Ke čtení a poslouchání pro větší děti

fun
Dnešní tipy se zaměřují na zdatnější dětské a dospívající čtenáře. Vybrali jsme pro ně knihy, v nichž najdou dobrodružství, tajemnou historii a mnoho dalšího!

V první knize najdete příběh celkem obyčejného kluka Dylana, který má tátu ve válce, a náhodou se dozví, že jeho nemoc pokročila a že ho čekají jen čtyři měsíce… A tak se rozhodne, že musí stihnout všechno to, co ještě nestihl…

Když pan Pes kousne

Autor: Brian Conaghan
Přeložil: Dominika Křesťanová

Počet stran: 300
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-257-1798-1
Doporučená cena: 298 Kč

Seznamte se s Dylanem Mintem. Je celkem fajn, až na toho Touretta. Jeho život, to je neustálá snaha ubránit se tomu, co ho Tourettův syndrom nutí dělat: potlačit nutkání sprostě nadávat, tiky, třas, vrčení, vytí psa, který se chce dostat ven, když je Dylan ve stresu. Není to snadné, zvlášť když je táta ve válce, neustále na mušce ostřelovačů, a máma pořád brečí.
A jako by to nestačilo, během jedné pravidelné kontroly u doktora zaslechne Dylan větu, která nebyla určena pro jeho uši. Podle všeho má namále a vydrží nanejvýš do srpna. Teď je duben. Za ty čtyři měsíce by Dylan chtěl ještě pár věcí stihnout a zažít. Pár super věcí. Například sex. Udělá si seznam, a odhodlaně se pustí do plnění posledních přání…

Knihu Když pan Pes kousne vydalo nakladatelství Argo.

Přečtěte si také naši recenzi knihy!

————————————————

Pokud nemáte zrovna náladu na čtení, co takhle zkusit audioknihu, ve které ožívají ty nejstarší příběhy starého Egypta a Mezopotámie? U příjemného hlasu Miroslava Táborského můžete snít se zavřenýma očima!

Báje a pověsti Starého Egypta a Mezopotámie (audiokniha)

Autor: Eduard Petiška

Počet stran: 3 hodiny 45 minut
Vazba: CD
Formát: 125×140 mm
ISBN: 8594169480978
Doporučená cena: 239 Kč

Slyšte vyprávění našich předků, z něhož se můžeme poučit dodnes. Vraťte se zpátky do dob před několika tisíci lety, kdy staří Egypťané uctívali boha slunce, ale také do časů velkolepého stavitelského umění, řemesel a do věku počátků lékařské vědy a astronomie; k pramenům lidské vzdělanosti. Dávné egyptské příběhy vychází z překladů starých papyrů, z písemných zlomků a úryvků i ze zpráv starověkých řeckých spisovatelů.
Další země, jejíž prastaré příběhy stojí za to vyprávět, nazvali kdysi Řekové Mezopotámie, krajina mezi řekami. Starověká říše vznikala a zanikala kolem dvou velkých toků Eufrat a Tigris. Její pověsti jsou zpracovány podle překladů klínopisných záznamů na hliněných destičkách.

Audioknihu Báje a pověsti Starého Egypta a Mezopotámie vydalo nakladatelství One Hot Book.

Poslechněte si ukázku z audioknihy.

 

————————————————

Temný středověk, rytíři, intriky a závist – to všechno na čtenáře čeká v dobrodružném románu, jehož hlavní hrdina čeledín Martin se vydává na nečekanou cestu…

Pes, kocour a sirotek

Autor: František Kolenda
Ilustrace: Renáta Fučíková

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 207×205 mm
ISBN: 978-80-74296-23-9
Doporučená cena: 368 Kč

