Pomůcka pro rodiče zvídavých dětí

otazky
„Mami, řekni mi, proč kočkám ve tmě svítí oči?“ „Tati, žijí ještě dinosauři? A který dinosaurus byl největší?“ Odpovědi na záludné dětské otázky se dozvíte, pokud se začtete do knižní novinky, která odpovídá na tisíc takovýchto otázek.

Kniha 1000 nejzvídavějších dětských otázek je organizována do tří velkých oddílů. V prvním popisuje, jak funguje lidské tělo. Naleznete zde informace o tom, jak pracují jednotlivé orgány. Nevíte, co dětem říci, když se zeptají: „Proč se ježí vlasy? Proč nosí Pepíček rovnátka? Proč má babička šedivé vlasy? Proč se mi udělala po nárazu boule? Proč jsou lidé většinou praváci? Jak dýchá miminko u maminky v bříšku? Proč má pan doktor roušku? Co je to senná rýma? Proč jsem měl noční můru? Jak to, že je hlasitá hudba škodlivá?“ Pokud jste rodičem, tak víte, že takovýchto otázek dostanete v průběhu života svých dětí miliony. Přiznám se, že na některé otázky znám sice odpověď, ale sama nevím, jak je mám svým dětem jednoduše a hlavně správně vysvětlit. Díky této knize vím, že jim neříkám nesmysly, ale používám správné pojmy.

Druhý oddíl nese název Jídlo a pití. Zde se dozvíte mnoho zajímavého o výživě. Budete umět dětem odpovědět, když se zeptají, co jedli lidé v pravěku, a dokonce se seznámíte s historií vzniku Coca-coly.

Třetí oddíl nazvaný Zvířata a rostliny vás provede světem úžasných zvířat a rostlin od počátků života naší planety až do dnešního dne. Uvidíte v něm nádherné fotografie různých živočichů i s vysvětlením, proč se medvědi ukládají k zimnímu spánku, proč se králičí čumák neustále pohybuje, proč mají zajíci velké uši nebo co je to wauwau.

Celá kniha je doplněna mnoha barevnými obrázky a fotografiemi, čímž je pro děti velmi přitažlivá. Obrázky se vztahují k textu a pomáhají ho názorně vysvětlit. Jsou tedy nejen pěkné, ale hlavně užitečné.

Tuto knižní novinku bych doporučila všem rodičům a školákům na základní škole. Zvídavé děti určitě ocení návody na zajímavé experimenty, které jsou v textu plném zajímavostí obsaženy. Každé informaci je věnován krátký odstavec, takže se nemusíte obávat sáhodlouhého vysvětlování. Jednotlivé texty jsou od sebe barevně odlišeny, některé jsou podbarveny. Jsou tedy pěkně přehledné.

1000 nejzvídavějších dětských otázek vydalo nakladatelství CPress ve společnosti Albatros Media letos v Brně. Pro příznivce knihy má nakladatelství potěšující zprávu – je připravováno pokračování. Tentokrát v něm naleznete otázky a odpovědi z tematických okruhů Země a vesmír, Objevy a vynálezy a Společnost, ve které žijeme. Máte se tedy na co těšit.

Ukázka z knihy

Jak spí delfíni? Delfíni patří do řádku kytovců a jsou to savci. To znamená, že se musí vynořit na hladinu, aby se nadechli.Pokud by delfíni spali stejným způsobem jako člověk, nemohli by se pravidelně nadechovat. Proto spí u delfína pouze jedna polovina mozku. Zvíře odpočívá těsně pod vodní hladinou a vůbec se nehýbe. Jsou vidět jen vzduchové bubliny vycházející z dýchacího otvoru.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize1000 nejzvídavějších dětských otázek
1. díl – Naše tělo, Jídlo a pití, Rostliny a zvířata

CPress, 2012

Napsat komentář