Vzpomínáte na Rainmana?

nejhodnejsi-chlapec
Podobně jako Rainman je kniha Nejhodnější chlapec příběhem autisty. Zatímco ale Raymonda vyhledá kvůli dědictví jeho bratr, tak Todd Aaron se po útěku ze sanatoria pokouší svého bratra nalézt sám. Co zažije ve světě mimo zdi ústavu? Jak se s tím vypořádá?

Máte také někdy pocit, že potřebujete pevný řád, klid, mít vše uspořádané a žít v bezpečí uprostřed jakési bubliny? Autista Todd Aaron v takovém světě v sanatoriu žije. I sem se ale mohou dostat narušitelé v podobě nepříjemných pacientů nebo nového personálu. Todd tento zásah do poklidného přežívání řeší útěkem z léčebny a možná se mu dostane nejlepší terapie, když sám hledá to, co v dětství neměl a dosud nenalezl. Neschovávejte se před opravdovým životem ani vy a hledejte s Toddem nový smysl života a sebe sama ve vtipné knize Eli Gottlieba.

Padesátník Todd Aaron je těžký autista, žijící od dětství ve specializovaném sanatoriu. V klidu si znovu a znovu pročítá encyklopedii a je nejraději, když se nic neděje. Když však do sanatoria přibudou noví lidé – nevlídný člen personálu a pacient s poškozeným mozkem –, poklidné vegetování vezme za své, a co je ještě horší: jednooká pacientka Martine mu dělá milostné návrhy a přesvědčuje ho, aby přestal brát léky, protože právě ty mu blbnou hlavu. Tlak těchto okolností citlivý Todd nevydrží a ze sanatoria uprchne, aby nalezl svého mladšího bratra a spolu s ním dávno ztracené dětství. Příběh psaný v první osobě dává čtenáři nahlédnout do přecitlivělé duše člověka vyděšeného světem, ale většinou je to čtení plné paradoxních a vtipných úvah a postřehů.

Ukázka z knihy

Umím číst, což ne všichni vědí, protože moc nemluvím. Pokud jde o mého nového spolubydlícího Tommyho Doona, přistěhoval se před dvěma týdny a už teď ho mám dost hodně nerad. Taky se ho bojím. Personál mu vysvětlil, že když se příliš rozruším, přijde na mě záchvat voltů, a on se mi ho od té doby snaží vyvolat. Připadá mu to vtipné. Například když jsem dneska během Osobního Volna seděl ve svém pokoji a poslouchal hudbu, uslyšel jsem, jak volá moje jméno. Vstal jsem a přešel do obývacího pokoje našeho domku.

A pak se stalo tohle.

„Todd Aaron,“ řekl Tommy nahlas a nepodíval se při tom na mě. Tommy si poranil mozek při automobilové nehodě a je hrozně tlustý. Miluje televizi a dívá se co nejvíc na seriály.

Neodpověděl jsem a proměnil jsem chůzi do obývacího pokoje v rozhodnutí dát si večeři. V kuchyňském koutu je osvětlená krabice ledničky plná zatavených pokrmů, které tam přinesl personál. Když je dám do mikrovlnné trouby, vůně ohřívaného plastu mi připomene cedule benzinek mého dětství: modré ovály, okřídlené koně, žluté rovnoběžníky.

„Todd Aaron odejde okamžitě z místnosti,“ řekl Tommy svým silným, mrtvým hlasem.

„Prosím, neříkej to,“ ozval jsem se zdvořile. Pokrmy jsou fixou značky Magic Marker popsané jednotlivými dny v týdnu a tak si dám do mikrovlnky Smažené kuře Pátek.

„Toddu Aaronovi se rozkazuje okamžitě opustit místnost,“ řekl Tommy Doon a zvýšil hlasitost a držel prst na tlačítku pro volbu kanálů na dálkovém ovládání, aby do sebe obdélníky televize hlasitě narážely. Otočil se, aby viděl, jak blízko mám k záchvatu voltů.

„Ne,“ řekl jsem o něco hlasitěji, ale ještě pořád celkem tiše. Nelíbí se mi, když se musím svými myšlenkami s někým přetlačovat, vůbec se mi to nelíbí, nikdy.

„Pokud Todd Aaron neodejde okamžitě z místnosti,“ prohlásil, „tak mu Tommy Doon bude křičet do ucha tak hlasitě, jak to jen dokáže.“

Přišlo mi, že se budu muset nejspíš znovu kousnout, abych zadržel volty. Kousání do ruky mě vždycky uklidňovalo. Zdejší terapeut tomu říká „sebekonejšení“. Na dlani mám od kousání velkou červenou jizvu připomínající sedlo. Ruka se mi roztřásla, jak už se jí chtělo ke mně do pusy. Jenže než jsem stihl něco udělat, tak zacinkala mikrovlnka a já otevřel dvířka toho malého troubového domku, nad kouřícím jídlem se jako kouzlem rozsvítilo světlo a já se uklidnil.

 Nejhodnější chlapec

Autor: Eli Gottlieb
Přeložila: Klára Šumová

Počet stran: 220
Vazba: vázaná
Formát: 152×217 mm
ISBN: 978-80-257-1858-2
Doporučená cena: 278 Kč

 

Knihu Nejhodnější chlapec vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Eli Gottlieb je americký autor střední generace. Narodil se v New Yorku a vyrůstal v New Jersey, studia literatury absolvoval na Hampshire College v Amherstu ve státě Massachusetts. Píše články pro různé časopisy a jeden čas vyučoval americkou literaturu na padovské univerzitě. Jeho druhý román Now You See Him byl britským listem Independent nazván „knihou roku“. Nejhodnější chlapec je jeho čtvrtý a zatím poslední román.

Informace o autorovi pochází z webu nakladatele.


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejhodnější chlapec

Gottlieb, Eli

Argo, 2016

Napsat komentář