Vyhrajte dramatickou novelu ze současného Ruska

Nejsem-rus-perex
Strhující děj knihy začíná v polovině devadesátých let až do současnosti, kde právě skupina teroristů obsadila kostel nedaleko Moskvy a rukojmí chce využít při vyjednávání. Jaké jsou jejich motivy a požadavky? To si pojďte přečíst už sami.

Dvacet let ruských dějin

Dramatický děj knihy se odehrává v současném Rusku, kdy skupina teroristů obsadí nedaleko Moskvy kostel plný lidí a domáhá se jednání o svých požadavcích. Autor ve svižném tempu rozehrává příběh, který začíná v polovině devadesátých let a jehož dvěma hlavními aktéry jsou právě vůdce teroristů a novinář – vypravěč příběhu –, kterého si teroristé vybrali jako vyjednavače. Prostřednictvím jejich osudů načrtává autor posledních dvacet let ruských dějin – od čečenských válek po boje na východní Ukrajině.

Ševeljov se v novele pokouší odpovědět na závažné otázky: jak se mohlo stát, že se dnes Rusko nachází tam, kde je, a kdo je vinen, že z naděje na  „nové Rusko“ nic nezbylo. Vinen je tak či onak nakonec každý, někdo svou nečinností nebo pohodlností, jiný svým jednáním.

Novela Nejsem Rus je napsána živým jazykem a ukazuje tápání dnešní ruské inteligence i obyčejných Rusů; nutí k zamyšlení nad současným Ruskem a jeho budoucností.

 

Nejsem Rus

Autor: Michail Ševeljov

Vydalo: nakladatelství Prostor
Překlad: Jakub Šedivý
Počet stran: 176
Vazba: pevná bez přebalu
Vydáno: 6/2016
ISBN: 978-80-7260-333-6

Přečtěte si více o knize Nejsem Rus, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Prostor. Můžete si také přečíst krátkou ukázku.

Nakladatelství Prostor vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů.

 

Ukázka z knihy

Kurz účetnictví nebyl v Sergijevu Posadu, ale v sousedním Alexandrově. Ninka se z něho vracela posledním vlakem, Vadik jí chodil naproti na zastávku.
Kvůli tomu se to všechno stalo.
Někdy v listopadu Vadika cestou k peronu zastavila policejní hlídka, seržant a dva řadoví policajti. Vaše doklady? Sakra, zapomněl jsem je doma… dej nám pětistovku a můžeš jít. Kluci, mám všehovšudy dvacku v drobných, vyběhl jsem z domu ženě naproti… Když nemáš, tak nemáš, půjdeš s náma na oddělení, ověříme tvoji totožnost. Chlapi, no tak, to snad… Jo tak, ty seš ke všemu na veřejným místě ještě nalitej… dost, jedem vyplnit protokol. Nechte mě aspoň počkat na ženu, jinak bude mít strach… Vtom se objevila Ninka. Vadik jí vysvětlil, co se stalo, a ona policajtům povídá – skočím pro jeho doklady. Ti poodešli stranou, poradili se – skoč, svolili, ale nám končí směna, a protože ho jen tak pustit nemůžem, přines doklady na oddělení.
Sedli do auta a cestou vychlastali flašku vodky a pořád se řehtali jako koně. (str. 69)

 

O autorovi

Michail Ševeljov (1959) byl v letech 1990–2005 hlavním reportérem, později zástupcem šéfredaktora společensko-politického deníku Moskovskije novosti, poté se stal šéfredaktorem satirického časopisu Samizdat. Od roku 2008 spolupracuje s rádiem Svobodná Evropa. Svůj knižní debut Nejsem Rus (2015) začal psát v době, kdy „bylo zřejmé, že žurnalistika přestala účinně ovlivňovat okolí, ale naděje vkládaná do literatury ještě žila“.
(Zdroj informací: nakladatelství Prostor)

 

Vyhrajte knihu Nejsem Rus

Jak je možné, že z naděje na „nové Rusko“ nezbylo vůbec nic a země je v současnosti tam, kde je? Kdo za tyto skutečnosti nese zodpovědnost? Na tyto otázky se snaží odpovědět žurnalista Michail Ševeljov ve své novele, která mapuje posledních dvacet let ruských dějin. Na pozadí událostí od čečenských válek až po boje na Ukrajině se odehrává příběh dvou hlavních hrdinů příběhu, který si můžete právě nyní přečíst.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Prostor vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Nejsem Rus vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Nejsem Rus
probíhá od 4. do 17. července 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 novely Nejsem Rus

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejsem Rus

Ševeljov, Michail

Prostor, 2016

Vyhrajte dramatickou novelu ze současného Ruska - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. MarketaP napsal:

    Dobrý den,
    kniha dnes v pořádku dorazila :)
    Děkuji
    Markéta :)

Napsat komentář