Jak básníci (ne)přicházejí o iluze

Zivot-je-jinde
Vztah lyrismu k násilí a totalitě – tak by se dal charakterizovat hlavní námět knihy Život je jinde, jejíž příběh mapuje život mladého básníka na sklonku padesátých let minulého století. Začtěte se do nového vydání skvělého prozaického titulu Milana Kundery!

„Tématem mých románů není kritika společnosti. Život je jinde je situován do roku 1948, do doby zešílevšího stalinismu. Ale mou ambicí nebylo kritizovat režim! Kritizovat ho v roce 1969, kdy jsem román dopisoval, by bylo nošení dříví do lesa. Téma románu je existenciální: je to téma lyrismu. Revoluční lyrismus komunistického teroru mne zajímal, protože vrhal netušené demaskující světlo na odvěký lyrický sklon člověka.“

Milan Kundera: Poznámka autora [prosinec 1992] v románu Nesmrtelnost, Atlantis 2006, s. 376.

 

Milan Kundera napsal Život je jinde česky v roce 1969; poprvé vyšel francouzsky pod názvem La vie est ailleurs v Éditions Gallimard roku 1973; v témže roce román získal francouzskou literární cenu Prix Médicis. Česky vyšel poprvé v nakladatelství Sixty-Eight Publishers, Corp. v Torontu roku 1979.

 

Život je jinde

Autor: Milan Kundera

Počet stran: 364
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7108-361-0
Doporučená cena: 385 Kč

 

Knihu Život je jinde vydalo nakladatelství Atlantis.

 

Ukázka z knihy

Průvody již prošly Václavským náměstím kolem tribuny, na nároží se postavily improvizované kapely a mládež v modrých košilích tančí. Všichni se tu spolu druží bez ostychu, i když se ještě před chvílí neznali, ale Percy Shelley je nešťastný, básník Shelley je sám.

Je už v Dublinu několik týdnů, rozdal stovky proklamací, policie ho již dobře zná, ale jemu se ještě nepodařilo sblížit ani s jedním Irem. Život je pořád tam, kde není on.

Kdyby tu aspoň stály barikády a zněla střelba! Jaromilovi se zdá, že slavnostní průvody jsou jen prchavou imitací velkých revolučních demonstrací, že nemají žádnou hutnost a mizí mezi prsty.

A tu si vybavuje dívku uvězněnou v kleci pokladny a přepadá ho strašný stesk; představuje si, že rozbíjí kladivem výkladní skříň, odstrkuje několik nakupujících bab, otvírá klec pokladny a odvádí s sebou před zraky ohromených lidí vysvobozenou černovlásku.

 

O autorovi

Kundera_MilanMilan Kundera (* 1. dubna 1929, Brno) je francouzský spisovatel českého původu, básník, dramatik, esejista a překladatel. Autor odmaturoval na gymnáziu v Brně, studoval na Filozofické fakultě UK literaturu a estetiku. Studium však nedokončil, a po dvou semestrech přestoupil na FAMU, kde začal studovat filmovou režii a scenáristiku. Po zakončení studia vyučoval světovou literaturu. Začínal vyučovat jako asistent, přes odborného asistenta, až po docenta. Milan Kundera v roce 1975 emigroval do Francie, kde vyučoval na univerzitách v Rennes a Paříži. V roce 1979 byl zbaven československého státního občanství, a v roce 1981 získal občanství francouzské. Do vlasti se vrací pouze minimálně, a své texty píše nyní výhradně francouzsky. Autor získal mnohá světová ocenění, a dokonce byl nominován na Nobelovu cenu za literaturu.
Výběr z autorových děl: Směšné lásky, Nesnesitelná lehkost bytí, Nesmrtelnost, Žert, O hudbě a románu, Jakub a jeho pán, Monology, Člověk zahrada čirá.

Zdroj informací a fotografie: bux.cz

Chcete o autorovi zjistit více? Nahlédněte také do našeho medailonu.


atlantis-logoNakladatelství ATLANTIS je brněnské nakladatelství, které vydává původní českou tvorbu a překlady světových autorů. Vydávání svého díla svěřili Atlantisu Milan Kundera, Ludvík Kundera, Petr Kabeš, Zdeněk Rotrekl, Ludvík Vaculík, ze zahraničních autorů Günter Grass.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivot je jinde

Kundera, Milan

Atlantis, 2016

Napsat komentář