Kam zmizeli?

tom-perrotta_pozustali
Román Pozůstalí Toma Perrotty přinesl myšlenkově pronikavý pohled na společnost zasaženou nevysvětlitelnou událostí a stal se předlohou úspěšného seriálu HBO.

Poté, co 2 % celosvětové populace náhle beze stopy zmizí, se zbytek lidstva zoufale snaží pochopit, co se stalo, a hlavně, co bude následovat. Perrotta ve svém bestsellerovém románu, jejž vysoce ohodnotil mino jiné i Stephen King, originálně rozpracoval představu biblického Nanebevzetí, během nějž jsou v okamžiku spaseni všichni praví křesťané, zatímco ostatní nevěřící jsou ponecháni napospas světu, stíhanému pohromami, než nastane konečná apokalypsa.
Ale co to znamená, když si Bůh (byl-li to on) vzal vedle křesťanů i muslimy, buddhisty, nebo dokonce alkoholiky a zvrhlíky? Na příběhu lidí z newyorského předměstí ukazuje, jaké důsledky může mít událost, jež popírá veškerou racionalitu; jaké extrémní a fanatické reakce vyvolává, jak nebezpečné démony v lidech probouzí. Zároveň se nevzdává naděje, že i uprostřed všeobecného šílenství se najdou lidé, kteří neztrácí hlavu a dokáží zabránit nejhoršímu, jímž je naprostá ztráta smyslu pro elementární lidskost.

 

Pozůstalí

Autor: Tom Perrotta
Přeložil: Jiří Kobělka

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-259-0556-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Pozůstalí vydalo nakladatelství Plus.

 

Ukázka z knihy

„No tak si je ostříhej,“ navrhla jí Aimee.
„Cože?“
Aimee pokývala hlavou. Z jejího obličeje čišela jistota.
„Prostě se jich zbav. Bez nich budeš vypadat líp.“
Jill nezaváhala. Vyšla nahoru, sebrala nůžky, ostříhala si zvadlé kadeře a nakonec dílo završila elektrickým strojkem, který otec přechovával v koupelnové skříňce pod umyvadlem. Bylo báječné cítit, jak minulost padá v chomáčích na podlahu a místo ní se objevuje nová tvář s velkýma pronikavýma očima a ústy měkčími a hezčími, než bývaly předtím.
„No to mě poser,“ ulevila si Aimee. „Tohle je fakt paráda.“
O tři dny později měla Jill první sex – při sáhodlouhé opilecké flašce v domě Jessiky Marinettiové si vylosovala vysokoškoláka, kterého sotva znala.
„S plešatou holkou jsem to nikdy nedělal,“ svěřil se jí, když ještě byli v plné práci.
„Fakt ne?“ odpověděla Jill a ani se ho neobtěžovala informovat, že ona to ještě nedělala vůbec. „A je to dobrý?“
„Celkem fajn,“ zhodnotil ji ten kluk a otřel se jí špičkou nosu o hlavu. „Je to jako šmirgl.“ (str. 45)

Přečtěte si další ukázku.

 

Tom Perrotta

Tom Perrotta (* 1961) je americký spisovatel a ceněný scenárista. Je autorem osmi románů a dvou povídkových sbírek. Jeho romány Election (1998) a Little Children (2004) se staly předlohou úspěšných filmů, česky se promítaly pod názvy Kdo s koho a Jako malé děti, oba byly za scénář nominovány na Oscara. Na základě Pozůstalých natočila HBO dvě seriálové řady. Perrotta se vyznačuje schopností zobrazit každodenní realitu a mezilidské vztahy ve světle nečekaných událostí, které otřesou zavedenými pořádky a vystavují zkoušce lidské charaktery. A je jedno, zda jde o otřes mozku a zranění, jež v jeho románu Senior Season odstaví oblíbeného fotbalového hráče na lavičku, odkud náhle vidí celý svůj dosavadní svět z úplně jiné perspektivy, nebo o dopady nepochopitelného zmizení řady bližních a přátel, jaké sleduje v rámci komunity obyvatel neworského předměstí Mapleton v Pozůstalých.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.


Nakladatelství Plus obohacuje portfolio společnosti Albatros Media a.s. o literaturu pro dospělé. Ediční plán se zaměřuje na kvalitní mainstreamovou literaturu všemožných žánrů – od lehčích, čtivých románků či humoristického čtení přes závažnější psychologické či společenské romány, hororové či sci-fi povídky po historické romány –, se zvláštním důrazem na angloamerickou a českou prózu.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePozůstalí

Perrotta, Tom

Plus, 2016

Napsat komentář