Nenechte si ujít v týdnu od 4. do 10. července 2016

192_big
Dnešní literární tipy jsou do značné míry inspirované právě probíhajícím Měsícem autorského čtení. Přinášíme pozvánky na to nejzajímavější, co můžete v nadcházejícím týdnu vidět a slyšet. Protože akce na našem území probíhá pouze v Ostravě a Brně, přinášíme i jeden tip pro Pražany.

Po celý měsíc červenec můžete v brněnském Divadle Husa na provázku (Zelný trh 9) navštěvovat akce, které se konají v rámci literárního festivalu Měsíc autorských čtení.

V pondělí 4. července od 20.30 bude ze svých Deníků z Majdanu předčítat ukrajinský autor Andrej Kurkov, ukrajinský ruskojazyčný spisovatel, novinář a filmový scénárista. Jeho tvorba čítá více než 20 knih, a to jak pohádek, tak románů. V češtině vyšla v roce 2010 kniha Tučňák a smrt. Od roku 1988 je členem anglického PEN klubu, od roku 1993 Svazu ukrajinských filmařů a od roku 1994 Národní obce spisovatelů.

Ve středu 6. července od 20.30 bude v Brně předčítat a přednášet na téma Šíleně to letí… známý český autor Ivan Klíma.  Vystudoval češtinu a literární vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Působil jako nakladatelský a časopisecký redaktor, později spisovatel z povolání. Ivan Klíma je klíčovou postavou českého samizdatu sedmdesátých a osmdesátých let a jeden z nejpřekládanějších českých spisovatelů po roce 1989. Je autorem více než dvou set knižních titulů. Jeho sebrané spisy vydává nakladatelství Academia. Jako poslední vyšel dvoudílný memoár Moje šílené století.

Ve čtvrtek 7. července od 20.30 hostí Brno slovenského básníka Michala Habaje s jeho přenáškou na téma Poézia je radikálny čin. Pod svým jménem dosud vydal osm básnických sbírek a pod ženských pseudonymem Anna Snegina mu vyšly dvě sbírky. Dvakrát se stal vítězem literární ceny o knihu roku slovenského deníku Pravda.

Stejně jako na jih republiky zavítá festival Měsíc autorských čtení i na sever, a to do Absintového klubu Les v Ostravě (Střelniční 2), kde se po celý červenec také představí široká řádka autorů. (Mnozí z těch, kteří vystoupí v Brně, budou o dva dny později předčítat v Ostravě.)

V úterý 5. července od 20.30 zavítá do Ostravy mladá autorka Dora Čechova. Do dnešní doby má na svém autorském kontě dvě povídkové knihy: Nechtěl jsem být Leninem a Padaná jablka. K jejím dalším literárním počinům patří kniha rozhovorů se sochařem Olbramem Zoubkem. Jak sama uvádí, nejen literárně, vyrostla pod vlivem knih ruských autorů. Možná právě proto její vystoupení na festivalu nese název Dora & Lev, který odkazuje k postavě spisovatele Lva Nikolajeviče Tolstého.

V sobotu 9. července od 19.00 hostí klub v Ostravě španělskou spisovatelku Rosu Ribas. Dosud vydala šest historických a sedm kriminálních románů, naposledy v roce 2015 uhrančivý příběh z Barcelony šedesátých let Pensión Leonardo. Její vystoupení nese název Dva domovy a klíčem k němu je fakt, že autorka prožila mládí v Katalánsku, ale posléze odešla do Německa, kde žije dodnes. Od roku 2008 je jejím hlavním a jediným povoláním pouze psaní.

Konečně přinášíme pozvánku i pro obyvatele Prahy, kteří mohou v úterý 5. července od 19.30 zavítat do Avoid Floating Gallery (náplavka pod Výtoní), kde se bude konat Básnický večer. Vystoupí především mladší básníci se svou aktuální tvorbou. Z účastníků lze jmenovat například: Roberta Antropiuse, Kristýnu Montagovou a Marii Šťastnou.

Navštivte některou z námi prezentovaných literárních akcí.

Další inspiraci můžete čerpat z našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář