Různé tváře Východu

vychod
Než se vydáte na prázdninovou cestu do cizích krajin, je vždy lepší si předem o dané zemi, místních zvycích, náboženství a kultuře něco nastudovat. Dnešní tipy přinášejí knihy z oblasti východních kultur a znalosti z nich načerpané se mohou hodit nejen na cesty.

V novele Nejsem Rus přináší Michal Ševeljov dramatický příběh o obsazení kostela skupinou teroristů a osobní příběh novináře, který se nedobrovolně ujímá funkce vyjednavače. Kniha zároveň slouží jako dějepisný exkurz do novodobých dějin Ruska.

Dramatický děj knihy se odehrává v současném Rusku, kdy skupina teroristů obsadí nedaleko Moskvy kostel plný lidí a domáhá se jednání o svých požadavcích. Autor ve svižném tempu rozehrává příběh, který začíná v polovině devadesátých let a jehož dvěma hlavními aktéry jsou právě vůdce teroristů a novinář – vypravěč příběhu –, kterého si teroristé vybrali jako vyjednavače. Prostřednictvím jejich osudů načrtává autor posledních dvacet let ruských dějin – od čečenských válek po boje na východní Ukrajině.
Ševeljov se v novele pokouší odpovědět na závažné otázky: jak se mohlo stát, že se dnes Rusko nachází tam, kde je, a kdo je vinen, že z naděje na „nové Rusko“ nic nezbylo. Vinen je tak či onak nakonec každý, někdo svou nečinností nebo pohodlností, jiný svým jednáním.
Novela Nejsem Rus je napsána živým jazykem a ukazuje tápání dnešní ruské inteligence i obyčejných Rusů; nutí k zamyšlení nad současným Ruskem a jeho budoucností.

Nejsem Rus

Autor: Michail Ševeljov
Přeložil: Jakub Šedivý

Počet stran: 176
Vazba: pevná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-7260-333-6
Doporučená cena: 197 Kč

Knihu Nejsem Rus vydalo nakladatelství Prostor.

Nahlédněte do knihy prostřednictvím ukázky. O knihu si můžete až do 17. července 2016 zahrát v naší soutěži.

Seržanta, který se vracel domů ze služby, v nějaké proluce dohnal a kusem cihly ho praštil po hlavě. Seržant se skácel k zemi. Vadik si mockrát představoval, jak ho zabije – pomalu, hodně pomalu… Ale když uviděl jeho oči – jakmile se seržant probral, tak Vadika poznal –, bylo mu smutno a cítil se nepříjemně. Několikrát ho praštil ostrou hranou do obličeje,potom do krku, seržant nejdřív pištěl jako sele, potom ztichl. Vadik se vydal na autobusové nádraží, a pryč z města. Za týden dorazil na místo. Kam? Přirozeně do Čečenska.

————————————————

Klam Philipa Rotha se sestává z několika mnohoúhelníků, ve kterých figurují milenky hlavního hrdiny, což pochopitelně nezůstane bez povšimnutí zákonné manželky a ústřední postava se začne zaplétat do dalších a dalších fikcí, ze kterých je těžko uniknout.

Ve většině ze svých románů k potěšení svých čtenářů Roth hledá a zároveň zamlžuje to skutečné a opravdové z vlastního života. V Klamu máme možnost naslouchat důvěrným rozmluvám autora s jeho anglickou milenkou ve spartánsky zařízeném ateliéru, kde se patrně odvíjejí něžné chvíle i s přítelkyněmi z Československa a Polska. Když však část rozhovorů vyslechne i spisovatelova manželka, nastává zvrat, který Philip Roth ironicky řeší budováním dalších fikcí. Muži i ženy zde naleznou mnohé pro svou vlastní inspiraci a seberealizaci v těchto křehkých milostných soubojích i v moudrém dialogu, který udrží čtenáře od začátku až do konce v trvalém napětí.

Klam

Autor: Philip Roth
Přeložil: Jiří Hanuš

Počet stran: 168
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-204-3888-1
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Klam vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Přijel do Československa a vzal si mě. Předtím jsem milovala amerického profesora. Myslel to se mnou opravdu vážně, ale nesměla jsem za ním jet, Češi mě odmítali pustit ven – a on bydlel v Torontu. Navíc se rozváděl a nevěděl, co si má počít, a mě silně rozčilovali mužští, kteří nevědí, co chtějí. Tak jsem si vzala toho hloupého Angličana, co alespoň věděl, že chce mě. 1978. Udělala jsem naprostou pitomost, protože to byl takový prostoduchý Angličan, měl rád jenom fotbal a kriket.

————————————————

Spíše do oblasti literatury pro děti a mládež patří příběh Giny Nahai Andělé nad Teheránem. Ale rodinná multikulturní sága s prvky perské a židovské kultury jistě zaujme i nejednoho z dospělých.

Liliina matka se jedné noci promění v anděla a odlétne neznámo kam. Její dcera po ní začíná pátrat. Barvitá sága o osudu a zakázané lásce čerpá z tradic perské a židovské kultury. Kniha Giny B. Nahai, která se opírá o důkladnou znalost íránské židovské historie, oživuje rodový řetězec žen, které jsou sice pevně zakořeněny ve své zemi, avšak pokoušejí se zbavit vlády osudu a dát svému životu nový směr v zemi nových možností – v Americe.

Andělé nad Teheránem

Autorka: Gina Nahai

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-7529-174-5
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Andělé nad Teheránem vydalo nakladatelství Slovart.

Podívejte se do Teheránu prostřednictvím ukázky.

Celý Teherán se tehdy zachvěl úžasem nad tím, co Roxana udělala. Můj otec, který ji miloval na úkor všech ostatních, se poddal celoživotnímu zármutku, z něhož se už nikdy nevynořil. Já, která jsem stála přímo za ní, když mizela do oblak, jsem zbytek dětství strávila čekáním na Roxanin návrat. Moře legend se šířilo o tom, kde se asi nachází a jaký osud ji potkal. Mí přátelé se domnívali, že je mrtvá a pohřbená na dvoře našeho domu na třídě  Víry, a obviňovali z její smrti mého otce a jeho rodiče. Pro starší sestru Roxany, Měsíčka Miriam, která ji vychovávala od dětství, se stalo životním posláním Roxanu najít, třebas i proti její vůli.

————————————————

Po osobních zkušenostech s islámským náboženství sepsala Karima Bennoune pod názvem Tady vaše fatwa neplatí příběhy lidí bojujících proti fundamentalismu a extremismu v jakékoliv podobě.

Od subsaharské Afriky přes země Středního východu až po Afghánistán a Pákistán svádí mnoho muslimů boj proti sílícímu náboženskému extremismu. Jejich zápasy často zůstávají západním čtenářům utajeny, a přece jsou to právě tito neznámí hrdinové, spisovatelé, umělci, učitelé, právníci, aktivisté a aktivistky, kteří v boji s islamismem nejvíce riskují a jsou jeho nejčastějšími oběťmi, stejně jako nejodvážnějšími protivníky. Karima Bennoune, Alžířanka žijící ve Spojených státech, sledovala po několik let události v řadě zemí, od Kanady, Francie a Ruska přes Alžírsko, Mali, Niger a Senegal až po Palestinu a Izrael. Vedla mnoho rozhovorů s muži a ženami, kteří zápasu s extremismem zasvětili život. Z množství pohledů, životních zkušeností a perspektiv jasně vystupuje rozmanitost a vnitřní rozrůzněnost muslimského světa, stejně jako naléhavost otázky lidských práv, práv žen a náboženských a jiných menšin, ohrožovaných vzestupem agresivního džihádismu. Kniha je strhujícím a zároveň potřebným příspěvkem k hlubšímu poznání toho, co se skutečně v nitru islámského světa děje.

Tady vaše fatwa neplatí

Autorka: Karima Bennoune
Přeložili: Michaela Ponocná, Jindřich Manďák, Kateřina Brabcová

Počet stran: 400
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7429-635-2
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Tady vaše fatwa neplatí vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Nahlédněte do islámského světa díky ukázce.

Thoraya Obaidová byla první obyvatelka Saúdské Arábie, která vedla agenturu Spojených národů. V roce 2001 se stala výkonnou ředitelkou Populačního fondu OSN, známého pod zkratkou UNFPA, a setrvala ve funkci do roku 2010. UNFPA není jen tak nějakou agenturou. Je jakýmsi hromosvodem, protože se zabývá plánováním rodičovství a reprodukčním zdravím. V roce 2001 Spojené státy pod vedením George W. Bushe, ovlivněného křesťanskými fundamentalisty, začaly zadržovat peníze na chod fondu, protože jej neprávem obvinily, že podporuje nucené potraty v Číně. Thoraya se už zabývala všemi možnými druhy extremismu.

Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejsem Rus

Ševeljov, Michail

Prostor, 2016

zobrazit info o knizeKlam

Roth, Philip

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeAndělé nad Teheránem

Nahai, Gina B.

Slovart, 2016

zobrazit info o knizeTady vaše fatwa neplatí
Příběhy lidí z islámského světa bojujících proti fundamentalismu a násilí

Bennoune, Karima

Vyšehrad, 2016

Napsat komentář