Když k bráně komendy řádu johanitů v Mailbergu u jihomoravské hranice doputuje dvojice podezřelých cizinců, znamená to pro Martina jediné: vzít nohy na ramena. Osiřelý dvanáctiletý čeledín od koní netuší, proč mu ti hrdlořezové usilují o život. Ví pouze tolik, že musí na radu otce Gastona prchat daleko na Východ a v srdci tehdejšího křesťanského světa Konstantinopoli vyhledat strýce, který jediný zbyl z jejich rodu. Strastiplná výprava, na níž se k chlapci a jeho věrnému psovi přidají dcera loupeživého vladyky, její kocour a značně pochybný rytíř Samuel, je jako každý dobový příběh iluminována krvelačnými úklady, černou magií a také humorem odrážejícím skutečnost, že Martin rozumí řeči zvířat. Dobrodružný román mladého autora poutavě ilustruje stanovisko historiků mentalit, že „temný“ středověk nebyl zdaleka černobílý, a zjednal si za tím účelem pozoruhodného vypravěče. Na cestě přes Olomouc, Prešpurk a po řece Dunaji až k tehdejšímu pupku světa u Bosporu čtenáři od 10 let poznají, jak se lidé v polovině dvanáctého století živili či škorpili, z čeho se těšili a jak hřešili, čeho se báli, proč se káli a jaké je ovládaly předsudky. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Meander.

sirotek

Knihu Pes, kocour a sirotek vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Ukázka z knihy

Oba údajní poutníci, kteří před pár dny navštívili jejich komendu, si johanitu měřili bez mrknutí oka. Jako by je ani nepřekvapovala jeho přítomnost v této končině. „Jak si to mám vyložit?“ zeptal se ten černovlasý. „Kluk tady není,“ oznámil kněz. „Poslal jsem ho pryč.“
„To není možný!“ Vladyka Jaroslav skoro vyprskl. „Zavřel jsem spratka do komory. Musí tam bejt!“
„To bych tam asi měl být s ním, co říkáš, Jidáši?“ ušklíbl se kněz. „Moji přátelé mi ho pomohli převézt pryč. Už je od téhle zrádné vsi na sto honů daleko a brzy bude v bezpečí v Olomouci. Těší mě, že ani nevíš, kolik tvých mužů zůstalo věrných bratrovi, kterého jsi dal zavraždit.“ „Ne, ne, ne…“ Pán věže ze sebe nic jiného nevymáčkl.
„Možná mluvíš pravdu,“ usoudil černovlasý jezdec poněkud posměšně.
„Ale proč jsi tu zůstal ty?“
Duchovní se smutně pousmál. „Čekal jsem na vás. Mám pro vás jistý vzkaz od otce převora.“ (str. 36)

Ukázka je k dispozici také na stránkách nakladatelství.

————————————————

Dnešní tipy uzavírá první díl zamýšlené trilogie o Danče, velké milovnici koní, a jejích kamarádkách, které ji vždy podpoří. V prvním díle se Danča může dočkat vysněného hříběte, ale jak vysoká bude jeho cena?

Horsenky: Hříbátko Mia

Autorka: Lenka Rožnovská
Ilustrace: Martina Pavlová

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 140×213 mm
ISBN: 978-80-247-5829-9
Doporučená cena: 189 Kč

 

Království za koně! Tak to by Danča určitě obětovala. Mít koně je totiž její největší sen. A ten sen se jí jednoho májového dne splní. Za svoje milované hříbátko bude však muset Danča opravdu něco obětovat. Začti se do příběhu o odhodlanosti, holčičím kamarádství a lásce ke koním. Danielu Květnou alias Danču zastihnou na jaře dvě velké noviny. Na statku u jejího strýce se narodí hříbátko, které by Danča mohla dostat na starost. Zároveň se chystá také jedna podstatná rodinná změna. Tatínek dostane skvělou pracovní nabídku v Číně. Z vydělaných peněz by se tak nákladný koníček, jako je chov koně, dal velmi dobře zabezpečit. Znamenalo by to ale odloučení od rodičů. Hříbě, nebo rodiče? Jak se Danča rozhodne? A jak jí v tom pomůžou její skvělé kamarádky Bára a Nika? Odpověď mohou všechny milovnice koní najít v prvním dílu trilogie o třech dívkách a koních.

Knihu Horsenky: Hříbátko Mia vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

horsenky

Obsáhlejší ukázku z knihy přineseme v neděli!

 


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHorsenky: Hříbátko Mia

Rožnovská, Lenka

Grada, 2016

zobrazit info o knizeBáje a pověsti Starého Egypta a Mezopotámie (audiokniha)

Petiška, Eduard

OneHotBook, 2016

zobrazit info o knizeKdyž pan Pes kousne
Příběh o životě, smrti, lásce, sexu a nadávání

Conaghan, Brian

Argo, 2016

zobrazit info o knizePes, kocour a sirotek
Putování podivuhodné trojice skoro až na konec světa

Kalenda, František

Vyšehrad, 2016

Napsat komentář