Nenechte si ujít v týdnu od 18. do 24. července 2016

192_big
Jako tenká červená nit se letním bytím každého knihomola táhne Měsíc autorských čtení a ani letos tomu není jinak. U nás program probíhá v Brně a Ostravě, a pokud by někdo zavítal do zahraničí, lze tuto akci navštívit i v Košicích, Vratislavi a Lvově.

Už tradiční baštu pro konání Měsíce autorských čtení v Brně představují prostory Divadla Husa na provázku (Zelný trh 9). I tento týden se v nich budou střídat tuzemští literáti se španělskými. Pokud by si z naší stručné nabídky někdo nevybral, není nic snazšího, než se podívat přímo do brněnského programu.

V pondělí 18. července zavítá do Brna David Zábranský, kde od 20.30 přednese svůj příspěvek s názvem Juhás nově, Juhás zábavně, který odkazuje na autorovu poslední knihu Martin Juhás čili Československo. Původní profesí právník a dnes úspěšný literát je autorem pěti knih: již zmiňovaného Martina Juháse, dále pak Slabost pro každou jinou pláž, Šternův pokus milovat, Kus umělce a Edita Farkaš.

Středa 20. července patří v Brně španělskému spisovateli, scénáristovi, publicistovi a esejistovi jménem Luis Leante. Od 20.30 bude prezentovat svůj román Pamatuj, že tě mám rád. Mimo autorství několika knih je známý též jako překladatel do řady světových jazyků.

Autor fantaskních příběhů Jorge Eduardo Benavides navští Brno v pátek 22. července v 19.00. Spisovatel peruánského původu žijící na Tenerife nakonec zakotvil v Madridu. K odchodu z Peru ho přiměla složitá společenská situace v zemi, o které pojednává ve svém románu Zbytečná léta. Je autorem desítky úspěšných knih, z nichž poslední nese název Záhada konventu.

V Ostravě Měsíc autorských čtení probíhá v sympatickém prostředí Absintového klubu Les (Střelniční 2), a protože v letošním ročníku je speciálním hostem Španělsko a jeho literáti, představí se zde několik osobností i z této země. Pozadu však nezůstávají ani tuzemští autoři. Pro větší možnost výběru nahlédněte do ostravského programu.

Španělka žijící v New Yorku Vanessa Monthort přijede ve středu 20. července do Ostravy, kde bude od 19.00 prezentovat své poslední dvě knihy Newyorská mytologie a Legenda němého ostrova, jejichž kulisy tvoří právě velkoměsto New York. Mimo románů se podepsala i pod patnáct divadelních her a spolupracovala s alternativním britským divadlem Royal Court Theatre.

Tvorba španělského spisovatele Adolfa Garcíi Ortegy je úzce spojena s městem Valladolid, kde čerpá náměty pro svoji nejen povídkovou tvorbu, kterou přijede představit do Ostravy ve čtvrtek 21. července od 19.00. Mezi jeho stěžejní díla patří Café Hugo, Vlk nebo Mapa života. Mimo vlastní tvorbu se věnuje překladům z francouzštiny a katalánštiny, novinářské práci a literární kritice.

Sobota 23. července patří v Ostravě české autorce Aleně Zemančíkové a jejímu příspěvku Doba, děj a lidé. Na její čtení můžete zavítat od 20.30. Autorka je ženou mnoha profesí. Začínala jako dramaturgyně, redaktorka rozhlasu a následně se začala věnovat publicistice a psaní knih pro děti (Mařenka a Čenda) i dospělé. Namátkou lze jmenovat povídkový soubor Bez otce, fejetony Značkování a román Příběh v řeči nepřímé.

Navštivte některou z námi prezentovaných literárních akcí.

Další inspiraci můžete čerpat z našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář