majetek stůj co stůj. Nic jiného mu ostatně nezbývá.

Muž proti muži

Autor: Louis L´Amour
Přeložil: Dalibor Míček

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-072-4
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Muž proti muži vydalo nakladatelství Alpress.

Nahlédněte do knihy v následující ukázce.

Jak se sivák otočil, Bell se chytil hrušky a vyšvihl se do sedla. Nakopl boty do třmenů a současně tasil kolt. Naklonil se a vypálil ke dveřím stáje ve stejném okamžiku, kdy promluvila puška. Cítil, jak mu střela hvízdla kolem ucha, jeho vlastní kulka však našla cíl. Muž ve stáji upustil zbraň a vyskočil, držel si zraněnou paži. Bell znovu vypálil. Zákeřný střelec se vypotácel ze dveří a padl jako pytel krmiva do prachu.
Clay stočil koně do ulice a zasadil mu ostruhy. Dusot cválajících kopyt se odrážel od budov lemujících hlavní třídu městečka. Z Tinker House vyběhl jakýsi dřevorubec podívat se, co se děje. Bell poslal kulku do prken u jeho nohou. Muž se vrhl ke dveřím a zoufale šmátral po klice.

O autorovi

Louis L´Amour (1908–1988) se narodil na farmě v Severní Dakotě jako poslední ze sedmi dětí místního veterináře. Velká hospodářská krize připravila rodinu o veškeré úspory a donutila je vydat se na cestu za obživou napříč spojenými státy. Tato cesta se stala inspirací pro jeho pozdější literární tvorbu, stejně jako účast v bojích druhé světové války na evropském kontinentu.

zdroj: The official Louis L´Amour website

————————————————

Dvojice autorů Clive Cussler a Thomas Perry tentokrát zavítala na území bájné civilizace Mayů. Hlavní hrdinové příběhu se snaží vypátrat artefakt nevyčíslitelné historické hodnoty, ale bohužel nejsou sami, kdo usiluje o jeho získání. Více v knize Tajemství Mayů.

Další „povinná četba“ pro všechny fanoušky Clivea Cusslera! Nové dobrodružství manželů a lovců pokladů Sama a Remi Fargových nás zavede do srdce mexické džungle – na místo, kde kdysi sídlila bájná mayská civilizace. Naši hrdinové jsou na stopě artefaktu nevyčíslitelné hodnoty, tzv. Mayského kodexu, knihy, která skrývá největší tajemství Mayů, tajemství, jež se nikdy nesmí dostat do nepovolaných rukou. Ale jak už to bývá, o vzácnou knihu usilují i gangsteři, kteří se nezastaví před ničím. Můžete si být tedy jisti, že poklidná práce archeologů se zakrátko promění v boj o holý život.

Tajemství Mayů

Autor: Clive Cussler, Thomas Perry
Přeložila: Eva Kadlecová

Počet stran: 296
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-264-1148-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Tajemství Mayů vydalo nakladatelství CPress.

Stáhněte si ukázku z knihy.

Když si pak konečně přiznal, že se podílel na páchání velikého hříchu, zahájil svůj osobní plán pokání a reformace. Las Casas si bude už navždy pamatovat ten den v roce 1514, den, kdy povstal, odsoudil své předchozí jednání a vrátil své indiánské otroky místodržícímu. Vzpomínat na ten den bylo jako dotýkat se jizvy po staré popálenině. Brzy nato se vydal zpátky do Španělska prosit u mocných za ochranu indiánů. To bylo před třiadvaceti lety, a od té doby neúnavně pracoval ve snaze zasvětit své spisy, svou práci odčinění všeho zla, které napáchal a kterému nečinně přihlížel.

O autorovi

Clive Cussler (*1931) vyznává životní styl, který se v mnoha směrech podobá životu jeho fiktivního hrdiny Dirka Pitta. Ať už při hledání trosek ztraceného letadla nebo v čele výprav vedoucích k objevení slavných lodních vraků, zaznamenává mimořádné úspěchy. V čele své skupiny dobrovolníků Cussler objevil víc než šedesát zmizelých lodí historického významu, včetně dávno zmizelé konfederační ponorky Hunley. Podobně jako Pitt, také Cussler sbírá starožitné automobily. Jeho kolekce obsahuje na osmdesát ukázek skvělé zakázkové rukodělné práce karosářů a je jednou z nejskvělejších, jaké jsou kde k vidění. Cussler žije střídavě v poušti v Arizoně a horách Colorada.

zdroj: nakladatelství BB/art


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePád nebes

Messner, Reinhold

Jota, 2016

zobrazit info o knizeMuž proti muži

L´Amour, Louis

Alpress, 2016

zobrazit info o knizeTajemství Mayů

Cussler, Clive – Perry, Thomas

CPress, 2016

Napsat komentář