Nenechte si ujít v týdnu od 25. do 31. července 2016

192_big
Pokud jste ještě jen náhodou nezaznamenali akci Měsíc autorského čtení, je před vámi poslední týden, kdy můžete všechno dohnat a vybranou akci v Brně nebo Ostravě navštívit.  Další příležitost budete mít zase až za celý dlouhý rok. A nebude chybět ani pozvání do hlavního města.

Už tradiční baštu pro konání Měsíce autorských čtení v Brně představují prostory Divadla Husa na provázku (Zelný trh 9). I tento týden se v nich budou střídat tuzemští literáti se španělskými. Pokud by si z naší stručné nabídky někdo nevybral, není nic snazšího, než se podívat přímo do brněnského programu.

Hned v pondělí 25. července od 20.30 můžete v Brně zavítat na čtení polského básníka, prozaika a literárního kritika Karola Maliszewskeho. Autor žije v nedaleko českých hranic a jeho tvorba tak má mezinárodní přesah. Inspirací mu je i sudetská příhraniční krajina. V češtině vyšla jeho sbírka Rok na cestě.

Protože letošní ročník je zasvěcen španělské literatuře, přivítá Brno ve středu 27. července od 19.00 madridskou novinářku a spisovatelku Rosu Montero. Psát začala v dětství, kdy byla díky vážné nemoci několik let upoutána na lůžko. Autorka více než desítky románů se považuje za feministku a okolo toho tématu se také soustřeďuje její tvorba. Její poslední román Tíha srdce vyšel v roce 2015.

V Brně ještě zůstaneme. V pátek 29. července se posluchačům od 20.30 představí dramatik, scénárista a prozaik Jan Novák. Nejvýrazněji na sebe upozornil románem Zatím dobrý,  za který obdržel nominaci na Magnesii Literu a scénářem ke komiksu Zátopek: …když nemůžeš, tak přidej!

V Ostravě Měsíc autorských čtení probíhá v sympatickém prostředí Absintového klubu Les (Střelniční 2) a i zde se představí několik osobností ze Španělska. Pozadu však nezůstávají ani tuzemští autoři. Pro větší možnost výběru nahlédněte do ostravského programu.

Z Ostravy do Polska je jen malý kousek, a proto se ostravskému publiku v pondělí 25. července od 20.30 ukáže polský autor Lukasz Orbitowski. Na jeho tvorbě literární kritika nejvíce oceňuje příklon k realismu a citlivé vnímání společenských změn, což dokázal přesvědčivě zachytit v příběhu vraha Inna dusza.

Ostravanům se v sobotu 30. července od 20.30 představí i pracovnice z jejich knihovny Irena Šťastná, která se kromě knihovnictví věnuje i básnictvé tvorbě. Debutovala sbírkou Zámlky a následovaly další tituly: Všechny tvoje smrti, Živorodky a Žvýkání jader. Poslední sbírka jí vynesla nominaci na Magnesii Literu v kategorii poezie.

Neděle 31. července je dnem, kdy do Ostravy od 20.30 zavítá autorka Markéta Hejkalová. Číst bude ze svých posledních románů Andělé dne a noci a Rudé paprsky severního slunce. Románů napsala už celkem sedm, dále knihu pro děti a několik knih literatury faktu. Překládá z finštiny a každoročně pořádá v Havlíčkově Brodě knižní veletrh.

I když jsou letní prázdniny (s výjimkou Měsíce autorského čtení) na literární akce chudší, příležitosti tu přesto jsou. V úterý 26. července se v Praze můžete setkat s oblíbeným sportovním komentátorem Jaromírem Bosákem. V Paláci knih Luxor představí svou novou knihu Francouzský deník. Jedná se o další knihu postřehů z právě skončeného Mistrovství Evropy, další z řady oblíbených Bosákových deníků, které vychází po skončení fotbalového šampionátu. Křest knihy Francouzský deník začíná v 17 hodin a role kmotrů se zhostí někteří z Bosákových spoluhráčů z týmu Real Top Praha. Akce se původně měla konat 20. července, ale byla přesunuta na 26. července.

Navštivte některou z námi prezentovaných literárních akcí.

Další inspiraci můžete čerpat z našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář