Nenechte si ujít v týdnu od 11. do 17. července 2016

192_big
Prázdninové dny jsou určené spíše k lenošení, pobytu v přírodě a sportovním aktivitám než k návštěvě literárních akcí, a proto jejich nabídka není tak pestrá jako po zbytek roku. Vše ale zachraňuje Měsíc autorských čtení, který na našem území probíhá souběžně v Brně a Ostravě.

Už tradiční baštu pro konání Měsíce autorských čtení v Brně představují prostory Divadla Husa na provázku (Zelný trh 9). Tento týden se v nich budou mimo jiné střídat hlavně tuzemští literáti, kteří se mezi veřejností těší nemalé oblibě. Pokud by si z naší stručné nabídky někdo nevybral, není nic snazšího, než se podívat přímo do brněnského programu.

Ve čtvrtek 14. července od 20.30 přivítají prkna divadla jednoho z nejpopulárnějších českých spisovatelů současnosti Michala Viewegha, který bude předčítat hlavně ze svojí poslední knihy Biomanžel. Během svého tvůrčího období autor vydal více než dvacet pět knih, které se dočkaly překladu do více než dvaceti cizích jazyků a řada z nich byla předlohou pro vznik filmu – Báječná léta pod psa, Výchova dívek v Čechách, Účastníci zájezdu, …

Zkušená autorka Petra Soukupová zavítá do Brna v pátek 15. července a v divadle si ji můžete poslechnout od 20.30. Její příspěvek nese název Čmuchadlo pod sněhem a nabízí se tak, že předčítat bude ze svých dvou posledních knih Bertík a čmuchadlo (určenou dětem) a Pod sněhem. Autorka debutovala novelou K moři, za kterou obdržela cenu Jiřího Ortena. Hlavním námětem pro její knihy jsou komplikované a zároveň křehké rodinné vztahy.

V neděli 17. července od 20.30 se můžete těšit na návštěvu herce, dramatika, režiséra a spisovatele Arnošta Goldflama a jeho příspěvek Horror a další hrůzy. Pole jeho působnosti je velmi široké, protože v současné době spolupracuje s několika divadly napříč republikou, píše knihy pro děti i dospělé, divadelní hry, vyučuje na JAMU a podílí se i na televizní tvorbě. Z jeho děl lze uvést: Horror, Pořád o jednom a jiné, Tatínek není k zahození, … Před třemi lety jsme se s Arnoštem Goldflamem setkali před jeho autorským čtením a přinesli vám videorozhovor. A nelze nezmínit povídku, kterou tento spisovatel a herec přispěl do naší rubriky Čtení ke kávě.

V Ostravě Měsíc autorských čtení probíhá v sympatickém prostředí Absintového klubu Les (Střelniční 2), a protože v letošním ročníku je speciálním hostem Španělsko a jeho literáti, představí se zde několik osobností i z této země. Pozadu však nezůstávají ani tuzemští autoři. Pro větší možnost výběru nahlédněte do ostravského programu.

Ve středu 13. července od 19.00 přivítá Ostrava španělského profesora komiksu Joana Manuela Soldevillu. Jestli se o někom dá říci, že o komiksu ví naprosto všechno, pak je to právě tato osoba. Nejedná se však jen o literárního teoretika, ale i o spoluautora knihy Kapitán Verne, román o přátelství a knihách, který v roce 2005 vydal spolu se svou manželkou.

Ve čtvrtek 14. července od 20.30 navštíví ostravský klub známá česká spisovatelka žijící ve Velké Británii Iva Pekárková. Přestože vystudovala zcela odlišný obor, začala se zabývat literární tvorbou a dosud vydala přes dvacet knih čítajících romány, povídky, blogové zápisky. Její příspěvek nese název Zebra, beton, jedináček a lze z něho usuzovat, že se bude jednat o předčítání hned z několika posledních knih: Levhartice, Beton, Pečená zebra a Postřehy z Londonistánu.

V sobotu 16. července se od 19.00 v Ostravě představí další ze španělských autorů, živoucí legenda, Fernando Arrabal. Často se o něm mluví jako o následovníkovi Alfréda Jarryho. Byl blízkým spolupracovníkem Tristana Tzary a Andyho Warhola.  Je autorem více než stovky her, čtrnácti románů, osmi set básnických skladeb a sedmi celovečerních filmů (mj. Guernica, Pohřeb sardinky, Poběžím jako splašený kůň, Ať žije smrt). Pojí ho dlouholeté přátelství s Milanem Kunderou.

Navštivte některou z námi prezentovaných literárních akcí.

Další inspiraci můžete čerpat z našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář